– Det började i februari, alla mässor och marknader som till exempel Nordiska trädgårdar i Älvsjö bokades av. Det är en av mina största mässor på hela året, berättar hon.
Insikten om att marknader skulle fortsätta hållas stängda under en lång tid framöver ledde till ett snabbt beslut om att sälja bostadsrätten i Stockholm där Ingrid bott tillsammans med sin dotter.
– Dottern fick flytta till sin pappa och jag flyttade till mitt landställe i Dalarna. Jag hade helt enkelt inte råd att bo kvar. Just nu kan jag leva på pengarna från försäljningen, men jag är 58 år, så det är kanske är vad jag måste leva på i resten av mitt liv, säger Ingrid.
Ingrid menar att det är viktigt för politiker att förstå hur hårt restriktionerna drabbar enskilda firmor i olika branscher.
– Vi är en stor grupp som arbetar med mässor och marknader som ofta inte hörs och syns i debatten. Vi har i praktiken haft näringsförbud sedan i mars och vi har ingen aning om när vi får någon inkomst igen.
”Har tagit fruktansvärt lång tid”
Rita Saxmark är sångerska och röstcoach och har haft sitt företag sedan 2002. Under våren har hon förlorat nästan 100 000 kronor i inkomster.
– För att kunna få a-kassa hade jag behövt stänga min firma, min hemsida och inte kunnat fakturera en enda faktura. Det kändes inte klokt, här har jag betalat a-kassa i 30 år, en försäkring som jag har rätt att använda mig av. Men detta sätter enorma käppar i hjulet för en, säger hon.
Hon såg tidigt hur enskilda näringsidkare behandlades orättvist i jämförelse med de som har aktiebolag. Tillsammans med kollegan Linnéa Sallay startade hon ett uppror som idag fått över 8 000 namnunderskrifter.
– Jag hade önskat att vi framförallt hade fått samma möjligheter som aktiebolagen fick genom permittering, men i den debatten fanns inte vi. Det krävs ett enormt engagemang från oss som inte har betalt för att engagera sig för de här frågorna för att någonting ska hända. Nu får jag väl ändå säga att de har lyssnat på någonting, men det har tagit fruktansvärt lång tid, säger hon.
”Har behövt låna pengar”
Lena Larsson har varit frilansfotograf sedan 2005, främst fotar hon bröllop och kommersiella företagsbilder.
– Det blev lite smått kaotiskt på vårkanten, bröllopen ställdes in och för att fota företag gäller det att folk ska vara på plats. På en vecka gick det från att vara fullbokat till soprent.
Totalt sett har Lena Larsson sett ett omsättningstapp på nästan 50 procent sedan coronapandemin började.
– Det har gjorts alldeles för lite alldeles för sent. De går in för storindustrierna men en ensam slitande småbarnsmorsa som gjort plikt mot staten alla år är inte bra nog. Det känns som att de tänkte: ”låt dem krascha”, säger hon om det uteblivna stödet från regeringen.
Hon menar att de allra flesta enskilda firmor har en buffert men att den sällan är uträknad efter en världskris.
– Jag har använt min buffert för att leva på men nu är den i princip slut. Jag har behövt låna pengar för att få in skatten, säger hon.
”Vi har haft loppisar”
Johan Lindelöw har haft sin ljus- och dekorfirma i 25 år och jobbar främst mot eventbolag, konferenser och mässor. I början av mars hade han lampor uppsatta på båtmässan men fick ta ner dem en vecka för tidigt. Han har tappat 1,2 miljoner kronor i år.
– Jag har kunnat börja ta ut lite pension och vi har haft loppisar som gett en del och nu håller jag på att tjära dörrar så det är inte som att vi sitter still och gapar efter pengar.
Johan berättar att han skrivit till olika departement och politiker för att försöka förklara hur illa situationen är för många enskilda firmor.
– Regeringen svarar inte ens, det tycker jag är ganska nonchalant. Jag har haft en bra ekonomi, betalat egenavgifter och skatt som vilken aktiebolagsägare som helst och så exkluderas man när det kniper. Sedan när det går bättre så kommer våra skattepengar räknas igen, det är skamligt. Stefan Löfven sa att ingen ska lämnas utanför men det är precis det som sker, säger Johan.
När coronakrisen tog fart under våren haglade miljarderna över olika branscher i landet. Men för personer med enskilda firmor kom det aldrig någonting. Moderaten Edward Riedel anklagar regeringen för att offra de kvinnor som är i majoritet i de enskilda firmorna.
– Det gör mig förbannad att man kallar sig för en feministisk regering.
Att stöden inte nått de enskilda firmorna tror riksdagsledamoten och moderaten Edward Riedl till viss del beror på okunskap om hur företagsformerna ser ut men att det tidigt även fanns ett motstånd från Socialdemokraterna.
– Moderaterna ville i ett tidigt skede involvera de med enskild firma i det första krisstöd vi tog fram men regeringen menade att det fanns en större risk för fusk och ville därför inte inkludera dem, säger riksdagsledamoten och moderaten Edward Riedl.
Stöd till enskilda firmor
Moderaterna drev åter på frågan om stöd till enskilda firmor i slutet på maj. 17 juni skickades ett enigt förslag från riksdagen till regeringen om att skyndsamt ta fram ett stöd.
– Regeringen gick med på att ta fram ett stöd. Men så går de på semester och gör ingenting på två månader. Vi konstaterade i augusti att vi måste göra allt vi kan. Tillsammans med Kristdemokraterna, vänstern och Sverigedemokraterna hotade vi med att köra över regeringen. Först då kom man tillbaka till arbetet, säger Edward Riedl.
Fler kvinnor
Riedel påpekar att kvinnor i högre grad väljer att starta enskilda firmor medan män i högre grad startar aktiebolag.
– Det gör mig förbannad att man kallar sig för en feministisk regering och sedan låtsas man inte om den företagsform som kvinnor oftast har och går på semester. Kultursektorn som många gånger identifierar sig politiskt mer med vänstern än med högern chockerades över att intresset var så svalt från Socialdemokraterna. Sedan har man tagit åt sig äran för det nya stödet, säger Edward Riedl.
Stödet för enskilda näringsidkare som är på gång är bra men inte på långa vägar tillräckligt menar Edward Riedl.
–Det vi gör nu är att lösa upp den skulden som jag tycker vi hade från samhällets sida, att de precis som alla andra företagare har rätt till krisstöd och ska kunna få det retroaktivt. Men nu måste regeringen och samarbetspartierna få fram krisstöd i de tider som kommer.
Dagens ETC har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S) som har avböjt en intervju.