– Det är positivt. Den bortre tidsgränsen har inte lett till annan effekt än att människor blivit fattigare och mått sämre, säger Claes Jansson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Tidsgränserna i sjukförsäkringen infördes av den borgerliga regeringen 2008. Den bortre tidsgränsen på 2,5 år innebär att bara människor med störd verklighetsuppfattning eller de som kräver omfattande sjukhusvård får behålla sin ersättning. Enligt regeringens uppskattning blev 75 000 människor utförsäkrade fram till slutet av 2013.
– Jag tror inte att det gynnar vare sig Sverige, enskilda individer eller förtroendet för sjukförsäkringen att en lång sjukskrivning för väldigt många också är lika med fattigdom och utförsäkring, sade Annika Strandhäll (S), ny socialförsäkringsminister, till SVT.
Nu har den nya regeringen beslutat att den bortre tidsgränsen försvinner 1 juli nästa år. Reformen beräknas kosta omkring en miljard kronor om året, men en del av kostnaden räknas hem när arbetsförmedlingen slipper ansvaret för de utförsäkrade.
Kritik från oppositionen
Oppositionen är kritisk till regeringens beslut att slopa den bortre tidsgränsen.
– Det innebär en återgång till hur det var tidigare då fler och fler blev sjukskrivna under allt längre tid, sade Solveig Zander (C), riksdagsledamot och talesperson för C i frågor som rör bland annat sjukförsäkringen.
På LO/TCO Rättsskydd är man däremot positiv till reformen.
– Den bortre tidsgränsen har inte lett till annan effekt än att människor blivit fattigare och mått sämre. Den har inte gynnat deras tillfrisknande, säger Claes Jansson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Samtidigt anser han att det krävs mer för att reparera sjukförsäkringen.
– Om man ska ha en rehabiliteringskedja så ska det också förekomma någon sorts rehabilitering. Det gör det knappt idag, säger Claes Jansson.
Han efterlyser också enhetliga regler för undantag i kedjan.
– Idag anses vissa sjukdomar, som cancer, ”finare” än exempelvis psykiska sjukdomar och det finns ett sammelsurium av olika regler som ska gälla för rehabiliteringen – om man nu får någon sådan över huvud taget. Men cancerpatienter får åtminstone som regel behålla sin sjukpenning, säger
Claes Jansson.