Justitiedepartementet meddelar nu att de skrotar utredningen om lägeshyror. Anledningen är att utredningen var en del av det kapsejsade januariavtalet och att de därför inte kommer att gå vidare med utredningens förslag.
Både Hyresgästföreningen och branschorganisationen Fastighetsägarna välkomnar regeringens besked. Men av olika anledningar. Fastighetsägarna tycker till exempel att kommissionen är inne på rätt spår, men tycker också att förslagen som presenteras är för vaga för att bidra till någon lösning i de fall där parterna inte är överens om vilket genomslag lägenhetens kvalitet ska ha genomslag på hyran.
– Staten behöver ta ett större ansvar via förändringar i lagstiftningen. Med nuvarande lagstiftning kan den part som inte vill genomföra förändringar blockera, vilket också är tydligt på många orter där hyressättningen inte motsvarar bostadskonsumenternas allmänna värdering, säger Nathalie Brard, chef för hyresmarknad på Fastighetsägarna.
”Inte rättvist”
Enligt henne är det helt enkelt inte rättvist att hyresgäster i mer attraktiva geografiska områden ska betala en hyra som är mycket lägre än bostadskonsumenternas värdering av läget.
Detta håller inte Hyresgästföreningen med om.
– Vi har redan en hyressättning där hänsyn tas till läge på olika sätt. Det är ju så bruksvärdessystemet funkar. Det är redan stor skillnad på att bo centralt och på att bo mer perifert, säger Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen.
Apropå utredningen poängterar han att staten inte ska lägga sig i, utan det är parterna som ska förhandla, och lägger till att det just var förslaget om inblandning från tredje part, i det här fallet hyresnämndernas utvidgade roll, som var utredningens största brist.
Det Hyresgästföreningen istället vill lyfta är frågan om förvaltningskvalitet.
– Det är för stor skillnad på bra hyresvärdar och på hyresvärdar som inte sköter sina hus. Det tycker vi är ett mycket större problem än hyressättningen och något vi vill jobba vidare med. Vi skickar ut enkäter varje år till hundratusentals hyresgäster och de visar att det finns en stor variation på kvaliteten.