6 av 10 svenskar vill behålla eller till och med utöka rut-avdraget, visar en Sifo-undersökning som SVT publicerar idag. Men både Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill skrota avdraget.
– Vi måste avskaffa bidragen för de rika, säger Victoria Kawesa.
SVT har låtit Sifo undersöka svenskarnas inställning till rut-avdraget. Tusen personer har svarat på frågan om vad som borde göras med avdraget och hela 53 procent ville ha det kvar. 18 procent vill att det ska tas bort, 14 procent att det ska begränsas och 7 procent vill att det ska utökas.
Men både Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ står fast vid att rut borde skrotas helt.
– Vi vill att välfärd ska fördelas efter behov och att våra skattepengar ska gå till välfärd och inte till privat städning. Rut gynnar personer med höga inkomster och vi vill hellre lägga pengarna på mer personal på våra sjukhus, förskolor och inom äldreomsorgen, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
– Vi subventionerar vardagslyx för de välbeställda när vi skulle kunna lägga pengarna på välfärden, säger Victoria Kawesa, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.
Saknas feministiskt perspektiv
Att svenskarna tycks ha vant sig vid avdraget och att många vill ha det kvar påverkar inte partiernas inställning.
– Om de hade formulerat frågan med ett alternativ hade de fått ett helt annat svar. Om de till exempel frågat: vill ni ha 7500 fler i förskolan för att kunna minska barngrupperna eller städning av privata hem? säger Ulla Andersson (V).
– Det behövs ett feministiskt perspektiv i den här debatten. De som städar är ofta kvinnor från exempelvis Baltikum som tvingas lämna sina barn där för att städa åt välbärgade svenskar, säger Victoria Kawesa (Fi).
Sätter annat på dagordningen
Inget av partierna planerar dock att sätta frågan om rut högt på agendan inför valet. För Vänsterpartiet är det vinster i välfärden som är nummer ett och för Fi går kvinnolönerna före.
– Men om rut-debatten kommer upp ska vi självklart föra fram våra alternativ, säger Ulla Andersson.
– Vi vågar driva frågan, det är inte det. Kanske gör den här undersökningen att debatten kommer upp och då står vi upp för att vi tycker att det kostar otroligt mycket och att vi måste avskaffa bidragen för de rika, säger Victoria Kawesa.