I november förra året kom det fram att NSA spionerat på Saab och andra aktörer inom svensk och dansk försvarsindustri. Nya uppgifter visar att USA:s spionage mot Sverige är betydligt mer omfattande än vad som tidigare kommit fram, rapporterar SVT. Detaljer ur en hemlig utredning som går under namnet “Operation Dunhammer” visar att NSA via danska kablar har spionerat på ledande politiker och högt uppsatta tjänstemän i Sverige. NSA har även utfört liknande spionage i Tyskland, Frankrike och Norge.
Exakt vilka personer som har avlyssnats och när de har avlyssnats framgår ännu inte.
– Vi vill ha korten på bordet. Jag betraktar inte detta som avslutat, säger försvarsminister Peter Hultqvist i söndagens Agenda.
Hultqvist nåddes av informationen i torsdags, när han fick frågor om informationen från SVT. Avslöjandet visar också att Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) hade vetskap om uppgifterna redan förra sommaren, men inte informerade Peter Hultqvist.
– Så fort jag fick kunskap om att uppgifterna fanns så tog jag kontakt med den danska ministern. Jag tror vår signal till den danska regeringen har gått fram. Det danskarna har meddelat är att det är oacceptabelt med avlyssning av allierade, säger Hultqvist.
“Skapar förtroendeklyfta”
– Jag tycker det är ett väldigt allvarligt avslöjande och ett hot mot demokratin, säger Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson till Dagens ETC.
Han menar på att de nya uppgifterna visar att det inte går att lita på NSA och i förlängningen den amerikanska regeringen när det kommer till deras inställning om spionage riktad mot länder som Sverige.
Danmarks inblandning i spionaget skapar frågetecken i det nordiska samarbetet, menar Håkan Svenneling. Han hoppas att Danmark verkligen går till botten med vad som har hänt.
– När man inte har öppna kort mot sina grannländer om vad som har hänt så skapar det en förtroendeklyfta, säger han.
Under måndagen ska Håkan Svenneling skriva till regeringen att de ska tala med utrikes- och försvarsutskottet om de nya uppgifterna.
– Jag hoppas på ett tydligt fördömande från regeringens sida mot de uppgifter som kommit fram, säger han.