Ida Gabrielssons hälsning: Vilka vill du ska sitta i din regering, Andersson?
Bild: Filippa Ljung
Dagens ETC
Hon kallade Socialdemokraterna för ”jävla fittor” och nu vill hon att de ska bekänna färg. Är det med Vänsterpartiet de tänker sig att regera? Nya ekonomiskpolitiska talespersonen Ida Gabrielsson tycker att hon slår underifrån men anklagas samtidigt för att tillhöra en maktfullkomlig partitopp. Själv jämför hon sig med Gunnar Sträng.
Ida Gabrielsson börjar med att ursäkta sig för att hon mår illa.
– Jag fick en gratis parfym. Jag har ju aldrig parfym på mig, men tänkte jag skulle göra mig lite fin att när ni skulle komma. Nu mår jag lite illa här av den här doften.
Hon försöker skölja ned obehaget med en klunk ur colaburken och kommer då på att läsken helst inte ska synas på bild.
– Många tycker det är roligt det här med att jag dricker cola. Det är inget jag håller hemligt, men det är inte så att jag är särskilt engagerad i cola.
Ida Gabrielsson har gjort sig känd som en svärande och frispråkig, kanske för frispråkig, arbetarklasstjej från bruksorten. Hon gjorde sig osams med miljödelen av partiet när hon förespråkade mindre flygskam och mer klassanalys i klimatpolitiken i valrörelsen. Arbetaren på bruket och undersköterskan i hemtjänsten måste få åka på charter på semestern utan att skämmas.
Ida Gabrielsson är på många sätt det som partiets tidigare ekonomiskpolitiska talesperson, Ali Esbati, inte är. Pratig, uppväxt i småstad och utan ekonomiutbildning.
– Äh det där. Mikael Damberg har varit finansminister och han har inte heller gått någon handelshögskola. Och det hade inte Gunnar Sträng heller för den delen, säger Ida Gabrielsson.
”Fasen vad skönt”
Hon är ny på jobbet men inte okunnig, vill hon gärna betona.
– Jag hade ju socialförsäkringsfrågorna innan jag tog över ekonomifrågorna. Socialförsäkringsutskottet omfattar halva statsbudgeten. Det är viktigt att vara påläst. Jag märker att det spelar roll i de här rummen, säger Ida Gabrielsson
Vänsterpartiet har satsat hårt på de ekonomiska frågorna och anställt två profilerade vänsterekonomer på riksdagskansliet. Den ena, Åsa-Pia Järliden Bergström, sitter med under intervjun för att fylla i eventuella faktaluckor. Som LO-ekonom drev hon hårt att det är dags att skrota överskottsmålet. Vänsterpartiet vill ersätta det med ett underskottsmål på en procent av BNP, vilket enligt partiet skulle frigöra 80 miljarder om året för investeringar på klimatomställningen och upprustning av infrastrukturen.
Nu börjar det röra på sig även bland högerpartierna. Kristdemokraterna vill låna till kärnkraften och Liberalerna till försvaret.
Jag tänker bara fasen vad skönt om folk inte hamnar hos Kronofogden.
Ida Gabrielsson skulle välkomna ett underskottsmål med öppna armar, även om det är en högerregering som inför det.
– Ja, herregud. Om det skulle händer nu och väljarna tror att det är Tidöregeringen som som ligger bakom det så får det väl vara så. Jag tänker bara fasen vad skönt om folk inte hamnar hos Kronofogden.
Men hon frågar sig vad de högerpartier som har svängt egentligen är ute efter.
– Handlar det om att öka lite på underskottet så att man kan fortsätta att sänka skatten?
Frekventa samtal från Sandviken
Vänsterpartiet vill därför kombinera ett underskottsmål med ett inkomstgolv och indexerade statsbidrag så att de automatiskt skrivs upp i takt med inflationen och löneökningarna.
Politikers trovärdighet undergrävs av det här. Med rätta.
– Mina föräldrar i Sandviken ringer ofta till mig och säger: ”Nu har de sagt att det är satsningar men vi blir ändå bara färre där vi jobbar.” De jobbar båda inom kommunen. Politikers trovärdighet undergrävs av det här. Med rätta. Hur kan man säga att man satsar sju miljarder på välfärden fast det kanske behövs 30 miljarder eller 40 miljarder bara för att behålla den nivå som är idag. Så där skulle vi ju vilja att man tvingas vara tydlig. Om man vill sänka skatten för att man tycker att det är så pass viktigt, då ska man visa hur man finansierar det. Genom att lägga ned en myndighet eller dra ned på a-kassan eller ge sjukvården mindre pengar. Då blir det ju åtminstone möjligt för väljarna att förstå vad som händer.
”Blir sämre för varje år”
Rent tekniskt handlar det om att det skulle bli mindre fritt för sittande regering att bestämma vad det så kallade reformutrymmet i budgeten kan användas till. Med ett inkomstgolv och indexerade statsbidrag skulle en del av det automatiskt gå till välfärdens verksamheter. Det kan verka odemokratiskt om en majoritet av väljarna har röstat på partier som vill sänka skatten.
– Det är mer odemokratiskt idag att det blir sämre varje år utan att någon har fattat ett beslut om det, säger Ida Gabrielsson.
Extremt tydligt att hushållen har gjort sitt och bankerna inte.
Hon tror inte heller att folk vill ha sänkta skatter till varje pris.
– Vi byggde upp det här välfärdslandet från början med skatt. Kan vi då ha en bra välfärd så att folk inte känner ”vad fan får jag pengarna” blir det lättare att försvara skatterna. Om folk kan se att nu går det en buss här där jag bor istället för inga bussar. Vi har skatteförslag som riktar in sig på de med högst inkomster och vinster. Just nu är det extremt tydligt till exempel att hushållen har gjort sitt och bankerna inte, men generellt så är all skatt omfördelande om man gör något bra med pengarna, säger Ida Gabrielsson.
En skatt på bankernas vinster var Vänsterpartiet först med att föreslå. Nu har även Socialdemokraterna ett liknande förslag. Vänsterpartiet vill också ha en beredskapsskatt för de med högsta inkomsterna, utformad som den avskaffade värnskatten, för att bekosta upprustningen av försvaret. Partiet vill också slopa rutavdragen men utesluter alltså inte höjningar av den vanliga inkomstskatten.
– En beredskapsskatt tar in sex miljarder. Alla de här jobbskatteavdragen som vi gjort, de handlar om 100 miljarder och mer nu.
Dåligt och farligt projekt
Men för att något av det här ska bli verklighet och för att Ida Gabrielsson ska kunna leverera mer välfärd för pengarna till sin familj och sina vänner i Sandviken måste partiet släppas in i rummen där besluten fattas.
Ida Gabrielsson svor så det osade och kallade sossarna för ”jävla fittor” i SVT-dokumentären ”Maktspelet” när Vänsterpartiet petades från talmansposten. Hon har bett om ursäkt och lovat att vårda sitt språk – men på en punkt backar hon inte, Socialdemokraterna måste lägga korten på bordet och skapa ett lag där Vänsterpartiet ingår.
– Det oroar mig att inför valet 2010 hade Socialdemokraterna lika bra siffror ett år före valet som nu men förlorade ändå. Jag menar att det beror på att de inte hade samlat sitt regeringsunderlag på samma sätt som högern. Även i senaste valet hade partierna i högerhörnet samlat sig medan vi var helt uppdelade. De pratade om samma frågor. Hade samma beskrivning av vad som var problemet i samhället. Nu måste vi på den andra sidan ha ett annat svar. Och det är inte invandringen. Vårt fokus på oppositionssidan borde vara sjukvården. Det här spåret som S har valt, med att försöka vara väldigt hårda mot Sverigedemokraterna men ändå ta över en del av deras problemformulering, det tror jag är ett otroligt farligt och dåligt projekt.
Men finns det någon gräns där då för när ni inte längre kan säga att Magdalena Andersson är er statsministerkandidat?
– Vad ska vi ha för en då? Ingen... Det är svårt. Vi kommer ju vilja ha ett inflytande och ska Vänsterpartiet få ett inflytande då måste vi ju samarbeta med några. Då är det ju ändå med S som jag tror att vi har godast chans att få till de reformerna vi vill ha.
Men om S strategi nu är att bryta sig in i Tidögänget och kanske få över partier därifrån och bilda regering med dem, då kommer ju V hamna utanför här i alla fall.
– Absolut. Det är därför jag säger att nu får hon välja.
Tuggmotstånd för Demirok
Vilka mer ska få vara med i det rödgröna laget? Centerpartiet? Det går väl an, säger Ida Gabrielsson. Kanske.
– Nu ser det ju inte ut som de kommer att behövas. De får ju också fundera över vad de vill. Deras ekonomiska politik sticker ut. De var ju ensamma bland alla partier i riksdagen att vilja sänka skatten för de med de absolut högsta inkomsterna och samtidigt försämra sjukförsäkring och a-kassan ännu mer. Man ska inte tro att man kan vara på den här sidan och få gehör för den typen av frågor. Det får man nog tugga i sig. Det är väl ett arbete de får göra.
Kan inte svika 45 procent av väljarna som vill ha starka socialförsäkringssystem bara för att C ska få vara med.
Men vad säger du egentligen, är ni på samma lag eller inte?
– Det vore bra men det är ingen hemlighet att den ekonomiska politiken och innehållet i Januariavtalet med skattesubventioner, slopad värnskatt, försämrad las och förslag på marknadshyror inte var bra. Man kan inte svika 45 procent av väljarna som vill ha starka socialförsäkringssystem bara för att C ska få vara med. Det tycker vi att S borde ha sagt för länge sen. Sen kan det såklart hända mycket i ett parti. De kanske genuint vill fokusera på landsbygd och annat och då är det klart att de kan vara med.
Bunkergängets huvudspelare?
Hur är det då med Ida Gabrielssons eget lag? Vänsterpartiet. Under hösten utspelades ett internt bråk inför öppen ridå som slutade i ett uteslutningsärende. Partiledningen anklagades för att ha lågt i tak och Ida Gabrielsson sägs enligt kritikerna tillhöra ett så kallat bunkergäng där ett antal vänner från ungdomsförbundstiden styr partiet och bestämmer inriktningen. Vid sidan av partiledarposten är posten som ekonomiskpolitisk talesperson onekligen den tyngsta. Dessutom är Ida Gabrielsson fortfarande vice partiledare, en post som hon har sagt att hon ska lämna vid kongressen i maj. Finns det ett bunkergäng och är Ida Gabrielsson då en huvudspelare i det?
– Alltså vad skulle det vara för gäng då? Jag tycker på riktigt att man inte ska vara för få i toppen. Det är därför jag tänker att jag ska lämna vice ordförande-posten så vi kan vara tre som när Ali hade den här posten. Var det mera bunker då än när Ulla Andersson hade båda posterna till exempel? Vi har en sjukt stor partistyrelse med 33 personer. Att de väljer mig enhälligt till den här posten, det skulle jag aldrig kunna regissera även om jag ville.
Nej, någon maktspelare vill hon inte identifiera sig som, Ida Gabrielsson. Och även om colaburken ska gömmas för fotografen så kallar hon sig själv för en slugger som hellre förstärker sin personlighet och arbetarklassbakgrund än försöker dölja den. Att hon har Gunnar Sträng som förebild säger kanske ändå något om både makten och ambitionerna för denna nya ekonomiskpolitiska talesperson. Sträng växte upp i före detta statarbarack, satt som socialdemokratisk finansminister i 21 år och har fått äran för att ha byggt upp Folkhemmet.
– Kunde Gunnar Sträng så kan väl jag, tänker jag, säger Ida Gabrielsson.