Förra veckan släppte den så kallade Nybyggarkommissionen en rapport om bostadsbristen i Sverige. Rapportförfattarna föreslår 63 olika åtgärder för att få fart på bostadsbyggandet.
Det mesta är gammal skåpmat som har diskuterats länge, enligt Hyresgästförenignens ordförande Barbro Engman.
– Det hade väl varit mera förvånande om de kommit på något ingen annan redan kommit på. Det här är som att kasta ut konfetti och se om det blåser iväg eller landar någonstans, säger hon.
Politiskt omöjligt
Bland förslagen märks bland annat höjd fastighetsavgift och slopat tak på bolån, så att det ska bli möjligt att låna mer pengar till köp av exempelvis villa. Nybyggarkommissionen vill även sänka ränteavdragen från 100 000 kronor till 75 000 kronor. Barbro Engman undrar hur mycket i rapporten som egentligen är genomförbart.
– Jag tycker att den stora frågan är: Vad är politiskt möjligt? Det är väl knappast politikers bästa gren att stöta sig med stora väljargrupper under ett valår. Eftersom staten lägger mycket pengar på ägt boende så är det politiskt svårt att ge sig på exempelvis ränteavdrag, säger Barbro Engman.
Nybyggarkommissionen föreslår också en rad åtgärder som Hyresgästföreningen länge arbetat för. Det handlar bland annat om rot-avdrag för hyresgäster, skattebefriade renoverings- och underhållsfonder samt att minska kostnadsgapet mellan hyresrätter och bostadsrätter.
– De förslagen tycker vi är bra, de är våra allihopa, säger Barbro Engman.
Hur genomförbara är de då?
– Det vet jag inte. För tre veckor sedan kom Bostadskommittén med en utredning som visade på den orättvisa beskattningen mellan bostadsrätt och hyresrätt. Det skiljer 2 800 kronor. Frågan är om man tänker göra något åt det, just nu står väl inget av de politiska partierna först i kön om man säger så.
Nybyggarkommissionens rapportförfattare skriver att de inser att det finns ett behov av marknadshyror i Sverige men att det inte går att genomföra just nu. Däremot vill de se marknadshyror på sikt. Barbro Engman är emellertid inte särskilt oroad.
– De har hållit på om det här med marknadshyror i 50 år nu. Det finns ingen politisk acceptans för det, säger hon.