Sedan sexköpslagen infördes i Sverige har den totala gatuprostitutionen i landet minskat. Istället har antalet sexannonser ökat. Nätet är den nya Malmskillnadsgatan, men ingen polismyndighet har en klar bild av läget eftersom det inte bedrivs någon strukturerad spaning på internet.
En färsk inspektion utförd på Rikspolisstyrelsens uppdrag visar att endast tre av tjugofyra distrikt inom fem av Sveriges största polismyndigheter arbetar aktivt mot köp av sexuella tjänster. Det är Stockholm city, Stor-Göteborg och Malmö. Men även i dessa områden saknas kontinuitet i arbetet och insatser mot sexköp prioriteras ofta ner till förmån för brottsbekämpning som bedöms vara viktigare.
– Just nu är skjutningar och sprängningar det vi prioriterar högst, säger Malmöpolisens operative chef Mats Karlsson.
I Malmö finns ingen särskild grupp eller resurs som med regelbundenhet arbetar mot sexköp. Istället bedrivs arbetet i form av tillfälliga projekt, oftast med polisaspiranter under handledning. Precis som många andra efterlyser Mats Karlsson ett mer långsiktigt arbete mot sexköp och trafficking.
– Inom polisen styrs verksamheten av ettårsbudgetar. Den typ av förebyggande insatser jag skulle önska mig spänner över flera år och kräver särskilda resurser, säger han.
Ekonomiska krisen påverkar
Även människohandel för sexuella ändamål ökar stadigt inom EU. Den ekonomiska krisen som drabbat många länder i syd är en av orsakerna, enligt Rikspolisstyrelsens inspektion. Mats Paulsson, chef för traffickinggruppen i Göteborg, berättade i radioprogrammet Studio ett om en konferens i Frankrike där man konstaterade att de kraschade europeiska ekonomierna lett till ökad prostitution i närliggande länder med bättre ekonomier.
– Tsunamin är över oss, konstaterade de. När kundunderlaget blir för litet även i dessa länder förutses att trycket kommer att öka norröver, säger Paulsson.
Stockholm är i dag ett av få polisdistrikt som har en egen prostitutionsgrupp. Där har man bland annat noterat att marknaden för att köpa och sälja sexuella tjänster av barn på internet har ökat dramatiskt de senaste åren. Simon Häggström vid Citypolisens beskriver efterfrågan som ”enorm”. Ändå är han och hans kollega landets enda poliser som ägnar sig åt spaning för att kunna gripa de som köper sex av barn.
– Typen och omfånget av tjänster som erbjuds och efterfrågas är skrämmande. Dessutom är det bara toppen på ett isberg vi ser, säger Häggström till Aftonbladet.
I media har det även uppmärksammats hur allt fler tiggare i Stockholm, både män och kvinnor, säljer sin kropp för att försörja sig. Men även där har polisen för lite resurser för att kunna utföra ett ordentligt spaningsarbete.
Omfattande kartläggning
En forskargrupp vid Linköpings universitet har på uppdrag av regeringen gjort en omfattande undersökning av prostitutionen i Sverige. Drygt nio miljoner kronor öronmärktes och resultatet blev en 800 sidor lång rapport med flera förslag på förebyggande åtgärder. Men efter att studien presenterades i mars 2012 har det varit tyst. Därför blev flera av rapportens författare överrumplade av beskedet att regeringen nyligen beslutat att ge Länsstyrelsen ett liknande direktiv.
– Det är sällan det avsätts så stora medel för att undersöka ett område. Att regeringen så här kort tid efter bestämt sig för göra en ny kartläggning är ytterst förvånande. Vi undrar vad som hände med vår studie och de slutsatser vi kom fram till? säger Cecilia Kjellgren, universitetslektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet och en av utredarna.
Även rapportens huvudförfattare, professor Carl Göran Svedin, är förvånad.
– Regeringen får det att låta som om det inte har gjorts någon kartläggning sedan 2007 vilket är väldigt märkligt, säger han.
I rapporten kunde forskargruppen bland annat konstatera att sexhandeln – till följd av internets kontaktmöjligheter – numera är spridd i hela Sverige och inte endast koncentrerad till stortstadsregionerna. Bilden bekräftas av Johan Eriksson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Västerbotten.
– Vi har en känsla av att sexhandeln på nätet ökar i området. Men när olika brott ska vägas mot varandra prioriteras som regel narkotikabekämpning och våldsbrott högre, säger han.
Trots vetskapen om att sexhandeln idag är ett landsomfattande problem är det fortfarande bara i Stockholm, Göteborg och Malmö som socialtjänsten tillhandahåller särskilda prostitutionsenheter.
– Dessa verksamheter fungerar i dag som ett slags kunskapscentrum – det är bara där spetskunskapen finns. Detsamma gäller inom polisarbetet. I rapporten påpekade vi bland annat orimligheten i att staten dumpar över ansvaret på enskilda städer i stället för att ta ett mer samordnat grepp. Att det finns ett stort behov av ett nationellt kunskapscentrum när det gäller prostitution och sexhandel är uppenbart, säger Cecilia Kjellgren.
Vad har ni fått för respons på förslaget?
– Ingen alls.
Varför tror du att regeringen nu har begärt en ny kartläggning?
– Förhoppningsvis kan kartläggningen vara behjälplig i arbetet mot sexhandel. En annan förklaring är att regeringen kanske tycker det här är ett billigare sätt att hantera frågan än att göra nödvändiga och genomgripande förändringar. Det känns opportunistiskt.
Karin Holmberg
Maria Holm
Fotnot: ETC har sökt jämställdhetsminister Maria Arnholm, som avböjt en intervju.