USA-kännarna om attackerna mot rättsväsendet: ”Mörka tider”
Högsta domstolen i Washington D.C., USA.
Bild: Jonas Ekströmer/TT, Dagens ETC (montage)
Dagens ETC
Konflikten mellan Donald Trump och det amerikanska rättsväsendet hårdnar. Den amerikanska presidenten har av allt att döma ignorerat ett domstolsbeslut om att avbryta en deportation av papperslösa migranter och därefter hotat enskilda domare med riksrätt. Något som fått självaste chefsdomaren i Högsta domstolen, John Roberts, att ryta ifrån.
Vad innebär utveckling för landets demokrati? Är USA på väg mot en konstitutionell kris? Dagens ETC frågar fem USA-kännare.
Fredrik Bergman Evans, Chef för Centrum för rättvisa och expert på konstitutionell rätt
.Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa och expert på konstitutionell rätt
Bild:
Linda Broström
– Att Donald Trumps beslut prövas rättsligt är inget konstigt i sig, det är en del av det amerikanska politiska systemet. Men det som blir problematiskt är att den nuvarande administrationen inte nöjer sig med att driva sin linje juridiskt utan går till attack mot rättsväsendet och dess aktörer. När man inte får som man vill anklagar man exempelvis domare för att vara korrupta eller vänsteraktivister. Sett från mitt perspektiv som jurist, och som någon som tycker att rättsstaten är viktig, är det här väldigt skadligt. I grunden syftar det till att minska allmänhetens förtroende för att rättsväsendet är en viktig del av demokratin.
– Jag tror att man har kommit en rejäl bit på vägen mot en konstitutionell kris i USA. Vi har nu sett ett första exempel på hur Donald Trump tycks ha struntat i domstolsbeslut, även om man i efterhand från administrationens sida försöker bortförklara situationen. Det agerandet signalerar att man inte respekterar rättsväsendet, vilket är allvarligt då hela systemet bygger på att det finns en balans mellan de tre statsmakterna.
Carolyn Glynn, tillträdande ordförande Demokraternas utrikesförening Democrats abroad Sverige
Carolyn Glynn, tillträdande ordförande för Democrats abroad Sverige.
– Situationen är ytterst alarmerande, det som sker nu är något vi aldrig sett hända tidigare. Det är nästan svårt att ta in och inte lätt att veta hur man ska reagera i den här situationen. En del av Donald Trumps strategi är att pumpa ut exekutiva ordrar på löpande band och det är klart att rättsväsendet då inte hänger med. Det handlar om en attack som är både medveten och hämndlysten. Det värsta tycker jag är att folk blir rädda: för sina jobb, för sina rättigheter och för de liv de byggt upp.
– Samtidigt vill jag som amerikan tro på mitt land. Det finns ett enormt och växande motstånd som framför allt tar sig uttryck i lokala initiativ. Tyvärr saknar det motståndet i dagsläget fortfarande en ledare och det är något vi som demokrater får ta på oss. Men jag är orubblig i min tillit till det samhälle vi byggt upp. Vårt system prövas just nu, men det är robust och kommer att hålla.
Scott Goodstein, progressiv kampanjstrateg och vd för organisationen Catalyst campaigns
Scott Goodstein, progessiv kampanjstrateg och vd för organisationen Catalyst campaigns.
– Den nuvarande administrationen överträffar sig själv kontinuerligt när det gäller avskyvärt beteende, särskilt vad gäller jakten på papperslösa migranter. Att utmana domstolarna på det här sättet är allvarligt och långt utanför presidentens befogenhet. Det är en taktik som vi ser i diktaturer, inte demokratier. Det skapar en enorm oro i hela samhället, inte minst bland minoritetsgrupper.
– Jag tror att amerikaner långsamt börjar inse vidden av det som sker. Många som röstade på Donald Trump för att de ville ha förändring kommer märka att deras liv inte blivit bättre. Tvärtom, flera av administrationens reformer slår hårdast mot republikanska väljare. Att lägga militären i händerna på den inkompetente Pete Hegseth sticker också särskilt i ögonen på republikaner. Det är ett mörkt kapitel i vår historia och tyvärr har Donald Trumps tid vid makten bara börjat.
Johan Ingerö, debattör, konsult och tidigare kristdemokratisk politiker
Bild:
Fredrik Sandberg/TT
– Grundproblemet, som jag ser det, är att man i USA har ett väldigt politiserat rättsväsende, med många domare och åklagare som är folkvalda. Det är ett system som jag inte har särskilt mycket till övers för och som utnyttjas både till höger och vänster. Donald Trumps sätt att hantera det har varit att göra som han gör med allt annat – att ta fram storsläggan. Något som tyvärr lär leda till ännu mer politisering, vilket såklart är extremt bekymmersamt.
– Att USA skulle drabbas av någon form av kortslutning är inte otänkbart. Det finns många frågor som rättsväsendet förmodligen kommer vilja tycka till om, inte minst det faktum att Donald Trump förlitar sig på exekutiva ordrar istället för att gå genom lagstiftningsprocessen i kongressen. Huruvida det är konstitutionellt korrekt kan i värsta fall bli en fråga för Högsta domstolen. Samtidigt är vanliga väljare fast i det här polariserade systemet som bara erbjuder två alternativ. Det är ingen bra grogrund för att skapa bred social acceptans utan ger snarare utrymme för radikalisering.
Ann Linde, tidigare socialdemokratisk utrikesminister
Bild:
Stina Stjernkvist/SvD/TT
– Att respekten för rättsväsendet minskar i USA är ett stort problem och något vi tidigare sett även i länder som Israel, Polen och Brasilien. Till viss del tror jag att det beror på att delar av den lagstiftande församlingen i USA har blivit mycket svagare och inte längre tar striden. Förut fanns det republikaner i presidentens krets som i slutändan alltid stod upp för lagen. Jag tänker bland annat på den tidigare vicepresidenten Mike Pence. Nu omgärdas Donald Trump av företagare och tv-personligheter som inte tycks ha samma djupa respekt för att USA är byggt på en maktdelning mellan de exekutiva, lagstiftande och rättskipande grenarna.
– Konflikten med domstolarna är huvudsakligen en fråga för USA, vars rättssystem ser väldigt annorlunda ut från det svenska. Det blir därför svårt som utomstående att ha synpunkter. Däremot tycker jag att man alltid i alla sammanhang bör respektera rättsväsendet och grundläggande demokratiska principer.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.