Vänsterpartiet har meddelat att de kräver att de kommunala hamnarna säger upp sitt avtal med branschorganisationen Sveriges hamnar, då de uppfattar det som att organisationen ständigt tar arbetsgivarens part mot Hamnarbetarförbundet i de pågående konflikterna.
I Göteborg ska Vänstern skicka in ett sådant förslag till kommunstyrelsen och hävdar att bransch- och arbetsgivarförbundet har antagit en ”anti-facklig hållning” genom att vägra teckna kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet för att skapa arbetsfred.
– Sveriges hamnar har inte jobbat konstruktivt och min uppfattning är att det här går att lösa ganska enkelt, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.
I yrkandet, som kommer att lämnas till kommunstyrelsen inför deras möte den 13 mars, skriver partiet att organisationens handlande är ansvarslöst. Vänstern skulle föredra ett avtal med Sobona, en arbetsgivarorganisation för kommunala verksamheter. Att Hamnarbetarförbundet under onsdagen utlyste en landsomfattande strejk med start nästa vecka, förvånar inte Daniel Bernmar (V). Han menar att förbundet var nödgade att svara på arbetsgivarens lock-outer.
– Det är urtråkigt att man har kommit i det här läget. Det bästa är om arbetsgivaren kommunicerar och sluter avtal med båda fackföreningarna, det har varit vår uppfattning länge, säger han.
Innebär kraftig lönesänkning
Hamnarbetarförbundet menar att arbetsgivarens lock-outer innebär en kraftig lönesänkning för fackets medlemmar. I praktiken handlar det om en halvering av inkomsten för de som arbetar i skift, menar facket.
– De här åtgärderna är så anmärkningsvärda och så personligt riktade mot våra medlemmar, vi tvingas varsla om total arbetsnedläggelse i alla Sveriges hamnars medlemsföretag, sa Hamnarbetareförbundets talesperson Erik Helgeson under en presskonferens i onsdags.
Han reagerar starkt på att arbetsgivarförbundet i ett varselbesked skriver att de ”inte accepterar ett kollektivavtal som i förhållande till gällande kollektivavtal är ett andrahandsavtal.”
–Det är en ren lögn, sa Erik Helgeson.
Joakim Ärlund är förhandlingschef på Sveriges hamnar.
Vad säger ni om förslaget att Göteborgs hamn ska säga upp ert avtal?
– Arbetsmarknadsfrågor och partipolitik har vi traditionellt delat på i Sverige. Men det finns flera sakfel i de här påståendena. Att vi skulle vägra teckna kollektivavtal är fel. Vi har sagt ja till de kollektivavtal medlarna lagt fram på bordet. Det är Hamnarbetarna som sagt nej, säger han.
Han konstaterar att större delen av verksamheten i Göteborgs hamn utförs av driftsbolag, inte det kommunala bolaget, men vill inte ge sig in i frågeställningar om det lokala politiska spelet.
– Min bedömning är att alla arbetsgivarorganisationer har samma uppfattning, att vi måste bevara den svenska modellen. Sen vad det skulle innebära i Göteborgsfallet, det tycker jag inte är min roll att uttala mig om.
Vänsterpartiet menar att ni antagit en ”anti-facklig hållning”. Hur ser du på det?
– Det är ett bisarrt påstående, vi har utomordentligt bra förhållande till alla våra fackliga motparter, vi har Unionen, Sveriges ingenjörer, Transportarbetareförbundet och Ledarna.
Joakim Ärlund anser att Hamnarbetarförbundets beslut att gå ut i total strejk som en reaktion på Sveriges hamnars lock-outer är felaktigt.
– Det är ganska stor skillnad mellan att göra en åtgärd som inte påverkar driften och en total strejk och stänga ner flera olika hamnar. Där faller bördan tungt på Hamnarbetarförbundet att förklara sig.
Göteborgs hamn AB:s vd Magnus Kårestedt kommenterar Vänsterpartiets förslag via mejl:
”Vi har likt alla svenska hamnar valt att organisera arbetsgivarfrågorna i Sveriges Hamnar. Vi anser att det är en organisation som väl möter våra behov och där vi har många viktiga samarbeten inom branschfrågor nationellt. Vi har ingen anledning att ompröva detta beslut.”