Nu reagerar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på vräkningen.
– Det är helt hjärtlöst! Så här ska det inte få gå till. Jag blir så upprörd över att hon ska behöva stå ut med det här, säger hon till Dagens ETC.
Bakom konflikten mellan Ann-Katrin Hegvold, som har flera funktionsnedsättningar och dessutom tillhör en riskgrupp för covid-19, och Hembla ligger en gammal hyresskuld på ungefär 80 000 kronor, men en som hon kommit överens med hyresvärden om att betala tillbaka.
Så har också skett sedan ett par månader tillbaka. Men så i oktober blev Ann-Katrin Hegvolds löneutbetalning försenad och därmed också hennes delbetalning till Hembla, som då tog beslutet att vräka henne från lägenheten. Detta trots att Ann-Katrin Hegvold till slut fick ut sin lön och kunde göra rätt för sig.
Men enligt både Hyresgästföreningen och Ann-Katrin Hegvold själv kan det finnas en annan förklaring till att hyresvärden inte låter udda vara jämnt. Hembla är helt enkelt ute efter att renovera lägenheten, en fyra högst upp i huset med utsikt över Mälaren, för att därmed kunna höja hyran rejält och på så sätt tjäna mer pengar.
”Ute efter pengar”
Det är en hypotes som Nooshi Dadgostar inte tycker känns det minsta långsökt.
– Det var exakt det här vi varnade för när de började sälja ut allmännyttan i Alby. Att den kommer att hamna i händerna på utländska kapitalister som inte har för avsikt att erbjuda ett bra boende, utan som är här för att tjäna pengar. Hemblas affärsmodell är ju renovera och höja hyrorna. Men den här typen av hyresvärdar är inte vad vi vill ha eller behöver, säger hon.
Nooshi Dadgostar var själv genom rörelsen ”Alby är inte till salu” med och protesterade mot den kritiserade försäljningen av allmännyttan till bolaget Mitt Alby 2012-2013. Då såldes beståndet för 705 miljoner kronor. Fem år senare, i april 2018, såldes lägenheterna på Albyberget vidare till D. Carnegie & Co för 1,7 miljarder. I oktober samma år bytte bolaget namn till Hembla AB.
– Det vi behöver är stabila, långsiktiga hyresvärdar som är ute efter ett bra och tryggt boende för de hyresgäster som bor där, säger hon.
Allmännyttan i centrum
Det faktum att Ann-Katrin Hegvold nu dessutom, via insamlingar som startats efter Dagens ETC:s artikel igår, tycks ha fått ihop tillräckligt med pengar för att betala tillbaka hela sin skuld till Hembla är enligt vänsterledaren ännu ett tecken på att hyresvärden i första hand följer sin affärsmodell.
– Dåså, pengar finns alltså. Då måste det nu handla om sunt förnuft och inte kasta ut en person i en riskgrupp ut på gatan, säger hon.
I bakgrunden finns ett större problem. Den stora bristen på bostäder, särskilt kännbar i ett område som Alby, där trångboddheten på många håll är stor.
– Vi måste bygga ut allmännyttan, inte sälja ut den. Och staten måste gå in med finansieringsstöd. Vi i Vänsterpartiet vill också stoppa vräkningar under corona genom att en hyresfond upprättas. Vad kommer att hända i framtiden om regeringen får igenom det förslag de tänkt sig, alltså att införa marknadshyror? Det kommer att vara svårt för ännu fler människor att betala sin hyra och bo kvar. Det är bara att tänka sig vilka bilder vi kommer att se då i tidningarna.