Och av dokumentet ”Förslag till politiskt program” att döma är ungdomsförbundet på väg mot en rejäl vänstersväng i politiken, en färdriktning som slås fast redan i dokumentets inledning:
”Vår solidaritet innebär att varje människa ska få både försöka och misslyckas. Det kräver att samhället erbjuder ett skyddsnät där ingen hamnar mellan stolarna. Det kräver en omfördelning av resurser, från den som har mycket till den som har lite.”
Svänger vänsterut
Men att det gröna ungdomsskeppet nu kanske tydligare än någonsin styr vänsterut ska enligt språkröret Aida Badeli inte tolkas som att miljörörelsen ändrat kurs och närmat sig till exempel Vänsterpartiet.
– Jag tycker nog inte att V äger frågan om till exempel utjämnande av klassklyftor. Alla behöver ta ansvar för att utjämna dessa klyftor och då är omfördelning en viktig del av politiken. Grön ideologi handlar om solidaritet med människor, om att driva en politik som är till för alla, säger hon.
Aida Badeli påminner också om att behovet av en tydlig vänstersväng, eller helt enkelt ett större fokus på sociala frågor, är något som ungdomsförbundet länge försökt göra moderpartiet uppmärksamma på.
– Det är väl det som skiljer oss kanske mest från MP, att vi varit tydliga med att det behövs en vänstersväng. Därför föreslår vi reformer som höjd grundersättning i a-kassan, slopad karensdag och att heltid ska vara norm på arbetsmarknaden – förslag som MP inte alls debatterar kring, säger hon.
Moderpartiet hänger på
Även om Grön ungdom än så länge tycks hålla radikalitetens flagga något högre än moderpartiet har avståndet minskat. Nya språkröret Märta Stenevi betonade till exempel inför att hon valdes till posten hur viktigt det är att bredda partiets politik och lyfta in sociala frågor.
– Ja, med nya ledningen har det påbörjats en sån process. Men jag tycker de varit långsamma. Redan 2018 visste vi att 80 procent av MP:s väljare identifierar sig som vänster. Det är klart att vi då måste driva mer vänsterpolitik. Jag tycker i och för sig att MP:s ledning blivit bättre på att visa vad partiet tror och tycker i vissa politiska sakfrågor och att de tagit strider och inte bara varit en lydig regeringspartner, säger Aida Badeli.
Märta Stenevi är ju bara ena halvan vid rodret. Hur radikal politik tror du att MP kan föra med språkrörsparet Stenevi och Per Bolund?
– Det är klart att det finns radikalare politiker, men det är ju därför Grön ungdom finns, för att knuffa MP i rätt riktning.
Vilket är det mest radikala bland de förslag ni ska behandla under riksårsmötet?
– Jag gissar att det är förslaget om att införa fler kapitalskatter, som till exempel på fastigheter och på arv. MP vågade inte ta ställning för det under kongressen 2019, men jag hoppas de blir modiga nog att försöka införa sådana. Klassklyftorna har ökat bland annat på grund av ökad tillgång till kapital bland ett fåtal. Det är en utveckling vi måste stoppa.
Och vilka förslag tycker du själv är viktigast?
– Förutom rätt till heltid och slopad karensdag – inte minst coronakrisen har ju visat hur tydligt det är att deltidsarbete inte är bra för någon förutom för arbetsgivarna – så tycker jag att garantipensionen ska höjas. Vi vill att fler äldre ska ha de bra i livets slutskede, även människor som kommit till Sverige i vuxen ålder, istället för att bli fattigpensionärer.
Tillbaka till vänstersvängen – kommer socialism och klimatrörelse att smälta samman i framtiden?
– Jag svarar att vår inspirationskälla är de gröna i Tyskland. De har ökat stort och de har gjort det för att de sett att de behöver prata om annat än klimat, om hur hela samhället ska leva, om hur man bryter klassklyftorna. Grön politik handlar om att driva rättvis politik. Och rättvisa handlar om att det ska inte spela någon roll vilken plånbok du har. Du ska inte ärva dina föräldrars ekonomiska utsatthet. Rättvisepolitik är en del av den gröna ideologin.
Tre MP-röster om ungdomsförbundets nya program
Lorentz Tovatt
Riksdagsledamot och språkrör för Grön ungdom 2013–2016
– Jag vill inte recensera deras förslag, men jag kan säga att det är kul att de jobbar vidare med det politiska programmet. Den fyller en viktig funktion med modiga beslut för oss i Miljöpartiet att ta efter. Vi arbetar ju för närvarande med att utveckla vår politik inom det sociala området. Det är väldigt viktigt att visa att vi är mångsidiga och inte bara bara erbjuder politik för klimat och miljö.
Vad gäller själva förslagen från Grön ungdom har jag för lite koll för att peka ut vilka som är troligast att få fäste hos oss. Dessutom försöker jag vara en bra föredetting och inte lägga mig i deras interna processer.
Maria Ferm
Riksdagsledamot och språkrörför Grön ungdom 2008–2011
– Jag upplever nog att hela partiet fokuserar mer på sociala frågor och har gjort så sedan länge. Redan efter senaste valet kände vi att det är ett problem att vi har politik på alla områden men att det inte riktigt kommit fram.
Att sociala frågor blivit viktigare att prata om kan också bero på att debatten förändrats så mycket de senaste 10-15 åren, där vi nu har ett tydligt, konservativt högerblock som lutar sig mot rasistiska populister. Det har lett fram till politiska konstellationer och debatter som ser helt annorlunda ut än till exempel när jag gick med i Grön ungdom.
Magnus Wåhlin
Kommunpolitiker i Växjö och kandiderade mot Per Bolund i språkrörsvalet 2019
– Jag kallar inte det de gör för vänstersväng. De utgår ju från grön ideologi och i den har det alltid varit självklart med solidaritet med alla och med kommande generationer. Det är en holistisk tanke vi alltid haft med oss men som kanske inte kommit fram som självklar för oss tidigare.
Hur mycket Grön ungdoms större fokus på sociala frågor kommer att påverka Miljöpartiet är ju svårt att avgöra, men vi har ett väldigt bra ungdomsförbund som över tid varit och är väldigt viktiga för partiet. Att Grön ungdom väljer att trycka på för sociala frågor är som det ska och som det bör vara. Jag förutsätter att Miljöpartiet kommer att lyssna på dem, diskutera och debattera.