V synar SD om karensavdraget: ”Då får SD bekänna färg”
Bild: Henrik Montgomery/TT & Fredrik Sandberg/TT (montage)
Dagens ETC
Det blir inget slopat karensavdrag – om regeringen inte körs över i riksdagen. Tvärtom kan det bli ytterligare en karensdag. Såväl oppositionen som regeringspartnern SD rasar mot beskedet att den statliga utredningen läggs ner.Likaså den personal som står i frontlinjen när smittorna löper amok och som blir utan pengar vid minsta symptom.
– Vi har hela tiden över oss att vi kan ta död på någon, säger undersköterskan Magnus Andersson.
Karensavdraget slår hårt mot yrkesgrupper som jobbar med människor. Den som exempelvis arbetar med vård eller omsorg är särskilt utsatta för smittor och har ingen möjlighet att jobba hemifrån. Vid varje sjuktillfälle försvinner i runda slängar en arbetsdags inkomst. I mars i fjol tillsatte den dåvarande socialdemokratiska regeringen en utredning som skulle se över om karensavdraget helt ska tas bort för dessa yrkesgrupper.
Men det vill inte den nya borgerliga regeringen. Därför meddelade man på torsdagen att utredningen läggs ner. Istället tillsätts en intern utredning inom regeringskansliet som får året ut på sig att se över karensavdragets utformning.
Att någon ska slippa karensavdrag är inte längre ett alternativ. Det skulle bädda för fusk, anser socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Därför ska istället ytterligare en karensavdrag utredas. Tidigare har både Moderaterna och Liberalerna föreslagit en karensdag på den femtonde sjukdagen i syfte att undvika långa sjukskrivningar.
– Karensavdraget fyller en viktig funktion som självrisk för att motverka omotiverat hög korttidssjukfrånvaro, säger Anna Tenje i en skriftlig kommentar.
SD: ”Okänt för oss”
Sverigedemokraterna gick till val på att den som arbetar med vård, skola och omsorg ska slippa karensavdraget. Regeringens besked blottar nu en öppen spricka i regeringsunderlaget. SD säger sig tagna på sängen och kallar nu Anna Tenje till socialförsäkringsutskottet för att förklara sig.
– Regeringens beslut att lägga ned den utredning som skulle se över karensavdraget var okänt för oss och är ingenting som vi varit delaktiga i, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.
Vänsterpartiet vill nu syna om SD står upp emot regeringen. På tisdagens möte i socialförsäkringsutskottet lägger Vänsterpartiet fram ett förslag där man uppmanar regeringen att låta den tidigare utredningen fortsätta sitt arbete.
– Då får Sverigedemokraterna bekänna färg, säger Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets talesperson för socialförsäkringsfrågor.
Vänsterpartiet säger sig vara öppna för en kompromiss som innebär att avdraget tas bort för vissa grupper, om det innebär att man kan få en bred uppslutning i riksdagen bakom sig. I sitt eget sitt budgetalternativ i höstas föreslog V att helt slopa karensavdraget för alla.
– Det är vi beredda att göra när som helst, säger Ida Gabrielsson.
Drabbar bara vissa
Om SD står fast vid linjen att slopa karensavdraget för vård- och omsorgspersonal tycks det finnas en riksdagsmajoritet för detta, även om Socialdemokraterna inte slagit fast en exakt linje i väntan på den utredning man tillsatte.
– Vi vill ta bort orättvisan i karensavdraget. Exakt vilken metod vi ska använda ville vi titta på med hjälp av den utredning som regeringen nu lagt ner. Men vi kommer fortsätta lägga fram förslag som ökar rättvisan, säger Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i socialförsäkringsutskottet.
Orättvisan finns enligt Socialdemokraterna mellan dem som kan distansarbeta och de som inte kan.
– I dag har vi en självrisk som bara drabbar dem som inte kan jobba hemifrån, säger Anders Ygeman.
Går till jobbet småsjuka
Helen Andersson jobbar på en natt- och helgförskola i Nyköping och är skyddsombud för Kommunal. Också hon tycker att karensavdraget borde avskaffas för dem som jobbar i vård- och omsorgsyrken. De virus hon utsätts för på jobbet är många.
– Vi smittas av barn, föräldrar och av varandra. Det blir rundgång, säger Helen Andersson.
Med en underliggande kronisk sjukdom är hon extra infektionskänslig.
– För tio år sedan var jag hemma väldigt mycket och låg mycket på lasarettet. Det suger otroligt på ekonomin.
Om karensavdraget tas bort kan smittspridning hejdas, tror hon.
– Då skulle man vara hemma om man är lite småsjuk. Nu drar man sig för det.
Magnus Andersson håller med. Som undersköterska på medicinavdelningen på Karlskoga lasarett, där han också är arbetsplatsombud för Kommunal, jobbar han med sköra patienter. Den som känner sig det minsta hängig kan helt enkelt inte chansa.
– Vi har hela tiden över oss att vi kan ta död på någon, säger han.
Vid minsta symptom måste han stanna hemma, provta sig och vänta på svar. Under vinterhalvåret blir det närmast oundvikligen många sjukdagar.
– Det är nästan alltid någon borta här. När smittorna väl tar fart, tar det fart ordentligt.
Tusenlapp försvinner varje gång
Runt en tusenlapp kostar det en undersköterska varje gång hen tvingas stanna hemma.
– Är du sjuk tre gånger på en månad blir det ganska mycket pengar. Särskilt med stigande kostnader för mat, el och hyra, säger Magnus Andersson.
Han blir irriterad över socialförsäkringsministerns argument om att karensavdraget behövs som ”självrisk” för att hålla nere sjukfrånvaron.
– Det finns säkert de som skulle utnyttja det om det tas bort, men de allra flesta gör inte det.
Han tycker det vittnar om en oförståelse hos socialförsäkringsministern om den arbetssituation han och hans kolleger har.
– Patienterna hostar och kräks på oss, man blir smittad även om man har visir och munskydd. Och vi kan inte jobba hemma. Det är väldigt svårt att ta blodtryck på patienterna hemifrån.