Dessutom tillkommer de så kallade "kontorspengarna" som utan krav på redovisning betalas ut för de kostnader som parlamentarikerna kan ha runt sin verksamhet.
Malin Björk följer som vänsterpatist partiets regler för partiskatt vilket innebär att hon bara tar ut runt 29 000 kronor i lön. "Kontorspengarna" har hon som en av få svenska parlamentariker varit villig att visa kvitton för.
Fått en miljon
Men nu avslöjar SVT att Malin Björk fått traktamente – trots att hon bor i Bryssel och alltså inte borde ha några ökade omkostnader. Istället har hon använt pengarna till omkostnader i Stockholm.
– Traktamentena täcker alla mina inrikesresor och boenden när jag är i Sverige, säger hon till SVT.
Malin Björk menar att hon fått godkänt från parlamentet att använda traktamentet på det här omvända sättet. Däremot kommer hon inte att redovisa sina traktamentespengar. Enligt SVT hänvisar hon till att hon ”följt den praxis som gäller för till exempel svenska riksdagsledamöter, det vill säga att de utgifter som traktamenten används till inte redovisas”.
Den senaste mandatperioden har Malin Björk anmält sig i parlamentet 357 gånger, enligt SVT, vilket är det som ger rätt till ersättningen på 3 000 kronor om dagen. Det skulle motsvara en ersättning för traktamente runt en miljon kronor för de fem åren. Hennes medarbetare har meddelat att en återbetalning kommer att göras, men det är oklart om det gäller hela summan.
"Självklart att betala tillbaka"
Malin Björk publicerade under eftermiddagen ett uttalande på vänsterpartiets hemsida. Där skriver hon att som EU-parlamentariker har hon rätt till traktamentet, men att hon bara använt så mycket som hon behövt för sina kostnader.
"Eftersom summorna man får är högre än vad man rimligtvis behöver skriver jag inte alltid in mig när jag är i parlamentet. Därför är det också en självklarhet för mig att betala tillbaka de pengar som blir över, precis som systemet är tänkt att fungera. Det tycker jag alla parlamentariker borde göra" skriver Björk.
"Inte granskat andra"
Hon skriver också att Vänsterpartiets hållning är att ersättningarna till parlamentarikerna borde bli llägre och attt kraven på redovisning måste skärpas. Att Malin Bjärk öppet visat hur många dagar hon registrerats i parlamentet har gjort att hon kunnat granskas, medan andra slipper undan, menar hon.
"För mig och Vänsterpartiet är öppenhet och transparens viktigt. Därför har jag valt att berätta hur många gånger jag registrerat min närvaro för SVT. Det verkar ingen annan EU-parlamentariker ha gjort. Det innebär att SVT bara har kunnat granska mig och ingen annan parlamentariker."
Rättelse: I en tidigare version av artikeln framkom det felaktigt att Malin Björk tar ut 39 000 kronor i lön, enligt Vänsterpartiets regler för partiskatt. Rätt ska vara 29 000 kronor. Vi beklagar självklart misstaget