Det har varit några oroliga månader på regionens folkhögskolor i Fristad och Färgelanda. Sedan november har regionen gjort en utredning om huruvida man ska flytta skolorna och lägga ner internaten. Bakgrunden är att skolorna behöver spara pengar.
Nu är rapporten färdig och utredaren Jan Kirudd, som tidigare varit rektor på flera folkhögskolor, föreslår att båda skolorna ska behålla sina lokaler. Han konstaterar att internaten är viktiga, särskilt för deltagare som har psykisk ohälsa eller funktionsvariationer. Dessutom har flera av utbildningarna riksintag och skulle ha svårt att locka studenter om de inte kunde erbjuda mat och husrum.
Firar med tårta
Idag på förmiddagen ska politikerna i Folkhögskolestyrelsen bestämma om de ska följa utredningens rekommendationer. Färgelanda folkhögskolas biträdande rektor Charlotte Day vågar inte riktigt andas ut innan dess.
– Vi vill gärna vänta till dess, men om skolan blir kvar så ska vi fira med tårta på eftermiddagen. Deltagarna har engagerat sig och vi vill visa dem att det hjälper att säga vad man tycker.
Hotet om nedlagda internat har engagerat både deltagare, lärare och lokala aktörer. Bägge folkhögskolorna hyr ut sina lokaler till konferenser och samarbetar med en mängd olika föreningar och företag. Av utredningen framgår det exempelvis att Färgelanda kommun anser att skolans utbildningar är viktiga för kompetensförsörjningen i Dalsland. Regionens enhet för säkerhet och beredskap menar att folkhögskolor med internat och kök är viktiga om det skulle bli krig. Fristads vårdcentral har lyft att folkhögskolan gör att de kan ordna utbildningar för sjukvårdspersonal från hela landet.
Även om utredningen orsakade mycket oro på Färgelanda folkhögskola kan rektorn Charlotte Day också se att den medförde någonting positivt.
– Det har lyfts fram vad folkhögskolan gör och hur viktig den är för många människor. Även om det skedde av en tråkig anledning så tror jag att politikerna har fått upp ögonen för det viktiga jobb vi gör, säger hon.
Servicen kan utredas
Om folkhögskolorna blir kvar i sin nuvarande form kvarstår problemet att pengarna i budgeten inte räcker. Deltagarna och personalen har föreslagit andra besparingar än att byta lokaler. Till exempel att deltagarna skulle kunna städa de allmänna utrymmena och själva ansvara för frukost och middag. Utredningen föreslår att regionen borde titta vidare på serviceutbudet på alla regionens sex folkhögskolor – hur ofta de ska servera mat och vad det ska kosta att bo och äta.
För Färgelandas del kan det innebära att de måste sluta servera middag på skolan. Charlotte Day tycker att det är ett bättre alternativ än att flytta hela skolan, men anser ändå att måltiderna är viktiga för verksamheten.
– Det innebär att personalen kommer lämna skolan tidigare om kvällarna och det är inte bra för deltagarna. Men om det är det som krävs så är det i alla fall ett bättre alternativ.