– De har utrett Malmös avloppssystem sedan 1988. 2007 hade vi en översvämning. 2011 kom nästa. Och nu var det dags igen. Under tiden har de kunnat bygga en Citytunnel – men problemet med avloppen kan de tydligen inte lösa, säger hon upprört.
Stora delar av Malmö stod under vatten den söndagen som staden upplevde det värsta skyfallet på 150 år. Men Kronprinsen med sina 25 våningar hörde till de värst drabbade.
Christina Sandberg bor på nionde våningen. Det första hon fick höra om den översvämning som hade drabbat huset var när hennes dotter, som bor i grannhuset, ringde och berättade att hon hade varit på väg ner till tvättstugan när det började strömma in vatten i hissen.
Blev fångar i sina bostäder
Elavbrottet ledde till att Christina efter ett dygn fick slänga all mat hon hade hemma som inte var torkad eller konserverad. För att handla fick hon gå nio våningar i den branta brandtrappa som finns i huset. Efter något dygn slocknade den belysning för nödutgångar som alltid ska finnas i trappan, så promenaden fick göras i mörker med ficklampa i handen.
– Första gången jag hade varit ute och handlat mat så insåg jag att det inte heller gick att köpa för mycket på samma gång. Det var svårt att orka bära upp allt då, säger hon.
Många äldre i huset blev fångar i sina bostäder tills elen återkom.
– Hemtjänsten var fantastisk de dagarna. En av dem som de besöker är en väninna till min mamma som bor på 17:e våningen. Hemtjänsten kom till henne som de brukar, i tre dagar fick de gå alla dessa trappor upp och ner. Det var ju ren tur att ingen av de gamla behövde ambulanstransport under de här dagarna, för du kan knappast gå med bår i våra smala trappor, säger hon.
Ett par veckor efter översvämningen känns den unkna lukten av smutsvatten redan när man närmar sig huset utifrån. I gångarna mellan källarförråden ligger fortfarande pölar på golvet. Inne i förråden har allt som fanns vid golvet och ett par decimeter upp stått i vatten.
– Vi har blivit ombedda att tömma förråden på allt, för att de ska komma åt att sanera. Men jag vet inte riktigt hur det ska gå till. Det är ju avloppsvatten som kom in här, så det som har stått i det vill man inte gärna ta i, säger Christina Sandberg.
”Krävs åtgärder”
Bertil Forsberg, teknisk chef för fastighetsägaren Hugo Åbergs fastighetsförvaltning, säger att det krävs åtgärder från kommunen för att lösa problemen.
– Vi har fler pumpar än vi normalt behöver. Men när det kommer in vatten och elen samtidigt går så sitter vi i skiten. Detta är något som vi har påtalat i 20 år.