Förband i hela Sverige berörs och största övningsområdena kommer att vara i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg. Övningen kommer att ske i luften, på marken och till sjöss och utanför övningsfälten vilket gör att den både kommer att synas och höras.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man kommer att se militärer på gatorna och helikoptrar i luften. Då ska man känna en stolthet och en trygghet, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.
Enligt Försvarsmakten finns det två syften med övningen. Dels ska stridskrafterna samordnas för att ”öka den gemensamma förmågan att möta ett angrepp mot Sverige”. Dels är övningen ”en viktig signal till vår omgivning att vi är beredda att försvara Sverige.”
Den före detta svenska utrikesministern och FN-diplomaten Hans Blix är mycket kritisk till det som han menar är en militarisering.
– Smockan hänger i luften. Det skapar onödig oro och jag tycker att all upptrappning är betänklig. Man borde ägna sig åt nedtrappning i stället, säger han.
Stridsvagnar på plats
Förberedelserna inför övningen har inletts och stridsvagnar har nu anlänt till Stillerydshamnen i Karlshamn. Efter att SR P4 Blekinge kunde visa bilder på stridsvagnarna har Försvarsmakten bekräftat för Dagens ETC att det rör sig om ett 20-tal amerikanska fordon som ska användas vid höstens militärövning. De Nato-länder som deltar i Aurora är förutom USA även Danmark, Estland, Frankrike, Litauen och Norge. Dessutom deltar Finland, som tillsammans med USA kommer med flest utländska deltagare.
– Det sägs att det är försvarets övning men det liknar mer en Nato-övning. Jag har förståelse för om de behöver öva med andra länder i Norden, men varför vi ska öva med USA är fullständigt obegripligt, jag förstår inte vad amerikansk militär har på svensk mark att göra, säger Maj-Britt Theorin, (S), som har suttit i Europaparlamentets försvarsutskott och som ledde nedrustningskommissionen 1982–91.
Värdlandsstöd
Övningarna har, tillsammans med ingångna avtal, även väckt frågor om hur Sveriges alliansfrihet står sig i dagsläget. Sedan Sverige 1994 gick med i Natos ”Partnerskap för Fred” har svenska trupper vid flera tillfällen varit placerade under Natobefäl, såsom i Kosovo, Afghanistan och Libyen. Värdlandsavtalet som undertecknades 2014 gör det lättare för Nato-förband att verka inom Sveriges gränser och ligger till grund för det värdlandsstöd som bland annat ska övas under Aurora 17.
– I dag innebär alliansfriheten endast att vi inte ingår några bindande försvarsförpliktelser. Sverige är väldigt benägna att samarbeta med andra länder i Nato och Norden och det är i det sammanhanget som Aurora kommer in. Vi är en del av Natos ansträngningar för att visa att vi är bekymrade över Rysslands agerande, säger Jacob Westberg, forskare vid Försvarshögskolan som analyserat svenska säkerhetsstrategier.
Påhittad fiende
Förutom värdlandsstödet bygger övningen på ett scenario där Sverige utsätts för ett strategiskt överfall. En påhittad fiende kallas A-land. På Försvarsmaktens kartor i utkastet till scenariot överensstämmer A-land geografiskt med Ryssland.
– Det finns ingen utpekad som angreppet kommer från utan det är en kvalificerad motståndare man ska öva sig mot, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.
I underlaget till scenariot finns en karta där motståndaren som kallas A-land överensstämmer precis med Ryssland geografiskt, är det en slump?
– Scenariot ser ut som det gör, sedan vet jag inte vilka länder som du tolkar in i de som angriper oss, säger Jesper Tengroth.
I den ryska övningen Zapad 17 som pågår samtidigt kommer åtminstone 13 000 personer att delta. Hans Blix menar att båda övningarna är primitiva uppvisningar.
– Som om två pojkar står på en skolgård och fäktar med armarna.
”Övertolkas våldsamt”
Även om faktumet att de båda övningarna hålls samtidigt ger en risk för incidenter anser han inte att Ryssland bör ses som ett hot:
– Nej. De bröt mot internationell rätt när de tog Krim men man övertolkar detta våldsamt på den västra sidan. Det används för att skapa en rädsla och en oro som sedan utnyttjas av politiker. Det pratas om att Putin har ambitioner om att återupprätta ett stort Ryssland men det finns inga som helst belägg för det, säger Hans Blix.