När han var 10 år hade hans pappa, som jobbade som lärare, förts bort av regeringsstyrkor och aldrig återvänt, anklagad för samröre med ONLF-gerillan.
Efter drygt två år på flykt nådde han på hösten 2015 till slut Sverige. Eftersom han registrerades som barn tilldelades han en god man och fick plats i ett jourhem. Våren ägnades åt att komma igång med svenskundervisning, gymnasieskola, vaccinationer och andra praktiska ting.
I maj kallades han till ett möte på Migrationsverket. De hade upptäckt att Urmas på väg mot Sverige registrerats i Tyskland.
– Han hade stoppats på väg in i Tyskland och gränspolisen där hade vägrat att godta hans ålder och skrivit att han var 18, trots att han sa att han var 14, säger Tove Jaensson, Urmas gode man i Sverige.
Under mötet med Migrationsverket förklarades att han tvingats att uppge en falsk ålder. Han erbjöds en medicinsk åldersutredning, men både målsägandebiträdet och Migrationsverket framhöll att de ansågs otillförlitliga. I det läget hade Urmas och hans ombud heller ingen anledning att betvivla att Migrationsverket skulle underkänna hans uppgifter.
Tove Jaensson tycker att det är uppenbart att Urmas är ett barn, men han har inga dokument som kan styrka det. Telefonnumret till mamman hemma i Etiopien slutade fungera för två år sedan, och trots flera ansträngningar för att komma i kontakt med familjen har de inte gått att nå. Senaste gången Urmas talades vid med sin mamma var för två år sedan, innan han gjorde resan över Medelhavet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Blir inte trodd
I början på juli kom beslutet från Migrationsverket. Urmas förklaring till att de skrivit fel ålder i Tyskland ansågs vara bevis för att han ljög även i Sverige.
Men istället för att utgå från åldern i de tyska registren fastslog Migrationsverket att Urmas fyllde 18 år samma dag som han kom till Sverige, det vill säga den 15 december 2015. Därmed ansågs han inte längre vara ett barn och skulle avvisas tillbaka till Tyskland enligt Dublinreglerna.
– De vill verkligen inte tro på honom och bevisbördan ligger på honom, säger Tove Jaensson.
Att han plötsligt bedömdes som vuxen fick också en rad andra konsekvenser. Han förlorade rätten till god man och skulle snabbt flyttas från jourhemmet till en flyktingförläggning utanför Uppsala. Akutmottagningen på barnpsykiatrin, där han tidigare behandlats, ville heller inte ta emot honom längre.
– Trots att jag entledigats som god man fortsätter alla att ringa mig för att koordinera och informera Urmas om besluten, säger Tove Jaensson.
– Alla fortsätter att se honom som ett barn men han har blivit av med sina rättigheter som barn.
Ett par dagar efter beslutet om avvisning gjorde Urmas ett allvarligt självmordsförsök och tog 50 tabletter av olika slag. Enligt Tove Jaensson är han livrädd för att skickas tillbaka till Tyskland, där han utsattes för grov misshandel på ett flyktingboende och hamnade på sjukhus.
Hon har startat en insamling för att trots allt låta genomföra en medicinsk åldersbedömning i ett sista försök att förmå Migrationsverket att ompröva sitt beslut. Om de inte gör det finns en avvisning bokad till 6 september.
– Vilken myndighet som egentligen är ansvarig om något händer är oklart. Det finns ingen annan som tar ansvar. Oavsett hur gammal han är, även om han skulle vara 18 år, är det ett absurt glapp där mattan plötsligt dras undan fötterna på honom.
Fotnot: Urmas heter egentligen något annat.