Det efter att de upplevt sig ifrågasatta och motarbetade i sitt arbete av sina chefer, som de menar lägger allt för mycket fokus på att hålla den strama budgeten. Något som de protesterande utredarna anser går ut över klienternas behov och rätt till adekvat stöd och nödvändiga skyddsåtgärder. På Enskede, Årsta, Vantörs socialtjänst är detta det tredje teamet på samma enhet som säger upp sig i protest, inom loppet av tre år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ingen av oss har egentligen velat säga upp sig, eftersom vi är väldigt engagerade i vårt arbete. Men vi känner oss tvingade till att göra det här, säger utredaren Linn Jansson, som talar för hela sin arbetsgrupp.
Att arbeta med kvinnor som utsätts för våld i nära relationer är ett tungt och svårt uppdrag som kräver rätt kompetens och förkunskap, framhåller Linn Jansson. Något som hon menar att deras chefer på socialtjänsten i Enskede, Årsta, Vantör saknar.
– Vi har förutsättningarna till att göra gedigna utredningar och har bra rutiner för det, men det uppstår en inre konflikt i beslutsfattandet. Ska vi göra som vi har lärt oss och som socialtjänstlagen säger, eller ska vi göra som vissa chefer vill, utifrån budgethänsyn? säger Linn Jansson.
Fel fokus
Att det i utredarnas uppdrag ingår att diskutera tänkbara insatser med sina chefer, ifrågasätter hon inte. Problemet uppstår när huvudfokus läggs på vad insatserna kostar och inte på hur allvarlig situationen är för den hjälpsökande, poängterar Linn Jansson.
– Det ställs felriktade frågor, som handlar om helt ovidkommande saker, vilket försvårar vårt arbete. Frågor som är helt irrelevanta då de här kvinnorna riskerar att utsättas för dödligt våld. Såväl våra kvalificerade bedömningar som kostnaderna ifrågasätts, säger hon.
Hur enheten ska klara situationen över sommaren, finns det ännu ingen plan för, konstaterar Linn Jansson.
– Nej, det finns ingen plan. Det lilla arbete som har gjorts för att täcka glappet har vi som sagt upp oss bidragit med. Vi har cirka 20 ärenden var. Men de akuta situationerna kommer såklart att hanteras på något sätt, av personal som har haft liknande arbetsuppgifter. Dock ingen med specifik våldskompetens, säger hon.
”Måste ta hänsyn till budgeten”
Jeanette Holmqvist är avdelningschef på individ- och familjeomsorgsenheten på socialtjänsten i Enskede, Årsta, Vantör, vilket är enheten som relationsvåldsteamet ligger under.
Vad är din kommentar på att hela det här teamet säger upp sig i protest?
– Det är såklart väldigt tråkigt att de säger upp sig och väljer att göra det på det här sättet. Våld i nära relationer är ett väldigt viktigt område för oss, som vi verkligen prioriterar. Men vi har haft hög personalomsättning ett tag och det finns saker som kan bli bättre, säger hon.
Personalen har upplevt sig som ifrågasatta och motarbetade. Vad säger du om det?
– Jag delar inte den uppfattningen. När man ska göra en bedömning om vilka insatser som är lämpligast, så är inte det ett beslut som den enskilda handläggaren tar på egen hand, utan sådant diskuteras alltid tillsammans med enhetschefen. Om chefen tycker att man ska göra saker på ett annat sätt, kanske det kan upplevas som att man ifrågasätts. Men som chef måste man ta hänsyn till budgeten med, för att så många som möjligt ska kunna få hjälp, säger Jeanette Holmqvist.
Hur ska ni lösa situationen under sommaren för våldsutsatta kvinnor, nu när hela det här teamet har sagt upp sig?
– Vi kommer att säkerställa att det finns folk på plats som jobbar med detta under sommaren. Vi kommer även att ha vår akuttelefon fortsatt öppen, säger Jeanette Holmqvist.