För högern är S-lotterierna sedan länge ett rött skynke. SD-ledamoten Tobias Andersson höll inte igen på glädjen när utredningen om partilotteriernas framtid sjösattes. Nu skulle ”kranarna dras åt” och ”majtågen bli kortare”.
På fredagseftermiddagen presenterades resultatet. Utredaren Gunnar Larsson har följt direktiven och lagt fram dels ett förslag om förbud, dels ett förslag om skärpta regler för partilotterierna. Och han är tydlig med att han föredrar det senare alternativet.
– Vi har inte funnit att det finns stöd för att förtroendet för partierna påverkats negativt, säger han på en pressträff.
Lotter ska S-märkas
Socialdemokraternas lotterier har kritiserats inte minst utifrån att de som som köper lotter inte informeras om att överskottet tillfaller partiet. Det vill utredaren nu åtgärda genom att det måste vara tydligt vilka som står bakom lotteriet. Exempelvis kan det ske genom att det framgår av namnet på lotteriet.
– Då skulle det inte vara någon tvekan. Det skulle skapa en tydlighet för spelarna, säger han.
Gunnar Larsson förelår också att partilotterierna ska omfattas av spelskatt på 20 procent av intäkterna.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger att regeringen kommer att väga in utredarens synpunkter. Samtidigt utesluter han inte att det ändå blir ett förbud mot partilotterier.
– Det finns argument för att man överhuvudtaget inte ska få ägna sig åt den här typen av verksamhet. Det som ofta framförs är att politiker också är ansvariga för att reglera spelmarknaden och är man då själv en stor aktör så kan det väcka många frågor kring oberoende, säger Niklas Wykman till Dagens ETC.
Finansmarknadsministern avfärdar den kritik som går ut på att högerpartierna utnyttjar regeringsmakten för att ge sig på sin motståndares finansiering.
– Det här handlar om förslag som vänder sig mot ett enskilt parti. Det handlar om vilka regler som ska gälla för politiska partier och det ska självklart vara lika för alla, säger Niklas Wykman.
"Osvenskt inslag i demokratin"
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin anser att det är ”beklämmande” att Niklas Wykman inte utesluter ett förbud, trots utredarens avrådan. Baudin menar att det är ett uttryck för Sverigedemokraternas stora inflytande.
– Jag tror att Moderaterna köper utredningens invändningar. Men det är inte Moderaterna som bestämmer, säger han på en pressträff.
Tobias Baudin menar att det visar att det blivit legitimt att använda regeringsmakten för att försvaga oppositionen.
– Det är ett mycket osvenskt inslag i vår demokrati, säger han.