Efter att parternas förhandlingar om las-frågan kraschade en andra gång i fredags står Vänsterpartiet tydligt fast vid sitt hot om att väcka misstroende mot regeringen.
– Om regeringen går vidare med förslaget står vi fast vid att Stefan Löfven inte kan vara kvar som statsminister, sa Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på fredagskvällen.
Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson, utvecklar tankarna för Dagens ETC på måndagen.
– Vi får avvakta lite och se vad som sägs från olika parter. Men det är uppenbart nu att partsförhandlingarna har kraschat och att det beror på att det här hotet från utredningen så tydligt ligger över förhandlingarna, säger han.
Nya samtal i veckan
Tjänstemannasidan PTK och arbetsgivarsidan Svenskt Näringsliv sa ja till budet i fredags, medan arbetarsidan LO var eniga i att avfärda budet. Januaripartierna S, MP, C och L har sagt att de vill att parterna ska komma överens och hitta en lösning.
Nu har arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) bjudit in parterna för nya samtal i veckan.
– Jag har väldigt svårt att se hur det skulle bli någon lösning. Jag är inte emot att folk pratar med varandra, men det enda rimliga som kan sägas i ett sådant samtal är att regeringen är beredd att skrota planerna på att ha den här utredningen som grund för framtida lagstiftning och att parterna får göra upp utan det hotet liggande över sig, säger Ali Esbati.
Står ni fast vid hotet att fälla regeringen om utredningens förslag läggs fram?
– Ja, vi får vi vänta och se hur vi går vidare, men det råder inga tvivel om vad som är vårt syfte. Vi är beredda att väcka misstroende om Toijer-utredningen ligger kvar som grund för lagstiftning.
– Vi har också hela tiden sagt att det är rimligt att parterna ska kunna förhandla om de här frågorna, men det är svårt att se vad det skulle kunna leda till om hotet från utredningen ligger kvar i ryggen. Nu ser vi för andra gången att förhandlingarna har misslyckats.
Om LO-förbunden skulle nå en kompromiss där de är nöjda, blir ni nöjda då också?
– Vi bedömer ju själva vad vi är nöjda med politiskt. Vårt misstroendehot handlar om att utredningen kör över parterna. Det regeringen kan göra nu är att ta bort hotet från utredningen, för att skapa ny dynamik i förhandlingarna, så får vi se vad det kan leda till sedan, säger Ali Esbati.
”Ingen duvunge”
Samtidigt närmar sig Vänsterpartiet byte av ledare. Jonas Sjöstedt slutar, Nooshi Dadgostar ska ta över – mitt under ett mycket känsligt läge i svensk politik.
Anna Herdy, chefredaktör på Flamman:
– Dadgostar är ingen duvunge vad gäller förhandlingar, hon finns sedan länge med bakom kulisserna. Men ska hon fortsätta bära upp denna unika oppositionsroll, då tror jag det handlar om att fokusera på sakfrågorna.
Anna Herdy säger att det kommer signaler om att andra partier nu förstått att hotet att fälla regeringen är allvarligt menat.
– Vänsterpartiet har gjort klart den saken. Annars skulle inte Centerpartiet ge sådana öppningar som man nu ändå gör. Statsministern förstår också att hotet är reellt. Men ur Vänsterpartiets perspektiv gäller det att behålla trycket, gärna bli ännu tydligare. Om lagförslaget hamnar i papperskorgen men parterna sedan kommer överens om något som liknar det, vad ska man göra då?