Men stödet till dem som vill lämna prostitution har varit för dåligt, det har flera stödorganisationer larmat om. Dagens ETC rapporterade exempelvis nyligen om att kvinnor som sålt sex jagas av Skatteverket och inte ser någon annan utväg än att fortsätta sälja sex. Skatteskulderna har de dragit på sig för att myndigheten räknar försäljning av sex som en inkomst som ska beskattas.
Anna Skarhed sade vid en presskonferens på onsdagen att utredningen inte har några förslag när det gäller skattelagstiftningen, men att frågan bör kunnas lösas.
– Om man ska vara lite hård kan man säga att staten tar in pengar på precis samma sätt som hallickarna gör, sade hon.
Behöver pengar
En lösning som inte kräver någon lagändring är att Skatteverket ändrar sin definition som slutar se prostitution som ett arbete.
– Det får utredas vidare. Men det är ett problem och naturligtvis en skam för Sverige om man ser det på det sättet.
Anna Skarhed säger att redan existerade lågtröskelboenden kan vara tillräckligt för många, medan andra som behöver mer hjälp kan ingå i särskilda individuellt utformade exitprogram. Utredningen föreslår förändringar i socialtjänstlagen som bland annat innebär att det ska vara möjligt att under en övergångsperiod få ha kvar sitt försörjningsstöd, trots att man tjänar pengar på prostitution. Anna Skarhed pekar särskilt på kommunernas ansvar.
– De här personerna finns ute i landet på olika håll. De behöver pengar, hjälp till bostad. Alla de här frågorna ligger på den kommunala sidan och kommunerna måste ta ansvar för att vara spindel i detta, sade hon.
Ska få egen coach
Kommunerna ska också utse en person som följer den utsatta kvinnan under hela processen och "peppa" personen att inte hoppa av programmet.
– Men också få hjälp att hitta i de olika delarna och få hjälp med kontakter, sade Anna Skarhed.
Utredningen föreslår också att utländska medborgare ska få tillfälliga uppehållstillstånd i två år för att kunna delta i exitprogram. Hon konstaterar att Sverige i dag inte lever upp till sina internationella åtaganden.
– Ett uppehållstillstånd är i dag villkorat av att man går in i en process som målsägande för att få en rättegång genomförd. Det är ett krav som inte är i överenskommelse med våra internationella åtaganden.
”Ett luftslott”
Anna Lidén har erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering. Hon började sälja sex som 17-åring och nästa år kommer hennes bok "Blunda och tänkt på något annat", om hennes väg ut ur prostitutionen, som Dagens ETC skrev om tidigare i veckan.
Anna Lidén följde presskonferensen och är besviken över att det inte ser ut att bli ett generellt exitprogram som gäller alla. Redan i dag finns det regionala samordnare för att hjälpa offer för prostitution, och de fungerar långt ifrån perfekt, säger hon. De är låsta av att det saknas platser på behandlingshem, traumahjälp och samtalsstöd.
– De gör vad de kan, men jag tycker att man borde satsa på mer spetskompetens istället för på fler regionkoordinatorer, säger hon.
Anna Lidén är också kritisk till hur expertgruppen utformats.
– Inga överlevare är tillfrågade. Med facit i hand hade det nog sett annorlunda ut om överlevare fått vara med. Då hade de haft mer att komma med. Det får mig att känna att hela utredningen varit ett enda luftslott för att polis och makthavare kan visa att de gör något, säger hon.