– Vi säljer alkohol för att man ska dricka den, och nikotin för att man ska använda det. Men lustgas har aldrig varit tanken att använda på det sättet, säger Inga-Lill Askersjö.
För att komma fram till om lustgasen säljs i syfte att berusa kan man till exempel titta på marknadsföringen, säger hon.
– Om en pub säljer ballonger som fylls med lustgas är det rätt klart vad man ska använda det till. Det gäller även de tankar som säljs på nätet och som man kan ringa efter på någon timme på en fredagskväll. Det finns inget annat användningsområde än berusning för privatpersoner.
Förbudet är förenat med vissa begränsningar. Det påverkar inte industrin eller vården som använder lustgas som ett vanligt bedövningsmedel. Även små partier kan säljas till privatpersoner som livsmedelstillsats. Då handlar det om två patroner i taget, och konsumenten måste vara över 18 år.
Enligt polisen har försäljningen av lustgas varit en finansieringskälla för kriminella nätverk, och säljare har även kunnat använda lustgas som en front för narkotikaförsäljning.
Polisen ska ta kidsens snus
När det gäller nikotin föreslår utredningen en rad förändringar. Det första handlar om en helt nikotinfri skoltid. Det gäller alla produkter som cigaretter, e-cigaretter, och vitt och brunt snus.
– Det är oomtvistat att snusningen har ökat i skolorna idag, säger Inga-Lill Askersjö.
Utredningen föreslår regleringar som ska försvåra för unga att få tag på, och använda, nikotinprodukter.
– Det har visat sig att den främsta orsaken till att man börjar och vill testa är kompisar. Det är andra elever som gör att man blir påverkad av att också vilja vara med och testa det andra testar.
Idag finns redan ett förbud mot rökning i skolbyggnader och på skolgården. Men med begreppet skoltid ska alla platser omfattas så länge någon undervisning pågår. Elever ska alltså inte kunna gå iväg och använda produkterna på annan plats.
Under hela den tiden som undervisning pågår, även om det inte gäller den enskilda elevens skoltid, föreslås ett förbud mot att använda alla former av nikotinprodukter. Även skolresor och utflykter ska innefattas.
Utredningen föreslår även ett förbud mot langning av nikotinprodukter, för att stoppa att äldre kompisar, familjemedlemmar eller syskon köper ut. Inga-Lill Askersjö säger att syftet är att förslaget ska få en avskräckande effekt, inte att man primärt vill straffa elever och unga.
Lagstiftningen harmoniseras här med samma regler som för alkohol. Förslaget innebär att polisen får möjlighet att ta nikotinprodukter från elever och unga, även om det inte är de som begått brottet
Svagare snus
Den högsta tillåtna nikotinhalten i snus ska sänkas till 12 milligram per gram. Utredaren hänvisar till fall där skolelever prövat väldigt starkt snus och blivit illamående.
– Det har skett ganska allvarliga incidenter med väldigt starka produkter. Eleverna blev väldigt starkt påverkade efter att ha provat vitt snus med hög nikotinhalt, säger Inga-Lill Askersjö.
Det har varit svårt för utredningen att landa på den föreslagna gränsen. I Finland och Island är gränsen 20 milligram per gram, medan en tysk utredning föreslår att allt högre än 16,7 milligram borde märkas upp med en dödskalle på förpackningen för att varna om kraftigt gift.
– Man kan absolut diskutera om det ska vara en lägre gräns än den vi föreslår. Vi överlåter detta till andra att fortsätta se vilken forskning som kan komma fram på det här området.
En sallad ska räcka
Folkhälsan ska främjas utan onödigt krångel för näringsidkare, och regeringen vill modernisera serveringstillstånden för alkohol med ett förenklat förfarande. Om man når upp till kraven ska man enklare och snabbare kunna få tillstånd, i en process som Folkhälsomyndigheten ska ansvara för. Man föreslår även att alla tillståndshandläggare ute i kommunerna ska utbildas av myndigheten.
Med hänvisning till att matvanorna har ändrats vill regeringen även se över kravet på matservering på restauranger och krogar som serverar alkohol. Matkravet ska vara krav, man ska kunna bli serverad mat där man dricker alhokol, men det ska inte längre krävas lika mycket. Inga-Lill Askersjö säger att man ska kunna bli mätt, eftersom det har en direkt effekt på berusningsgraden.
– Men det ska räcka med en matig sallad som gör en mätt, man ska inte behöva ha trerättersmiddag.
Restaurangers kök ska få stänga en timme tidigare vid klockan 22, för att kunna dra ner på kostnaderna.
– Vi tror inte att det är så många som vill äta mellan klockan tio och elva.
Stopp för fartygsfyllan
I utredningen ingår ett nytt förslag på tillsyn över servering på fartyg. Utredningen hänvisar till att polisen slagit larm om den överservering som sker på svenskflaggade skepp som åker över Östersjön. Fyllan är starkt förknippad med våldsbrott, och unga är ofta inblandade.
Förslaget förenar tillsyn med tillståndsplikt för att servera alkohol på färjorna.
Socialminister Jakob Forssmed tog emot utredningen och kommenterade att regeringen är angelägen om att skydda barn och unga, samtidigt som man vill slå hårt mot de kriminella nätverken.
– Utredningen har presenterat en rad förslag i arbetet för en tryggare uppväxt med begränsad tillgång på nikotin, alkohol och lustgas. Och för att bryta utvecklingen av den ökade användningen. Det ger regeringen underlag för att möta nya utmaningar. Nu kommer vi förstås att analysera och ta del av utredningens förslag fullt ut.