Läs också: Kvinnohat uppskruvat till maxvolym
Ida Östensson är grundare till föreningen Fatta och stiftelsen Crossing Boarders, som arbetar mot sexuellt våld och för ett jämställt samhälle. Hon är en van samhällsdebattör och uttalar sig ofta i jämställdhetsfrågor. Men den här gången har reaktionerna varit fler och starkare.
– Nu har jag inte bara pratat om män som grupp, vilket provocerar, utan också lagt ett tydligt antirasistiskt filter på diskussionen vilket är väldigt känsligt, säger Ida Östensson.
Häromdagen ringde den ena mannen efter den andra upp henne på telefonen, från skyddade nummer.
– Då blev jag rädd, så fort den ena la på, ringde nästa. Flera av samtalen var hotfulla. En av dem som ringde sa att han skulle få tag i mig på ett eller annat sätt, säger hon.
Triumferar på Flashback
Sedan hon var med i debatten i Aktuellt har det startats fem trådar på Flashback där hennes uttalanden diskuteras. Enligt Ida Östensson uttrycker flera av rösterna på Flashback triumf över att medierna köpt deras (rasistiska) ingång när det gäller övergreppen under We Are Sthlm-festivalen i somras.
– Jag tror inte att polisen har mörkat händelserna på festivalen. Problemet är att 20 anmälda brott under en festival är vardagsmat. Normaliseringsprocessen gör att ingen reagerar längre, säger Ida Östensson.
DN:s nyhet om polisens underlåtenhet att rapportera om händelserna kom till efter ett anonymt tips till DN:s redaktion. Sedan har tidningen fått fram ett internt PM där polisen, enligt DN, skriver att ”de unga män det rör sig om främst kommer från Afghanistan”.
Ida Östensson efterlyser mer källkritiska medier som ställer fler frågor.
– Den strukturella rasismen finns överallt, även inom polisen. Kan man lita på uppgiften att av 200 killar som kastades ut från festivalen så skulle, säg, 150 vara från Afghanistan? Hur ser man att en person är nyanländ, ensamkommande eller från Afghanistan? Hur har de identifierat killarna? Vem som är svensk syns inte utanpå idag, medierna borde ställa fler frågor, säger Ida Östensson.
Uppgifterna har tillbakavisats
Samtidigt har fältarbetaren Martin Eidensten, som var med under festivalen We Are Sthlm, gått ut i en debattartikel i Aftonbladet och dementerat att trakasserierna var hemliga. Han skriver också att den gemensamma nämnaren bland de som begick övergreppen var kön, inte etnicitet.
Någon officiell statistik på etnicitet bland människor som begår sexuella övergrepp finns inte, även om många rasister brukar hänvisa till sådan.
– Däremot har researchgruppen kollat namnen på dömda sexualbrottslingar och funnit att majoriteten är svenska namn. Det vi borde tala om är varför det finns så mycket sexuellt våld bland män som grupp, oavsett inbördes skillnader, säger Ida Östensson.
Läs också: Kvinnohat uppskruvat till maxvolym