Det var när han kom i kontakt med några kollegors arbete med pappagrupper som han insåg hur ojämställt han själv levde.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I dag leder han Sonker Gender Justice som arbetar för jämställdhet och att motverka mäns våld mot kvinnor. Viktiga frågor är förbud mot barnaga och mäns rätt till föräldraledighet.
Tillsammans med Nikolai Eremin från Center ANNA i Ryssland är han i Sverige för att utbyta erfarenheter med bland andra Göteborgsavdelningen av MÄN. Strax väntar besök hos en pappagrupp i Lerum.
Frånvarande fäder
Sydafrika har den näst högsta siffran av frånvarande fäder. Enligt statistik från landets statistikbyrå är 64% av papporna inte närvarande i sina barns liv.
– Det betyder svaga familjer som behöver mycket stöd, säger Andre Lewaks.
Vid en separation är det också vanligt att männen drar sig undan ansvaret för familjens ekonomiska försörjning.
– Ur ett jämställdhetsperspektiv är situationen för kvinnor väldigt dålig, säger han.
Det sexuella våldet är mycket utbrett i Sydafrika.
– Våldtäkt ses som en manlighetsritual som gör pojkar till män. Även barnmisshandel är vanligt förekommande i Sydafrika. Vi ser forttfarande barn som förlorat synen på ett öga eller blivit förlamade efter misshandel, säger Andre Lewaks.
Sätter press på rättssystemet
Genom politiskt påverkansarbete försöker Sonker Gender Justice förändra lagar och sätta press på rättssystemet.
– Rättvisan fungerar dåligt för kvinnor som blivit utnyttjade och utsatta för våld. Ofta är antalet fällande domar för få i relation till mängden brott som begås, säger han.
Enligt honom hänger en del av det utbredda våldet mot barn och kvinnor i Sydafrika i hop med den mansroll som i mångt och mycket separerar männen från hemmet och familjen.
För att skapa medvetenhet hos männen jobbar man med pappagrupper i hela landet.
– Vi fokuserar mycket på hur våld i hemmet kan minskas genom att männen tar ett större ansvar för barn och hushållsarbetet.
I början slår deltagarna i från sig, säger att det inte är deras jobb. Men när de får chansen att mötas och lyssna på varandras berättelser – då händer något annat, berättar Andre Lewaks.
Ofta är det deltagarnas egna upplevelser av våld och övergrepp som kommer upp.
– Vi återför dem till barndomen och låter dem komma i kontakt med sina känslor: ”Hur kändes det när du såg din pappa misshandla din mamma?” Många blir väldigt känslomässiga, de bryter i hop och gråter. Sedan går vi lite längre och säger: ”Okej det här skadan som uppstår även i ditt eget förhållande. Hur ska du bryta mönstret?”
Delat ansvar hemma
Enligt Andre Lewaks är det inte bara på individnivå som vinsterna med ökad jämställdhet finns.
– När männen tar mer ansvar hemma får de en bättre relation till sina barn. Då går konsumtionen av droger och alkohol ner. Även risken för våld och konflikter utanför hemmet minskar. Har man barn hemma tänker man sig för en extra gång innan man ger sig in i bråk, säger Andre Lewaks.
Förutom männen i pappagrupperna utbildar man socialarbetare och andra yrkesgrupper i jämställdhet. Målet är att det arbete som Sonke Gender Justice i dag bedriver så småningom ska leva vidare på egen hand inom den offentliga sektorn.
Nikolai Eremin koordinerar pappagrupper i Ryssland inom kvinnorättsorganisationen Center ANNA. Arbetet med män riktar sig främst till två målgrupper: män som utsätter kvinnor för våld och blivande pappor.
Nikolai Eremin var en starkt drivande kraft bakom den lagändring som 2011 gav ryska män rätt att närvara vid förlossningen. Tidigare var det tillåtet endast mot betalning.
Han berättar stolt att en av ledarna för en pappagrupp i norra Ryssland varit med under båda sina barns födelse.
Det kvinnliga perspektivet viktigt
När de ryska pappagrupperna tog form var man fortfarande en liten NGO i St Petersburg med fyra anställda. Mycket av arbetet var möjligt tack vare pappor som arbetade ideellt. Efter sex år insåg man att det inte var tillräckligt att enbart jobba med män. Det kvinnliga perspektivet var lika viktigt.
– Det här handlar inte bara om mäns attityder utan även om kvinnors. I Ryssland är det vanligt att kvinnorna själva säger att en lyckad kvinna är den som stannar hemma, lagar mat och tar hand om barnen, säger Nikolai Eremin.
Hans lilla organisation anslöt sig till Center ANNA, en stor och stark kvinnoorganisation som dittills bara hade arbetat med kvinnor. En perfekt matchning enligt Nikolai Eremin.
–Vi förstod varandra väl. Framförallt var det skönt att de redan från början förstod att vi genom att jobba med män faktiskt också står upp för kvinnors rättigheter, säger Nikolai Eremin.
Inspirerat av Sverige
Mycket av inspirationen till de ryska pappagrupperna har hämtats från Skandinavien.
Nikolai Eremin minns när en grupp svenska socialarbetare var i Ryssland 2006 för att föreläsa om sitt arbete. Han och hans kollegor insåg redan då att det svenska sättet att jobba med jämställdhet nog skulle kunna komma väl till pass i Ryssland. Efter mötet bad man att få veta lite mer om svenskarnas arbete.
–De kom till vårt hotell elva på kvällen och gick inte därifrån förrän tre på morgonen, berättar Nikolai Eremin.
Efter ett studiebesök i Sverige öppnade man den första ”Fathers school” i det distrikt i St Petersburg där Nikolai Eremin då jobbade som socialarbetare. I dag finns en pappaskola i varje distrikt. I norra Ryssland finns 18 stycken.
– Vi jobbar bara med unga pappor som ska få barn, eller precis har fått. Då har våldssituationerna oftast ännu inte uppstått, säger Nikolai Eremin och berättar att 40 procent av alla allvarliga våldsbrott i Ryssland begås inom familjen. Lagar mot barnaga saknas fortfarande.
– I Ryssland har vi 12 283 000 pappor som tar hand om barn under 18 år. Jag hoppas att vårt arbete betyder något för dem, säger Nikolai Eremin.