– Skatteflykt är både ett demokrati- och välfärdsproblem. Välfärden dräneras på skattepengar, säger han.
Hur stora summor det handlar om är det ingen som vet. Enligt en uppskattning från Berkeley-universitetet handlar det om ungefär 40 miljarder kronor som Sverige går miste om i förlorade skatteintäkter årligen. Skatteverket har tidigare bedömt att det kan röra sig om över 130 miljarder kronor. En sådan summa kan jämföras med kostnaden för att anställa drygt 210 000 grundskolelärare under ett års tid.
Efterlyser statlig utredning
Tony Haddou vill se en statlig utredning som ska se över hur man kan täppa till kryphålen som möjliggör skatteflykt. Vänsterpartiet har tidigare föreslagit hårdare tag och vill att personer ska kunna dömas till fängelse för skatteflykt och medhjälp till skatteflykt. Det finns redan en skatteflyktslag, men Tony Haddou tycker att den används för sällan och att brottslingarna kommer för lindrigt undan.
– De som fifflar är så rika att det inte spelar någon roll för dem om de får betala tillbaka skatten och en straffavgift. Därför ska man även kunna utdela fängelsestraff, säger han.
Vänsterpartiet vill också inrätta ett nytt center mot skatteflykt och penningtvätt. De efterlyser mer transparens för pengaöverföringar inom EU och vill ge Skatteverket mer pengar och ett tydligare uppdrag att arbeta med de här frågorna. Om en månad ska Tony Haddou debattera med finansministern Magdalena Andersson (S) i riksdagen. Då hoppas han få svar på vad de styrande partierna vill göra för att stoppa skatteflykten.
Skattereform på gång
Tony Haddous första år i riksdagen har varit ovanligt händelserikt. Det tog fyra månader för partierna att komma överens om vilka som skulle bilda regering. Till slut enades Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna om det så kallade Januariavtalet. Där står det bland annat att de ska genomföra en omfattande skattereform. En sådan har inte genomförts i Sverige sedan början av 90-talet. Det partierna kommit överens om är att sänka skatterna på jobb och företagande samt att färre ska betala statlig inkomstskatt.
Tony Haddou är positiv till att de styrande partierna vill se över dagens skattesystem. Däremot tycker han att de fokuserar för mycket på att sänka skatterna för personer som redan har det gott ställt.
– Det som behövs är en skattereform för jämlikhet som kan jämna ut de ekonomiska klyftorna. De skattereformer som de vill genomföra kommer att öka klyftorna och ge mer pengar till de rikaste.
Överens om värnskatten
Ett exempel är att de fyra partierna kommit överens om att ta bort värnskatten – tilläggsskatten för personer som tjänar över 61 000 kronor i månaden. Tony Haddou är kritisk till sänkningen av bolagsskatten som innebär att företag får behålla en större del av sin vinst. Han tror inte på motiveringen att det skulle stimulera företagandet och locka utländska företag att etablera sig i Sverige.
– Jag har svårt att köpa de argumenten. Vi har så bra företagsklimat redan idag och företag vill etablera sig här. Att sänka bolagsskatten är bara ännu ett sätt att skära ner i välfärden och ge mer utrymme till privata aktörer.
Det han vill se är en röd skatteväxling där skatterna sänks för låg- och medelinkomsttagare och höjs för kapitalinkomster och förmögenheter. Idag tycker han att utvecklingen går åt motsatt håll, med en skattepolitik som skapar klyftor.
– Sverige har blivit ett skatteparadis för rika. Har du mycket pengar har du också många fördelar i skattesystemet.
Han har dock svårt att se hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ska kunna enas om ett nytt skattesystem.
– Liberalerna vill ju ha extremt låga skatter samtidigt som Socialdemokraterna pratar mycket om att det behövs mer pengar till välfärden. Jag tror att de kommer ha svårt att komma överens.
Bor kvar i Göteborg
När han började arbeta i riksdagen lämnade han sina uppdrag i Göteborgspolitiken. Men han bor fortfarande på Hisingen och följer vad som händer i staden efter Alliansens maktövertagande. I november ska lokalpolitikerna enas om en budget för det kommande året och om Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ återupptar samarbetet med Socialdemokraterna har de betydligt fler röster än allianspartierna. Tony Haddou har svårt att förutsäga om det skulle vara aktuellt framöver.
– Vi har tre suveräna kommunalråd och ett stabilt distrikt här, så jag har stor tillit till att de kommer göra det bästa av situationen.