På en vecka kom 15 svar. Inte illa. Men en annan annons med identisk annonstext fick på lika lång tid nästan det dubbla, 29 svar. Den enda skillnaden var att tjejen i den annonsen inte bar hijab – muslimsk sjal – utan hade ett “nordiskt” utseende.
För män blev skillnaden ännu större. Generellt verkar killar vara mindre önskvärda som hyresgäster, många annonserar specifikt efter kvinnor. Men i undersökningen tycks även hudfärg spela roll för chanserna att få kontakt med en hyresvärd. Bara fyra svar fick mörkhyade ”Amman”, som snart ska börja studera till läkare, medan blonda ”Johan”, med likvärdig utbildning, fick elva svar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Entydiga resultat
Resultatet från Dagens ETC:s undersökning är ingenting som överraskar Ali Ahmed, professor i tillämpad mikroekonomi vid Linköpings universitet. Han har forskat om diskriminering på bostadsmarknaden och menar att resultaten från de studier som genomförts är entydiga.
– Det finns inga tveksamheter om att det råder diskriminering på bostadsmarknaden. Om er undersökning visar sådana tendenser så blir jag inte alls förvånad. Det finns stöd i den forskning som tidigare genomförts, säger han.
Kryphål i lagen
Ali Ahmed har själv gjort flera studier och experiment för att undersöka möjligheterna för framför allt människor med arabiskklingande namn att få bostad. Resultaten visar på en tydlig skillnad som enligt Ahmed inte går att förklara med lägre utbildning eller inkomstnivå.
– De här undersökningarna är ju gjorda just för att belägga diskrimineringen, så alla andra skäl till särbehandlingen är undanröjda, säger Ali Ahmed.
Rent juridiskt hamnar annonserna i ett svårt läge. Det är inte lätt att bevisa diskriminering eftersom det inte är den som hyr ut bostaden som annonserar. Dessutom sker uthyrningen oftast privat, vilket ger ett kryphål i lagen.
– Om ett hyresbolag skulle göra så här är det utan tvekan diskriminering. Men privatpersoner har faktiskt ett visst utrymme att särbehandla, säger Per Holfve som är utredare på Diskrimineringsombudsmannen.
Kryphålet för privatpersoner finns till för ett gott syfte, menar Per Holfve.
– Det kan handla om att man vill hyra ut privat till vänner, eller för att man inte känner sig bekväm med till exempel okända män. Men det är inte meningen att det här ska utnyttjas för att diskriminera. Och hyr man ut sin bostad mer än en enstaka gång kan diskrimineringslagen bli tillämplig.
Dessutom lyder själva annonseringen inte under diskrimineringslagen, bara uthyrningen av bostaden, vilket ytterligare försvårar det juridiska läget.
Liknande resultat utomlands
Utomlands har forskningen kring den här typen av diskriminering pågått längre och gjorts i större omfattning. Undersökningar från både USA och Europa visar samma typer av resultat, även om forskningen inriktats på olika grupper, till exempel afro-amerikaner i USA.
Det går dock inte att säga om diskrimineringen är mer långtgående utomlands än här, menar professor Ali Ahmed. Han hoppas att forskningen kring diskriminering på arbets- och bostadsmarknad ska få större betydelse i Sverige.
– Det pratas mycket om kostnader för invandringen, men hur mycket kostar diskrimineringen? Politikerna skulle behöva jobba mer med att hitta lösningar på de här problemen, och också investera mer i forskning om dem, säger Ali Ahmed.
”Lina Eriksson”, 23 år från Skåne, bor i Göteborg. Ska börja plugga på KTH till hösten: 29 svar
”Samira Mustafic”, 25 år från Göteborg, bor i Gävle, ska börja juristlinjen på SU till hösten: 14 svar
”Johan Andersson”, 24 år från Norrland, bor i Örebro. Ska börja plugga på KTH till hösten: 11 svar
”Amman Yousefi”, 24 år från Värmland, bor i Västerås, ska börja på läkarlinjen på KI: 4 svar
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0