MP-språkröret Märta Stenevi frågar sig om statsministern är rädd för att ha kritiska röster i rummet när han träffar Jens Stoltenberg.
– Det är är oroväckande om vi har en regering som är beredd att föra Sverige in i Nato, men inte kan tåla kritiska frågor till generalsekreteraren, säger hon.
Natomedlemskapet kommer att påverka även framtida regeringar, påpekar Märta Stenevi.
– Att då hålla delar av oppositionen utanför är uselt faktiskt, säger hon.
Vill säga nej till kärnvapen
Märta Stenevi får medhåll av Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.
– Det är ett brott mot den linje vi tidigare haft i säkerhetspolitiken där alla partier är med och samtalar om inriktningen, säger han.
Ulf Kristersson vill inte kommentera kritiken från V och MP. När han för Aftonbladet beskriver syftet med mötet kallar han de inbjudna för ”Nato-partierna”.
– Syftet är att ge partiledarna möjlighet att få hans bild av läget och diskutera den fortsatta processen till ett svenskt och finskt Natomedlemskap, säger han till tidningen.
Håkan Svenneling konstaterar att det finns en stor majoritet i riksdagen för ett Natomedlemskap, men menar att flera frågor återstår. En sådan gäller ifall Sverige ska tillåta permanenta trupper från andra Natoländer på svensk mark. En annan om Sverige ska acceptera kärnvapen på sitt territorium. Vänsterpartiet vill liksom Miljöpartiet säga nej till båda.
– Det borde man från regeringens sida vara tydlig med i propositionen man lägger fram, säger Håkan Svenneling.
”Fängslade journalister”
Håkan Svenneling menar att Ulf Kristerssons uttalanden om att Sverige ska gå in i Nato ”utan formella förbehåll” skapat en osäkerhet, även om statsministern snarare sagt att det inte är aktuellt i fredstid.
– Om alla länder runt omkring oss vet att vi inte har kärnvapen på vårt territorium minskar det riskerna. Här finns det en möjlighet att tydliggöra linjen, säger Håkan Svenning.
Märta Stenevi hade velat fråga Jens Stoltenberg hur han ser på den demokratiska utvecklingen i Natoländer som Ungern och Turkiet. Miljöpartiet vill att Sverige som framtida Natomedlem ska driva på för ett demokratikrav på medlemsstaterna. Icke-demokratier ska kunna kastas ut ur försvarsalliansen.
– Hur hanterar man om vi plötsligt befinner oss i en försvarsallians med en diktatur? Det är ingen omöjlig utveckling med tanke på det vi ser i Turkiet med allt fler fängslade journalister och oppositionspolitiker.
Under debatten som föregick Sveriges Natoansökan hördes argument om att ett medlemskap skulle stärka Sveriges röst för frihet och demokrati i världen. Den förhoppningen har redan kommit på skam, anser Märta Stenevi. Hon pekar på att ministrar kallat Turkiet för en demokrati och att Sverige börjat exportera vapen till landet.
– Regeringens agerande gentemot Turkiet har gjort det tydligt att Sverige tystnar.