Wedad Nasab och hennes familj kom som flyktingar till Sverige från staden Alskeilbyeh i provinsen Hamah i Syrien för fyra år sedan. Att hon bara har varit i Sverige i några år är svårt att förstå när hon när hon tar emot deltagare på Portalen i Navestad.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Den här mannen letar efter en släkting. Kan du hjälpa till med språket, frågar en kvinna som volontärarbetar på Portalen och föser fram en man.
Wedad Nasab förklarar för mannen på arabiska att hon inte har träffat hans släkting. Men säger att om hon gör det ska hon tala om att han har sökt honom. Mannen ser lättad ut.
– Det kommer in människor med alla möjliga typer av frågor, och jag hjälper till så gott det går. Men min huvuduppgift här är att undervisa i svenska. Jag håller tre kurser i veckan, berättar hon samtidigt som hon ställer i ordning stolar och bord och dukar upp kaffetermosar och ställer fram koppar.
Mådde dåligt i början
Wedad Nasab rör sig vant i lokalen. Hon har ett vänligt och professionellt sätt, och hanterar situationer när de uppstår. Sedan april har hon haft en traineetjänst på Portalen, ett så kallat välfärdsjobb inom offentlig sektor.
Det är svårt att förstå att hon för mindre än fyra år sedan lämnade hela sin välordnade tillvaro för att börja om på nytt, från botten. Utan ett språk, utan vänner och kontakter. Hon berättar att hon till en början hade svårt att acceptera sin nya vardag i Sverige.
– Jag mådde jättedåligt, och var deprimerad. Det enda jag kunde tänka på var vår återvändo, trots att jag visste att den skulle dröja.
– Jag försökte lära mig svenska, men hade ingenstans att praktisera språket. Det var först när jag började arbeta här som jag kunde se ljusare på tillvaron igen, säger Wedad Nasab.
Gör allt för att slippa vara arbetslös
Hon säger att arbete är A och O. Att arbetslöshet inte finns i Syrien. Och att hon – trots att hon älskar sitt yrke som lärare – kan arbeta med vad som helst, bara hon slipper vara arbetslös.
– Det här med arbetslöshet var helt nytt för mig när vi kom hit. I Syrien finns den inte, alla har något att göra. Exempelvis, om jag arbetar som lärare hinner jag inte städa hemma. Då gör någon annan det, och på så sätt skapas också jobb.
– Här ska man hinna med allting, städa, tvätta, jobba. Och så finns det arbetslöshet, säger hon.
”Har inte samma rättigheter”
En av svenskkurserna hon håller i på Portalen vänder sig till nyanlända kvinnor som varken kan läsa eller skriva. De flesta från Somalia.
– För att de ska kunna lära sig svenska måste de först lära sig läsa och skriva, säger hon.
Varje fredag pluggar hon själv svenska med en privatlärare. Målet är att börja arbeta som lärare till våren. Till en början som förstärkning i grundskolan, men så småningom som huvudlärare.
– Min plan är att till en början arbeta som elevassistent, eller lärarvikarie, samtidigt som jag pluggar och tar svensk lärarlegitimation, säger hon.
Wedad Nasab understryker gång på gång hur viktigt hon tycker att det är att ha ett jobb.
– Utan ett arbete förlorar man sitt människovärde. Man ingår inte i ett större sammanhang, och har inte samma rättigheter, säger hon.