Svenska läkare och sjukvårdspersonal reser nu till Västafrika för kämpa mot den växande ebolaepidemin. Karolinska institutet har de senaste veckorna anordnat en tvådagarskurs inför avfärd. Stefan Liljegren från Läkare utan gränser undervisar på kursen.
– Det är lätt att göra misstag. Om man kliar sig i ögonen kan det leda till att smittan sprids, säger han.
Karolinska institutet har de senaste veckorna löpande anordnat tvådagarskurser för läkare som ska jobba i eboladrabbade områden. Med stöd från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen vill man förmedla kunskap om hur virusinfektionen kan bromsas och hur läkarna kan skydda sig själva från att bli smittade. En av de som undervisar på kursen är Stefan Liljegren från Läkare utan gränser, som själv varit i Liberia och arbetat med smittade.
– Det har varit ett ordentligt fokus från dem som deltagit under kursen. Många saknar erfarenhet av att jobba med just ebola, därför är det mycket ny information som ska tas in. Vissa moment i utbildningen kan vara lite överraskande, säger Stefan Liljegren.
Lätt göra misstag
Enligt honom är rutiner av högsta vikt under arbetet med ebolasmittan.
– Det är lätt att göra misstag. Alla människor har invanda rörelsemönster och reflexer, som att man kliar sig i ögonen eller pillar sig på naglarna. Sådant måste undvikas eftersom det kan leda till att smittan sprids. Avklädningsprocessen efter att man tagit hand om patienter är också ett riskabelt moment som vi har tränat på.
Stefan Liljegren menar att det finns viktiga skillnader att ta hänsyn till när man jobbar med smittsamma sjukdomar som ebola, jämfört med annat läkararbete.
– I vanliga fall är det mer fokus på att just patienten inte ska smittas eller få infektioner i samband med exempelvis en operation. Nu är det lite tvärtom, de som arbetar med insjuknade måste tänka på att inte bli smittade själva och inte föra sjukdomen vidare.
”Du är aldrig 100 procent säker”
De senaste månaderna har det rapporterats om flera fall där sjukvårdspersonal fått ebola efter att ha arbetat med patienter, bland annat i USA och Spanien. Att detta skulle bero på okunskap eller slarv är dock inte Stefan Liljegren säker på.
– Ibland handlar det om ren otur, att något helt enkelt går fel. Att ta hand om människor med så här smittsamma sjukdomar är alltid en risk. Det är som att jobba i ett konfliktområde, trots förebyggande åtgärder kan något allvarligt ändå inträffa. Du är aldrig 100 procent säker, säger Stefan Liljegren.