– Vi har inte varit med om detta tidigare. Först var det lite förvåning, men också en känsla av ”oj vad spännande”. Det blir en helt annan dialog på arbetsplatsen, nu mer än någonsin pratar vi konstant med medlemmarna om alla fackliga frågor, säger hon.
Konflikten mellan facket och arbetsgivaren gäller låglönesatsningen, men också sysselsättningsgraden. Båda är viktiga frågor för medlemmarna, säger Ida Jansson.
– Vi ligger generellt sett inte särskilt högt i löner så låglönesatsningen skulle ge oss en boost i lönerna. Och när det gäller sysselsättningsgraden är det ytterst få av oss som jobbar på det här avtalet som har heltidstjänster. Det är jätteviktigt för våra medlemmar att den möjligheten ska finnas, säger hon.
”Relativt smärtfritt”
Sedan varslet mot Ikea-restaurangerna lades har ytterligare ett varsel kommit. LO varslade på onsdagen om strejk på ett antal bemanningsföretag som är anslutna till Almega. Det var det sjätte varslet under höstens avtalsrörelse. Under drygt två intensiva veckor i november kom sammanlagt fyra strejkvarsel. Men även om det kan upplevas som mycket är det färre än vanligt. Vid den senaste avtalsrörelsen av motsvarande storlek lades uppemot 15 varsel, enligt Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare. Kanske spelar pandemin in, kanske beror det på att parterna är trötta efter en intensiv höst där förhandlingarna om las pågått sedan i augusti och sedan avlöstes av avtalsrörelsen.
– Det kan vara så att vi på båda sidor är förhandlingströtta, säger Torbjörn Johansson.
”Frostiga relationer”
Handels var det första facket som varslade om strejk i årets avtalsrörelse. Parterna kunde inte enas när det gällde låglönesatsningen, som skulle ge extrapengar till anställda med en månadslön på under 26 100 kronor.
– Vi kom inte någon vart. Man kan inte bara sitta och låta tiden gå. Någonstans måste man sätta ner foten, vi valde att varsla, säger Handels avtalssekreterare Per Bardh.
Hur togs det emot när ni varslade?
– En förhandling går ju från att man ser konstruktivt på frågor, sedan märker man från båda sidor att nej, det finns inte en vilja att hitta varandra. Man kan säga att relationerna mellan organisationerna var lite frostiga redan innan vi konstaterat att förhandlingarna strandat, säger Per Bardh.
Hittills har inte någon av de utlysta strejkerna blivit verklighet. Fack och arbetsgivare har kommit överens i sista minuten och strejkerna har avblåsts. Torbjörn Johansson säger att möjligheten att hota med strejk är fundamental för att arbetarrörelsen ska få igenom sina krav.
– Många hävdar att arbetsmarknadskonflikt är omodernt. Men det är marknadsliberala talibaner som hävdar det. Utan strejkvapnet finns det ingen rättvisa för arbetare. Om man jämför med USA och andra länder med svagare fackföreningar, där får arbetarna inte ut sin del av lönekakan och de rika drar ekonomiskt väldigt mycket ifrån de fattiga. Det sker väl i Sverige också, men inte via lönebildningen. Det är på grund av skatter, försämringar i sjukförsäkringar, arbetslöshetsförsäkringen samt ökade vinstutdelningar. Men lönebildningen har klarat det, jag vill påstå att det är strejkvapnet som bibehåller den, säger Torbjörn Johansson.
På Ikea Barkarby har Ida Jansson haft en av de mest intensiva perioderna på länge. Trots att det är mycket jobb tvekar hon inte.
– Det är mycket att rodda i som lokal facklig ordförande i en sådan här situation. Jag är fackligt aktiv av en anledning, för att jag älskar det. Det finns ingenting som jag brinner mer för än medarbetares rättigheter. Så det här är en av de största grejerna som kan hända. Det är mycket, men det är värt det, säger hon.