Nyhetssajten Dagens Opinion var först med att skriva om sidbytet. Till tidningen säger Jenny Lindahl att det finns många skäl till varför hon slutar på Vänsterpartiet.
– Ett skäl var ju att jag insåg att partiet skulle få en försämrad ekonomi eftersom vi tappade mandat och det kommer att behöva göras nedskärningar. Då tänkte jag att det var ett bra tillfälle om jag ändå hade tänkt söka mig vidare. Då skulle det bli lite lättare för dem som genomför personalminskningarna, säger Jenny Lindahl till Dagens Opinion.
Det var Kreab som tog första kontakten, och Jenny Lindahl säger att hon hoppas på att kunna förverkliga hela sin potential hos landets största pr-byrå. Hon vill inte berätta hur mycket den nya konsulttjänsten innebär i lön.
Förvånade och förbannade
Dagens ETC har varit i kontakt med ett tiotal anställda och förtroendevalda i Vänsterpartiet. Flera anställda vill inte ställa upp med namn, men säger att beskedet kom som en chock för delar av personalstyrkan. En annan beskriver Kreab som ”ren ondska”.
Riksdagsledamot Lorena Delgado Varas säger att hon har ställt frågor till partiet om hur rekryteringar går till och ska gå till i framtiden.
– Jenny Lindahls agerande har uppenbarligen skadat partiet. Vi kan inte ha anställda som ena dagen formar valkampanjer och andra dagen går till välfärdsvinstlobbyn.
Aron Etzler är partisekreterare för Vänsterpartiet. Dagens ETC når honom på en knackig telefonlina.
– Jag sitter på ett tåg så det kanske inte hörs så bra.
Han fick reda på Jenny Lindahls radikala spårbyte för några veckor sedan, när hon hade skrivit på anställningskontraktet.
– Jag blev förvånad när jag hörde det. Vi som parti kan så klart inte styra över vad folk söker för jobb, men det var förvånande.
Diskuterar karenstid
Att V-toppar går till pr- och pa-byråer måste beskrivas som extremt ovanligt. Nu får Kreab en chef som haft direkt inflytande och god insyn i Vänsterpartiets toppskikt och interna liv.
– Det allra viktigaste som jag vill säga är det här. Den som tror att vi kommer att flytta oss en millimeter i motståndet mot vinster i välfärden eller lobbyismen kan glömma det. Vi är kritiska till att lobbyismen har så stort inflytande över politiken idag, och den kritiken är central. Det är inget som vi kommer att ändra på.
Men vad betyder den här övergången för er som parti?
– Jag tror att vi behöver diskutera karenstider, för vår egen del som parti. Jag vet inte om det här är den allra första gången som någon går från Vänsterpartiet till att bli lobbyist, men vi är oavsett det i en lite ny situation. Vänsterpartiet är kritiska till andra partier som har svängdörrar till lobbyismen, och vi vill inte ha det för vår egen del.
En karenstid skulle kunna fungera på så sätt att anställda och förtroendevalda förbinder sig att under en tid efter att uppdraget upphör inte ta uppdrag eller jobb inom lobbying och påverkan. Aron Etzler säger att det inte finns något skarpt förslag på hur det är tänkt att se ut just för Vänsterpartiet, men att diskussionen nu är igång.
Vad har Jenny Lindahl jobbat med under sin sista tid i partiet?
– Tidigare var hon kommunikationschef, och sen har hon jobbat med lokal konflikthantering, lokal medierådgivning, och med att utveckla våra utbildningar. Vi har en ledarskapsutbildning i partiet, och där har hon varit en av de som jobbat med det.
”Huvudmotståndare”
Aron Etzler säger att många i partiet är förvånade över Jenny Lindahls beslut att ta jobb hos Kreab.
– Det är inget konstigt att folk börjar jobba för andra organisationer, eller med opinionsbildning. När vi rekryterade Jenny var hon chef för Arena Opinion, och hon har tidigare jobbat på Svenska Tecknare. Förvåningen ligger i att det är just Kreab, tror jag. Jag kan konstatera att det är ett viktigt företag för de som vill ha vinster i välfärden, och Vänsterpartiet är huvudmotståndare till det.
Dagens ETC har sökt Jenny Lindahl.