Själva beskriver sig företaget som en mötesplats för politik och affärer. I praktiken betyder det att kunder betalar för att påverka politiken i landets kommuner, regioner och på riksnivå.
Flera kända tidigare politiker jobbar redan på den flådiga byrån, som Anders Borg, Eva Nordmark och Stefan Löfven. Och den senaste i ledet är den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Linda Westerlund Snecker, som på Facebook beskriver sig själv som en av partiets mest profilerade politiker.
Dagens Opinion var först med att berätta om vänstertoppens nya jobb. Till nättidningen säger byråns vd Mattias Zackrisson att Snecker har erfarenhet från ”områden som är viktiga för många av våra kunder” inom bland annat infrastruktur, digitalisering och cybersäkerhet. Rekryteringen stärker bolagets erbjudande ytterligare, är budskapet.
Kommer jobba med samma frågor
Till Dagens ETC säger Linda Westerlund Sneker att hon kommer att jobba med ungefär samma frågor som hon ansvarade för under sin tid i riksdagen, och att hon kommer att stå för ett vänsterpartiskt perspektiv i de exklusiva rummen. Snecker, som har suttit i riksdagen i tio år, skickar skriftliga svar från sin nya jobbmail på Rud Pedersen.
– Jag kommer att arbeta med frågor inom infrastruktur, digitalisering och energi, för att skapa förståelse för dom politiska processerna, hur olika partier prioriterar och framför allt tillföra ett perspektiv från ett parti som kommer kunna spela en kritisk roll inför 2026.
Hon tycker inte att det är konstigt att politiker tar jobb för PA-bolag eller blir lobbyister.
– Att politiker jobbar med kompetens de tillskaffat sig under tiden i politiken är inget konstigt i sig men kanske inte lika vanligt för företrädare för Vänsterpartiet – men jag ser det inte som något märkligt i sig. Jag har valt gå till förvärvsarbete direkt istället för att nyttja de ekonomiskt stöd som erbjuds politiker idag. Jag har ett långt arbetsliv framför mig och för mig har det varit viktigt att ganska snart efter mitt värv i politiken få nyttja min kompetens både från min utbildning och erfarenheter av att vara förtroendevald.
Karensregler diskuteras fortfarande
Linda Westerlund Snecker är fortfarande medlem i Vänsterpartiet. Efter att den tidigare kommunikationschefen Jenny Lindahl gick till M-nära lobbyjätten Kreab öppnade partiet för interna karensregler och markerade tydligt att jobbytet inte var lämpligt. Flera partikollegor var öppet förvånade och förbannade, och en anställd beskrev Kreab som ”ren ondska”.
– Det allra viktigaste som jag vill säga är det här. Den som tror att vi kommer att flytta oss en millimeter i motståndet mot vinster i välfärden eller lobbyismen kan glömma det. Vi är kritiska till att lobbyismen har så stort inflytande över politiken idag, och den kritiken är central. Det är inget som vi kommer att ändra på, sa dåvarande partisekreterare Aron Etzler till Dagens ETC med anledning av Jenny Lindahls nya jobb.
Men nu är det locket på. Vänsterpartiets pressavdelning hälsar först skriftligt att de inte vill kommentera Sneckers övergång. Efter upprepade frågor skickar partiet en kort skriftlig kommentar från biträdande partisekreterare Maria Forsberg.
”Snabba övergångar från politiska uppdrag till arbete med politisk påverkan och lobbyism är ett problem. Det är betydligt vanligare i andra partier, men vi håller på att ta fram en policy för vår hantering av de ärenden som förekommer också i vårt parti.”
Själv säger Linda Westerlund Snecker att hon att det nya jobbet känns roligt och spännande.
– Men det känns framför allt värdefullt att få bidra med politisk förståelse och beslutsprocesser. Jag tror på det öppna samtalet och är övertygad om att olika perspektiv ska få mötas, säger Linda Westerlund Snecker.
”Demokratiska risker med lobbyism”
Marcus Larsson är en del av tankesmedjan Balans som bland annat granskar lobbyismen i Sverige. Han är inte förvånad över att en högprofilerad vänsterpartist hoppar över till den privata PA-branschen.
– När Jenny Lindahl gick till Kreab tidigare i år pratades det en del om att detta kunde vara en dörröppnare för fler vänsterpartister och att det i framtiden skulle bli mindre skambelagt för vänsterpartister att börja jobba för näringslivet.
Det är illa när politiker tar jobb för påstridiga lobbyfirmor, och särskilt bolag som Rud Pedersen som även riktar in sig på välfärdsföretag, säger han.
– Det är som vanligt illa när politiker använder sina erfarenheter, kontaktnät och ämnesexpertis för att istället smörja det beslutsfattande maskineriet åt näringslivet, men värst tror jag att det är för Vänsterpartiets trovärdighet.
Tydliga karensregler kan vara bra men Marcus Larsson ser hellre att allmänheten får en ökad kunskap om de demokratiska riskerna med lobbyism.
– Enligt forskare är det framgångsrikt arbete från lobbyister som gjort att politikerna struntat i väljarnas åsikt i frågan om vinster i välfärden. Forskning har även förklarat AcadeMedias enorma tillväxt med att bolaget knutit till sig politiker från både höger och vänster. Tidigare har det handlat om socialdemokrater men nu verkar vänsterpartister också sugna på att äta en bit av den offentliga kakan.