Det har gått en vecka sedan attacken som rubricerats som ett hatbrott. Abdi Ibrahim läser på SFI i Ystad och det är här Dagens ETC träffar honom. Han är fortfarande skärrad över det som hänt.
– Det känns inte bra att bli attackerad mitt i natten. Jag kan inte sova och jag tänker på det hela tiden, säger han.
Det var grannarna som reagerade och ringde polis. Några försökte hejda gärningsmännen genom att ropa från fönstren men blev då själva attackerade med sten. Andra tog sig ut på gatan och följde sedan de flyende männen tills dess att polis kom och gripandet kunde ske.
– Jag tyckte att det lät som om någon blev misshandlad så jag ringde 112 och skickade ner gubben. Jag fattar inte att folk kan göra så där, men jag är glad att vi lyckades ta dem, berättar grannen Therese Hansen.
Hon visar de trasiga glasdörrarna som nu är igentejpade med vaktbolagets tejp. Hon skakar på huvudet åt att lokalen överhuvudtaget använts som bostad under det gångna året.
– Jag fattar inte att socialen låtit dem bo så här. I början fanns det inte ens gardiner, säger hon.
Therese Hansen hörde det inte själv men berättar att andra grannar hört gärningsmännen skrika ”sieg heil” och ”blattejävlar”. Polisen har kallat attacken ovanligt grov och ett solklart fall av hets mot folkgrupp. Tre av de sammanlagt fyra männen som alla är i 20-årsåldern häktades för dådet.
Kastade sten
Det är inte första gången som somalier blir attackerade i Tomelilla. 2011 utsattes en kvinna för upprepade hot och attacker från skolungdomar, bland annat kastades sten efter henne på gatan. Händelsen fick stor uppmärksamhet tack vare ett reportage i Sydsvenska dagbladet, men polisutredningen lades snabbt ner. Tomelillaborna däremot tog allvarligt på det inträffade.
– Vi var många som reagerade och det hölls en stor manifestation här ute på torget. Vi var olika föreningar och partier som ville visa att så här vill vi inte ha det i Tomelilla, berättar Birgitta Tallroth som är aktiv i både Röda Korset och i Tomelillas integrationsgrupp.
Hon är bedrövad över att orten nu återigen fått uppleva en rasistisk attack.
– Jag är förfärad. Vi kämpar för att sprida tolerans i samhället men det räcker inte fullt ut. Det är tyvärr svårt att nå dem som inte tycker som oss, säger hon.
Var femte röstade på SD
Sverigedemokraterna har starkt stöd i Tomelilla. I EU-valet tidigare i år fick partiet över 20 procent, vilket bara är en procent mindre än vad största partiet Socialdemokraterna fick. Therese Hansen tror att SD kommer att få många röster i Tomelilla även i kommande val.
– Jag ska själv inte rösta på dem men många i min bekantskapskrets ska. Det är många som är arga på de andra partierna och på att flyktingar får mer bidrag än de själva. Det blir ju inte bättre av att Reinfeldt säger att vi ska öppna våra hjärtan och lägga 48 nya miljarder heller, säger hon.
Mitt på torget i Tomelilla har Somaliska kulturföreningen en egen lokal med utrymme för både fester, kontorsjobb och bönestunder. Ahmed Mohammed och Abdikadir Abdirahman, som båda kommit till Sverige som kvotflyktingar, är två av föreningens eldsjälar. De trivs bra i Tomelilla, i alla fall sedan föreningen bildades.
– Innan ville jag flytta till Malmö för att jag kände mig ensam i Tomelilla men inte nu längre. Vi har fått en sådan gemenskap här, säger Ahmed Mohammed.
Bättre rykte
Som nya på orten hörde de talas om att Tomelilla skulle vara rasistiskt och om kvinnan som utsatts för stenkastning, men själva har de aldrig mött några hot. De säger att ortens rykte förbättras bland somalier tack vare föreningen och dess 90 aktiva medlemmar.
– Förut flyttade familjer härifrån, till exempel kvinnan som fick stenar efter sig, men nu finns det familjer i Malmö och Kristianstad som sagt att de vill flytta hit, säger Abdikadir Abdirahman.
Vad tänker ni om attacken i förra veckan?
– De var unga killar som gjorde det och de hade druckit alkohol. Men rasism finns överallt, i hela Sverige och i hela världen, säger de.
Sover åtta i två rum
För Abdi Ibrahim och hans två storebröder är det uteslutet att bo kvar i den gamla butikslokalen i Tomelilla. Sedan attacken sover de hos sin mamma och de bor nu åtta personer i en lägenhet med två rum. Han hoppas att de snart kan få ett annat boende, en riktig lägenhet utan skyltfönster mot gatan.
Upplever du Tomelilla som rasistiskt?
– Jag vet inte, jag känner ingen annan plats. Vi kom direkt hit från Afrika där alla var svarta, så det är annorlunda. Men jag är inte ute så mycket på gatorna i Tomelilla, jag är i skolan, tränar och sover, det är allt jag gör, säger Abdi Ibrahim.