– Det vore väldigt svårsmält att inte ens försöka ta bort de formuleringar som är direkt förolämpande mot Vänsterpartiet. Och såklart helst några av de mest iögonfallande borgerliga förslagen, som verkligen kommer att öka inkomstskillnader i Sverige, försvåra för fackföreningar och försvåra för hyresgäster att hålla tillbaka hyreshöjningar, säger Rikard Warlenius.
Han menar att inte är förvånande att överenskommelsen i sig präglas av en stor del borgerlig politik, eftersom det är så det parlamentariska läget ser ur. Det är hur Vänsterpartiet har behandlas som Rikard Warlenius reagerar på .
– Det gör det omöjligt att rakt av stödja överenskommelsen. Och det handlar egentligen inte om känslor av oförätt, som vissa vill göra gällande. Utan det handlar om att det är ett varsel om hur Vänsterpartiet kommer att fortsätta behandlas. Jag kan inte köpa det. Vi kan inte köpa ett narrativ som säger att vi är extrema och ett ytterkantsparti som tillsammans med SD ska hållas utanför politiskt inflytande. Det skulle gräva vår egen grav, säger han.
”Ett svårt läge”
Rikard Warlenius tycker att partiet nu ska utnyttja att det är två statsministersomröstningar kvar innan det blir extraval. Det gör att det finns ett förhandlingsutrymme, menar han.
– Det är ett svårt läge. Jag hade noga sagt att vi inte kan acceptera överenskommelsen, men vi är beredda att prata om saken. Det behöver inte leda till varken ett nyval eller Kristersson-regering. Rimligen måste det finnas ett förhandlingsutrymme här för Vänsterpartiet. Det krävs ju trots allt att hälften av riksdagen tolererar en statsminister, och hittills har Löfven inte förankrat sin kandidatur hos riksdagen, och det är hans ansvar att göra det, säger Rikard Warlenius.
Han tror inte att ett nej behöver leda till en M-KD-regering som blir beroende av SD, och menar att V inte skulle ha ansvaret om det mot förmodan skulle hända.
– Det är i så fall de partier som stödjer en sån regering som har det ansvaret. Men såvitt jag kan se så har L och C låst sig hårt vid att de inte vill ge SD den makten. Om de står fast vid det så finns det ett utrymme att förbättra den här överenskommelsen, säger Rikard Warlenius.