Pendeltågsentreprenören MTR:s projekt att avskaffa tågvärdarna har fått skarp kritik från de lokala facken för att äventyra säkerheten. Detta inte bara för lokförarna som nu blir ensamma på tåget, utan också för resenärerna. Projektet klubbades av det förra borgerliga regionstyret. Kritiken har Vänsterpartiet skrivit under på och för att ställa upp som stödparti åt den nyvalda ”mittenkoalitionen” ställde de krav på att projektet stoppades. Det fick de inte igenom. Istället blev överenskommelsen att projektet pausades i väntan på en utredning av säkerhetskonsekvenserna. Men när nu styret givit MTR grönt ljus, anser V att styret svikit.
– Jag tycker absolut att man har svikit i den här frågan. Det går inte säga något annat. Jag tror att många väljare förväntade sig ett skifte bort från dåliga upphandlingar och personalavveckling, säger Lina El-Yafi, gruppledare för V i regionen och ledamot i trafiknämnden.
MP: Dialog med facken
Men Anton Fendert (MP), ordförande i trafiknämnden, håller inte med och hänvisar till att konsultbolaget WSP fått i uppdrag att undersöka projektet.
”Vi i Mittenkoalitionen kom överens med Vänsterpartiet om att utreda aspekterna kring säkerhet och tillgänglighet på nytt, och den utredningen är nu genomförd och har kommit fram till att de här förändringarna kan genomföras på ett säkert sätt.”, skriver han i ett mejl till Dagens ETC.
Men Vänsterpartiet, såväl som facken i pendeltrafiken, anser inte att vad WSP gjort kan kallas för utredning, snarare en tredjepartsgranskning av MTR:s egna hemliga underlag. Det är också så som WSP själva beskriver uppdraget i rapporten, som Dagens ETC tagit del av. Facket och skyddsorganisationen har båda nekats yttra sig till WSP.
”Det är såklart synd att vi ser så olika på utredningen och dess slutsatser. Men jag ser inte att jag som politiker har möjlighet att överpröva de slutsatser som sakkunniga på området drar.”, skriver Anton Fendert i sitt svar till Dagens ETC.
Hur kommer det sig att ni genom WSP-granskningen nöjer er med MTR:s version?
”Vi har haft dialog med facken vid ett flertal tillfällen kopplat till detta och deras frågeställningar har också legat till grund för de krav och frågor vi ställt till de som genomfört utredningen. Exempelvis var personalens säkerhet en av huvudfrågorna i utredningsuppdraget. Anledningen till att vi beställde en extern och oberoende utredning var för att belysa frågorna om säkerhet och tillgänglighet ytterligare, och det är utifrån det inte korrekt att säga att vi nöjt oss med en parts version”, skriver Anton Fendert.
Vänsterpartiet har nu inlett en intern diskussion kring konsekvenserna för stödet till regionstyret.