ETC Uppsala har tagit till sig tipset och undersökt boendeformen för alla kommunfullmäktiges ledamöter. Det visar sig att nästan exakt lika stor andel politiker bor i hyresrätt som övriga invånare – 20 procent.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Partiet med flest antal hyresgäster är Miljöpartiet. Där är det 50 procent som hyr sina bostäder. Lägsta andelen hyresgäster har Kristdemokraterna, där inte en enda ledamot hyr sin bostad. Även i socialdemokratin är andelen hyresgäster låg – av 21 ledamöter och nio ersättare är det bara fyra personer som inte äger sin bostad.
”Det är inte självvalt”
Elnaz Alizadeh är en av S-ledamöterna i fullmäktige, och hon är ordförande i Uppsalahem, den största hyresvärden på Uppsalas bostadsmarknad. Men själv bor hon inte i hyresrätt.
– Det är inte självvalt. När jag träffade min nuvarande man, så hade han länge försökt att få en hyresrätt, men till slut hade han gett upp och köpt en bostad. Vi står fortfarande i bostadskö, även om jag halkade ur och tappade mina poäng vid något tillfälle.
– Jag tycker att hyresrätt är en mycket friare form, där man får större möjlighet att använda sina sparade pengar till annat än att bo.
Så man kan säga att du har tvingats köpa bostad på grund av bostadsbristen?
– Så ska man kanske inte säga. Men vi ville egentligen ha en hyresrätt.
Om du är ordförande för Uppsalas allmännyttiga bostadsbolag men själv inte bor i hyresrätt, förstår du då konsekvenserna av besluten som ni fattar i bolaget?
– Absolut. Jag vet vilka jag företräder. Jag har bott i hyresrätt under hela min uppväxt. Jag kom som flykting från i Iran med mina föräldrar och de har alltid bott i hyresrätt. När jag kom till Uppsala från Göteborg så hyrde jag också min bostad i början.
Lägre andel hyresrätter
ETC Uppsala är inte den första tidningen som undersöker politikers boendeformer i relation till resten av befolkningen. Men resultatet av kartläggningen bryter något mot hur bilden ser ut i många andra delar av Sverige. När tidningen Hem & hyra frågade riksdagsledamöterna om hur de bodde var det 16 procent av dem som hyrde sitt boende, mot 30 procent av svenskarna i allmänhet, och när Sveriges Radio för femton år sedan gjorde en liknande kartläggning av samtliga kandidater på kommunlistorna i Sverige blev resultatet ungefär det samma.
Att det ser annorlunda ut i Uppsala handlar framför allt om att det genomsnittliga antalet personer som bor i hyresrätt över lag är mycket lägre än i resten av landet. Bara 20 procent hyr sitt boende, vilket sannolikt är det som gör att det inte finns någon klyfta mellan invånare och politiska företrädare.
Elnaz Alizadeh tror dock att siffran över hur många som bor i hyresrätt kan ha ändrats efter 2016, då den senaste statistiken sammanställdes.
– Det har hunnit byggas så många nya hyresrätter att jag faktiskt tror att det är fler Uppsalabor som bor i hyresrätt i dag än vad det har varit tidigare.