– Vi vill vara med och styra. Men för oss är politiken det viktiga, det syntes inte minst efter förra valet när vi inte fick vara med längre för att vi inte ville gå med på nedskärningar. Vi vill se till att man inte skär ner i Malmö stad utan att vi satsar på vår gemensamma välfärd, säger Emma-Lina Johansson, Vänsterpartiets valledare i Malmö och andranamn på fullmäktigelistan.
Spräckte styret
Nedskärningarna spräckte 2015 den S–MP–V-koalition som styrt Malmö sedan 2006. Det handlade om att S och MP ville spara 100 miljoner kronor i 2016 års budget genom att inte fullt ut kompensera för ökade kostnader. V kritiserades hårt för att vara kompromissovilligt men S–MP kunde fortsätta styra i minoritet utan större dramatik.
I dag är läget annorlunda. En S–MP-koalition skulle få knappt övertag över en allians efter valet, enligt Sydsvenskans opinionsmätning. Men om M i stället skulle välja att samarbeta med det växande SD behövs V för att säkra fortsatt rödgrönt styre. Emma-Lina Johansson säger att hon i dag inte kan svara på om partiet skulle vara berett till mer långtgående kompromisser för att hålla ihop en eventuell rödgrön koalition efter valet:
– Jag tänker att man måste stå fast vid det man går till val på. Klart man måste kompromissa i vissa frågor, men den gången var det en för stor fråga. Vi kunde inte gå så långt från vår politik och värderingar.
Beroende av Centern
Av de borgerliga partierna är bara Moderaterna och Liberalerna representerade i Malmö kommunfullmäktige. För att ha ens en avlägsen chans att bilda en alliansmajoritet behövs Centern som inte suttit i fullmäktige sedan 1998.
Utgångsläget är dock det bästa på länge. Partiet får 2,3 procent i den lokala opinionsundersökningen, 0,7 procent från fullmäktiges treprocentsspärr. Partiets toppnamn Niels Paarup-Petersen menar att stödet är större än så och hänvisar till en Sifo-mätning beställd av Moderaterna där C fick 7 procent.
– Folk har fått upp ögonen för vår politik och vi har blivit mer relevanta i Malmö så jag är ganska övertygad om att vi kommer in. Frågan är vad som sker därefter. Malmö är i extremt stort behov av maktskifte, samtidigt som det är oerhört viktigt för oss att hålla SD borta från all makt.
Även Liberalerna har sagt nej till SD-samarbete så den vägen är stängd för den så kallade Malmöalliansen oavsett Moderaternas inställning. Trots att Centerns främsta mål är att få till ett maktskifte efter nära 100 års oavbruten S-dominans är Niels Paarup-Petersen öppen för förhandlingar över blockgränsen om det blir svårt att bilda en tydlig majoritet.
– Det kommer bli tajt efter valet och jag tror vi alla måste vara realister, säger han.
– Först och främst vill jag ha ett alliansstyre och om inte det går så får vi träffa andra partier och förhandla med, och det finns ju andra partier än Socialdemokraterna också.
Klyftor i fokus
Som så ofta i Malmö står klyftor, arbetslöshet och segregation i fokus inför årets val. Emma-Lina Johansson lyfter fram att Vänsterpartiet utöver välfärdssatsningar bland annat vill se till att det byggs billiga bostäder och att kommunen ska vara ett föredöme som arbetsgivare, till exempel genom att sluta använda anställningsformen allmän visstid.
– Det är också viktigt för oss att Malmö blir en grön stad för människor och inte för bilar, något som det finns vissa tendenser till om man lyssnar på den borgerliga sidan.
Men även Niels Paarup-Petersen säger att han vill se ett grönt Malmö och satsningar på cykelbanor och kollektivtrafik. Klyftorna och arbetslösheten vill han bland annat bekämpa genom att underlätta för lokala företag.
– På näringslivssidan har vi olika förslag som att förenkla möjligheter för företag att få tillstånd, göra tillsynen enklare och mer dialoginriktad, och se till så det blir lättare att få kontakt med kommunen. Vi vill också lägga ner Jobb Malmö (lokal arbetsmarknadsåtgärd, reds anm.) och satsa pengar på mer effektiv matchning.
• Socialdemokraterna: 29,5
Val 2014: 32,9
• Vänsterpartiet: 11,1
Val 2014: 8,5
• Miljöpartiet: 5,0
Val 2014: 8,6
• Feministiskt intiativ: 2,2
Val 2014: 3,2
• Moderaterna: 22,6
Val 2014: 22,0
• Liberalerna: 5,8
Val 2014: 5,4
• Centerpartiet: 2,3
Val 2014: 1,7
• Kristdemokraterna: 1,3
Val 2014: 1,5
• Sverigedemokraterna: 17,6
Val 2014: 31,2
• Övriga: 2,5
Val 2014: 2,5
Spärr till kommunfullmäktige: 3 procent
Källa: Sydsvenskan/Novus, Valmyndigheten.
Fotnot: Spärren till kommunfullmäktige var tidigare två procent men ändrades till tre procent inför årets val.