”Hamnarbetarförbundet har tackat nej till att teckna ett så kallat hängavtal till Transports kollektivavtal och väljer att ta till stridsåtgärder. Nu kommer regeringen, på grund av konflikten i hamnen i Göteborg, att utreda möjligheterna till konfliktåtgärder, vilket i sig kan innebära ett hot mot den svenska modellen.”
Det skriver LO-distriktet Västsverige i ett uttalande som skrevs under av 75 deltagare på en ledningskonferens. De anser att det befintliga kollektivavtalet mellan Transportarbetarförbundet och arbetsgivaren är väl fungerande.
Ilska mot LO
Kommentarsfälten på LO Västsveriges Facebooksida fylldes av arga reaktioner när uttalandet publicerats.
”Visa solidaritet med arbetarna i stället för att gå arbetsgivarens ärenden”. ”Det är regeringen och socialdemokraterna som hotar den svenska modellen. Om LO ställer sig bakom detta och stödjer inskränkningar i konflikträtten, då är det ni som hotar den svenska modellen” var några av kommentarerna.
Men enligt Dan Gabrielsson, ordförande LO-distriktet Väst, var syftet absolut inte att ta ställning i själva konflikten utan bara att stötta Transports egna medlemmar, som man menar hamnat i kläm mellan de stridande parterna.
Kan du förstå reaktionerna – många menar att ni genom uttalandet tar ställning och går arbetsgivarens ärenden?
– Fast då får de läsa debattartikeln igen. Vi har bara velat stötta vårt medlemsförbund och självklart inte tar ställning mot konflikträtten. Vi lyssnade på Transports ordförande som beskrev läget för medlemmarna. Att de går till jobbet trots att de har en ganska jobbig situation mitt emellan parterna. Jag hoppas att man kan lyssna på vissa av de krav som Hamnarbetarförbundet har och gå varandra till mötes. Det handlar inte bara om de här två parterna utan om hela Sverige. De måste sätta sig vid förhandlingsbordet och lösa det här – innan det får större politiska konsekvenser och för Göteborg i stort, säger Dan Gabrielsson.
Det är inte den nuvarande regeringens kommande utredning om begränsningar i strejkrätten som oroar honom, utan om vad som kan hända efter valet 2018.
Dan Gabrielsson hoppas att utredningen leder till att man försvarar konflikträtten.
– Något annat vore vansinne. Möjligheten till konflikt när oenighet uppstår är det viktigaste vapnet vi har. Men nästa år är det val. Den oro vi kan känna handlar ju om vad som händer på längre sikt. Om partier med annan inställning till strejkrätten vädrar morgonluft och kommer till makten. Då kan vad som helst hända, säger Dan Gabrielsson.