I Örebro län finns omkring 15 läkare som har flytt hit från andra länder utanför EU. Före jul var de ännu fler. Men några av dem har redan flyttat till Västra Götaland, där myndigheterna snabbare tar vara på den kompetensen genom en särskild SFI-undervisning för vårpersonal. Nu vill Region Örebro län, Språk och framtid på Örebro kommun, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket arbeta på ett liknande sätt här i länet.
– Det är bråttom att agera. Gör vi inget blir vi frånåkta av andra regioner och vi behöver de här människorna, säger Helena Svensson, HR-strateg på Region Örebro Län.
Vården i länet behöver många nya läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal både i dag och i framtiden. Det räcker inte att lita till det ordinarie utbildningssystemet för att hitta alla personer som kommer att behövas i vården. Därför är det extra viktigt att ta vara på de människor som flyr till Sverige och har med sig en vårdutbildning i bagaget, menar Helena Svensson.
– Konkurrensen om vårdpersonal från andra länder kommer att öka. De som har strukturen att ta hand om dem kommer att få flest personer. Därför mobiliserar vi nu för en satsning på den här gruppen, säger hon.
”De har ett enormt driv”
Även Arbetsförmedlingen i länet ser ett stort behov av en ny organisation.
– Om andra län är snabbare så mister vi de här personerna. Den här gruppen rör på sig. De jag har träffat är generellt välutbildade och vill hemskt gärna bli yrkesverksamma igen. De har ett enormt driv och det finns ett stort behov att möta upp dem snabbare, säger Stefan Petersson som är chef för etablering på Arbetsförmedlingen i Örebro.
Måste agera snabbare
För att en förändring ska kunna ske måste alla inblandade myndigheter agera mycket snabbare och svenskundervisningen måste göras om.
– Min målbild är att redan asylsökande läkare ska få information om att vi har en väg in. Det ska finnas en väg att följa med kontakter med arbetsförmedling, Socialstyrelse och en skräddarsydd utbildning och praktik, säger Christopher von Stedingk, avdelningschef Språk och Framtid på Örebro kommun.
Förhoppningen är att den nya organisationen ska få EU-medel. Men även om man inte får pengarna kommer projektet att dra i gång i höst.
– Det finns en stor potential. Det här sker redan på många håll men i Örebro har vi traditionellt varit bättre på att ta hand om lågutbildade yrkesgrupper, och vi har inte jobbat riktat mot ett branschområde tidigare. Det är ett jäkla slöseri så som det ser ut i dag. Vi skulle kunna halvera vägen till en AT-tjänst i Sverige. Det finns inga formella beslut ännu men min ambition är att vi ska vara igång med det här efter sommaren. Jag är full av hopp, säger Christopher von Stedingk.