”Det stämmer att en person som tidigare varit förvarstagen och bekräftats smittad av det nya coronaviruset har avlidit. Orsaken till att han avlidit är en fråga för sjukvården. Personen var inte förvarstagen när han avled”, skriver Linn Nilsson vid Migrationsverkets presstjänst i ett mejl till Dagens ETC.
Det var redan den 18 mars som personen testade positivt för covid-19, ett besked som ledde till oro bland de intagna på förvaret och till att polis skickades till platsen.
– Folk är väldigt oroliga. Personalen är också orolig. Polisen var här förut och det var kaos. Personer sprang in och ut mellan olika rum och hade masker och handskar på sig, sade en intagen på förvaret i Märsta till Expressen i samband med händelsen.
Exakt hur mannen smittats kan inte Linn Nilsson svara på, däremot att en löpande kontakt hållits med sjukvård och smittskyddsläkare. Mannen ska också ha erbjudits att lämna förvaret närhelst han önskade, men i brist på tak över huvudet valde han att stanna kvar. Efter att mannens tillstånd försämrats fördes han slutligen till sjukhus den 23 mars.
”Vi blev senare informerade om att han avlidit den 12 april 2020 på sjukhus, personen var alltså inte förvarstagen vid tidpunkten för sjukhusvistelsen”, skriver Linn Nilsson i mejlet.
Intagna isoleras
När det gäller risken för ytterligare smittspridning säger Linn Nilsson att flera åtgärder vidtagits. Den nu avlidne mannen ska till exempel ha hållits isolerad och utom kontakt från andra förvarstagna. Utöver detta har besök utifrån begränsats och alla som känt symptom har satts i isolering.
”Då tas också kontakter med sjukvården, detta sker i första hand med avdelningens ansvariga sjuksköterska men kan även handla om kontakter med 1177 och till exempel smittskyddsläkare. Det är sjukvården som avgör när och om läkare ska kontaktas”, förklarar Linn Nilsson.
En av de intagna som Dagens ETC talat med ger dock en lite annorlunda bild av läget på förvaret.
– Jag var också isolerad förra veckan men jag vet inte vad jag hade, de har inte testat mig, säger han till Dagens ETC och förklarar att ytterligare 2-3 personer för närvarande tycks sitta isolerade från övriga förvarstagna.
Han säger också att han inte är ensam om att vara sjuk.
– Det är många personer som varit förkylda med feber och ont i kroppen, men det är ingen som tagit några tester på oss. De bara sätter oss i isolering i 15 dagar och om man fortsätter vara dålig skickas man till sjukhus.
Sover med dålig luft
Enligt Linn Nilsson har myndigheten för att öka den sociala distansen och minska risken för smittspridning minskat det totala antalet platser inne på avdelningarna till 300 mot 519 i vanliga fall. Detta har inte lugnat oron hos Dagens ETC:s källa.
– Jag är jätteorolig och kan inte sova på natten. Jag försöker sova på dagen i stället.Jag har en själv en hjärtsjukdom och kan inte andas bra. Jag känner ingen lukt längre. Vi sover sex personer i samma rum och det finns ingen luft så om någon har viruset vet jag inte hur vi ska klara oss, säger han.