– Det är väldigt konstigt att ett stort aktiebolag som Academedia, med tolv miljarder i omsättning, kan få ha en styrelsemedlem, och nu snart styrelseordförande, som utreder hur man ska fördela resurser till just Academedia, säger Marcus Larsson, från tankesmedjan Balans.
Skolor med större behov
Regeringen har tidigare betonat att utredningen ska se om det nuvarande systemet kompenserar tillräckligt för socioekonomiska skillnader när det gäller skolan. Sektorsbidraget kan komma att betyda att skolor med större behov får mer resurser.
– Vad är det Academedia tycker i den här frågan? Jo det är ju att man inte ska fördela så mycket resurser efter socioekonomiska variabler, säger Marcus Larsson.
Academedia har även i en remiss uttalat sig mot ett sådant sektorsbidrag och, i egenskap av styrelseledamot i Academedia, skrev Håkan Sörman så sent som förra veckan i en debattartikel i Svenska Dagbladet att ”friskolorna har klart lägre ersättning för administration än kommunala skolor, men ser till att resurserna används för att skapa kvalitet genom goda ledningssystem och en bra resursfördelning” och menade att kommunala skolor inte skulle kompenseras.
Rolf Dotevall, som är professor emeritus i civilrätt vid Göteborgs universitet, säger att Håkan Sörmans dubbla positioner inte bryter mot någon lag, men att de kan skada legitimiteten.
– För att den här utredningen ska få legitimitet ska den vara ledd av en person som saknar sidointressen. Då tycker jag att det är dåligt omdöme av honom att ta det uppdraget. Olämpligt och aningslöst. Han borde tacka nej till ett av uppdragen för att komma ut med hedern i behåll och känna att den här utredningen inte kan misstänkliggöras för att ha partsintressen.
Fördelaktig placering
Rolf Dotevall menar att man från Academedias håll kan ha godkänt upplägget för att det är fördelaktigt för dem att ha en så centralt placerad person.
– Men staten borde rentav entlediga honom och tillsätta någon annan. Ministern har ju accepterat detta och det talar för att någon konkret lagregel inte överträtts men problemet kvarstår – legitimiteten är riskerad.
På finansdepartementet är det civilminister Ida Karkiainen som är ansvarig för utjämningskommittén. Hon är ute på valturné men kommer med en skriftlig kommentar till Dagens ETC om lämpligheten i att Håkan Sörman håller i utredningen:
– Jag vill understryka att det är en parlamentarisk kommitté, bestående av ledamöter som företräder de olika partier som har representation i riksdagen, som har fått i uppdrag att göra den breda översynen av det kommunalekonomiska utjämningssystemet. Håkan Sörman är ordförande i kommittén, hans roll ska inte jämföras med rollen en särskild utredare har. Jag förutsätter att den parlamentariska kommittén kommer att kunna göra det med trovärdighet.