Oscar Salazar Aros pratade med en vän om sin idé och fick då tips om en amerikansk podd som han borde lyssna på.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Jag gjorde det och kände direkt att jag hade hittat hem. De som hade gjort podden hade precis samma tankar och visioner som jag, säger han.
Oscar Salazar Aros tog kontakt med Revolutionary fitness, som hade gjort podden och som då bara fanns i New York. Hans kontaktförsök togs väl emot men ledde sedan inte vidare.
– Jag kände att de inte tog mitt intresse så seriöst. Men jag gillade deras namn och använde det därför i sociala medier, säger han.
Oscar Salazar Aros startade sitt träningsföretag och med tiden uppmärksammades det han sysslade med av de som drev Revolutionary fitness i USA, som nu hörde av sig till honom. Denna gång ledde kontakten vidare till ett mer etablerat samarbete.
– De utbildade mig. Det var inte helt enkelt men vi använde oss av sociala medier och Skype. Utbildningen tog de fram särskilt för mig och jag blev med det deras första international peoples traineer utanför USA, säger han.
Grundidén från USA är att göra träningen tillgänglig även för utsatta grupper i samhället. I konceptet har Oscar Salazar Aros kunnat ta in olika träningsformer som han är utbildad instruktör i. Till dem hör Ruffy, som är en träning som görs helt utan redskap. Man arbetar då två och två och använder sig av varandras kroppar och tyngd som motstånd.
– Det är en bra träning för kroppen samtidigt som man får öva sig i att samarbeta, säger Oscar Salazar Aros.
Ingen medlemsavgift
I Malmö, där Oscar Salazar Aros håller till, sker träningen på olika utegym och lekplatser. Ett av dem han ofta använder sig av ligger på Lindängen, där han själv växte upp.
– Det är väldigt lätt att säga till människor att de borde gå ut och springa en runda. Men för dem som bor i ett område som Lindängen fungerar det inte riktigt så. Deras liv ser ut på helt andra sätt, säger han.
Till skillnad från andra gym har Revolutionary fitness ingen medlemsavgift. De som kommer betalar per gång och avgiften är lågt satt.
– Andra träningsföretag intresserar sig mest för vinsten och på att få så många som möjligt att betala medlemsavgift. Vi försöker i stället se till människan. Om någon är arbetslös och har svårt att betala så löser vi det på något sätt, säger Oscar Salazar Aros.
Målet med hans träningspass är inte heller att bygga en snygg kropp, utan att främja hälsa.
– Jag vill ta den pyramid som fitnesskulturen har byggt upp och vända den upp och ner. Träningen ska vara praktisk och funktionell. Många sitter i dag så mycket framför datorer och annat att de blir så stela att de nästan inte kan ta upp något från golvet. Det är därför viktigt att jobba mycket med att få upp rörligheten, säger han.
”Passen blir mötesplatser”
Oscar Salazar Aros arbetar heltid med företaget men kände att han började få svårt att hinna med. Han har därför rekryterat ett par tränare till. En av de nya som med tiden också blir delägare i kooperativet är Sia Brorsson.
– Jag gillar konceptet som bygger på både hjärta och vilja. säger hon.
Många pass hålls i områden som Lindängen och Fosie, där träningsviljan normalt inte är så hög.
– Det beror på snarare omgivande faktorer som gör att hälsan i flera fall är lägre än i ett område med hög inkomst, säger Sia Brorsson.
Till passen lockas en del av de närboende men dit kommer också deltagare från hela övriga staden.
– Våra pass blir till mötesplatser, där vi bygger broar mellan människor, säger Sia Brorsson.