Uppsala universitet tystar ned trakasserier: ”Jag blev traumatiserad”
Bild: Sofie Axelsson, Shutterstock
Dagens ETC
Dagens ETC avslöjade allvarliga arbetsmiljöproblem på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.
Det handlade om mobbning och sexuella trakasserier. En starkt bidragande orsak till att beslut fattades om att helt lägga ner institutionen. Hur kunde det gå så långt? Idag pekar 20 personer ut universitetets personalarbete som inte bara undermåligt, utan också starkt bidragande till skuldbelägga offer och tysta ned gränslöst beteende – särskilt när utredningarna gjorts av en upphandlad konsult.
Det finns en utbredd rädsla att hamna i konflikt med Uppsala universitet om man talar öppet om trakasserier. De flesta som medverkar i artikeln vill därför vara anonyma och flera har hoppat av i sista sekund inför publicering. En kvinna sammanfattar det så här:
– Jag får jätteproblem annars och det får alla som säger något om sexuella trakasserier på Uppsala universitet.
Totalt riktar idag ändå 20 personer kritik mot Uppsala universitets personalarbete, det som brukar kallas HR, gällande trakasserier. Och av dem riktar åtta kritik specifikt mot de externa utredningar som upphandlats.
En person med insyn i hur HR arbetar beskriver att bolaget ”alltid går arbetsgivarens ärenden” och saknar kompetens när det gäller sexuella trakasserier och särbehandling.
– Men det handlar inte bara om ett ointresse utan en aversion mot att samla kompetens fastän det verkligen behövs. Sedan finns fall som visar att man inte svarar mot kravet på diskrimineringslagen – som att man ska se till att kränkningar inte upprepas. Hade man gjort en seriös utredning i vissa fall så hade de kränkningar som sedan kom inte hänt.
Konsult plockades in
En av kvinnorna som blivit utsatt för sexuella trakasserier berättar att hon fick kontakt med HR på institutionen för neurovetenskap som skulle ta saken vidare till centrala HR. Men senare när hon försökte mejla centrala HR fick hon inget svar.
– Jag tror aldrig att de blev informerade och på ett möte med enheten för lika villkor så sa de att de hade aldrig hört talas om detta. Så även om HR på min institution var väldigt trevliga mot mig tror jag aldrig att de försökte gå vidare med mitt ärende.
I vissa fall har HR-avdelningen dock agerat genom att påbörja en så kallad extern utredning. Men samtliga av de personer som Dagens ETC talat med som varit delaktig i en sådan har framfört stark kritik mot hur de har genomförts.
Den firma som upphandlats av centrala HR-avdelningen heter Falck Healthcare och ledande för det arbetet är en legitimerad psykolog som i denna artikel benämns HR-konsulten.
Traumatiserades av intervjuer
En kvinna beskriver utredningen som gjordes av HR-konsulten som oerhört oprofessionell. Han pressade henne, lade ord i hennes mun och förhörde henne om känsliga uppgifter i ett offentligt rum.
Han kunde dessutom ringa henne på kvällen utan förvarning, trots att kontakten egentligen ska gå genom HR. Det här förfarandet vittnar flera personer om.
– Det kändes som att jag var i rätten och att jag försvarade mig, det var supertuffa intervjuer, jag var nära tårar hela tiden. Jag fick höra efteråt från personal inom vården att jag var traumatiserad av sättet som intervjun gjordes på. Slutrapporten var också partisk, och när det gäller de sexuella trakasserierna sa han att det berodde på att jag inte varit tydlig med att jag inte ville ha några närmanden, men det är inte sant, jag gjorde det väldigt tydligt att jag inte ville det.
Två kvinnor berättar att HR-konsultens roll som opartisk utredare inte heller varit tydlig i ett inledande skede.
– Han gav intryck av att vara en person jag kunde tala öppet med för att få stöd i den svåra situation jag befann mig. Det dröjde innan jag förstod att det inte alls var hans uppdrag.
De tyckte att det var rimligt att jag skulle möta min förövare på arbetsplatsen varje dag
Till och med i fall där anställda blivit dömda enligt brottsbalken så har Falck Healthcare, juridiska avdelningen och universitetets egen HR-avdelning gått på den utpekades linje, något som uppmärksammades redan 2018 av Uppsala universitets studenttidning Ergo.
En återkommande upplevelse hos kvinnorna som anmäler män med makt på Uppsala universitet är att det är de utsatta som drabbas av de värsta repressalierna.
– De tyckte att det var rimligt att jag skulle möta min förövare på arbetsplatsen varje dag. När jag fortsatte att protestera blev jag istället erbjuden förflyttning till en annan institution. Det finns en uppgivenhet särskilt hos kvinnliga medarbetare. Det är ingen idé att rapportera missförhållanden då det bara är en själv som råkar illa ut.
Enligt en kvinna ska HR-konsulten också ha ändrat formuleringar i utredningen efter att den utpekade professorn bett honom korrigera ”felaktigheter” – det vill säga även delar från kvinnans berättelse. Detta skapade en mildare presentation över vad som hänt och slutresultatet: ”Ord står mot ord.”
Har larmat om problemet
Att de externa utredningarna som ofta hanterar de allra känsligaste arbetsmiljöproblemen inte håll god kvalitet har lyfts under flera år av personer på olika institutioner och nivåer i den akademiska hierarkin.
Huvudskyddsombudet Anneli Häyrén, som även är utredare vid HR-avdelningen är djupt skeptisk till hur Falck Healthcare gör utredningar. Hon anser bland annat att de är partiska, inte transparenta med sina slutsatser och oetiska i sättet de samlar in material på.
– När det gäller Falck och HR-konsulten har jag som huvudskyddsombud satt en röd flagg.
Enligt Anneli Häyrén råder ingen tvekan om att man använder HR-konsulten och Falck Healthcare från universitetet för att nå ett visst resultat även om enskilda prefekter kanske inte alltid förstår vem man anlitar.
– Men HR vet ju det, dels för att vi diskuterat det men det har även framförts till dem från andra. Och prefekterna behöver ju lita på HR, säger hon.
En av de sämsta utredningar jag någonsin sett i alla kategorier
Anders Ekegren är jurist på Saco-förbundet Akavia och har företrätt många medlemmar inom universitet och högskolor. Den utredning som han var delaktig i för snart tre år sedan på Uppsala universitet sticker däremot ut.
– Det är nog en av de sämsta utredningar jag någonsin sett i alla kategorier. Den utredningen som konflikthanteraren presenterade tycker inte jag på något sätt höll nivån för vad man faktiskt kan kräva av en person som tar på sig den här typen av uppdrag. Så det ena är att jag inte tycker att utredningen höll måttet. Och sedan tycker jag väldigt illa om, att den som ska vara en fristående utredare och konsult lutar sig mot ”vad vill min uppdragsgivare ha för resultat”. Utredningen har varit till stor skada för min medlem.
Dagens ETC har kontaktat HR-konsulten, som motsätter sig all den kritik som förts fram emot honom och Falck healthcare. Under hösten valde han däremot på eget bevåg att lämna sin roll som extern utredare på universitetet då han bedömer att förutsättningarna för att personal skulle se honom som neutral inte längre var möjlig.
– Det har funnits parter som upplevt att jag inte varit neutral och det kan lätt bli så när man arbetat länge med svåra ärenden. Enskilda personer kan agera starkt även om jag ser det som rena felaktigheter att jag inte skulle ha agerat neutralt, säger han.
Flera personer som Dagens ETC talat med beskriver att du ringt på deras privata telefoner på kvällstid.
– Ja, alltså i en utredningsprocess med kränkningsärenden där parter har efterfrågat att man ska kontakta dem, så kan det väl i något tillfälle hänt att jag kontaktat dem efter klockan 17 men det är ju av den anledningen att en utredningsprocess måste vara skyndsam.
HR-konsulten minns endast ett tillfälle där han ifrågasatt att parter ska få möjlighet att ta med sig en stödperson till utredningen. Vid det tillfället handlade det om ett trepartssamtal där det hade varit orättvist mot den andra parten i ärendet om inte också denne hade en stödperson med. Att Dagens ETC talat med tre personer som beskrivit ett tydligt ifrågasättande av en stödperson kallar han ”lögner” och ”förtal”.
Flera personer har i samtal med andra psykologer också fått höra att samtalen med dig varit förhörsliknande och traumatiserande.
– Ja, det är ju helt absurt, jag är känd för att vara väldigt validerande och inlyssnande, så för mig är det upp-och-nedvända världen, det är rent förtal. Det är en rätt fundamental fråga och emot alla principer, och motverkar intervjuns syfte, så det faller på sin orimlighet.
Dokument försvinner
Dagens ETC har fått kännedom om att även den lokala fackföreningen Saco har kritiserat hur utredningar från Falck healthcare har utförts. Fackföreträdaren Robert Malmgren vill inte gå in på detaljer i ärendet utan hänvisar till registrator för att kunna få ut handlingen. Men kritiken som skickats in som en bilaga till ett ärende har slarvats bort: ”Myndigheten har uttömt möjligheter till att återsöka begärd handling.” Dagens ETC kontaktar därför återigen Saco.
– Vi har fört vidare den kritik vi har till HR på Uppsala universitet för att komma till bukt med saker framöver. Vi tycker att man ska titta närmare på diskrimineringslagstiftningen för vi tycker inte att man har följt den i den utsträckning som vi anser är rätt tolkning av lagen, säger Robert Malmgren.
Att diarieförda dokument försvinner ut ur ärendeflödet eller att dokument aldrig ens diarieförs är ett problem som lyfts upp av flera som kritiserat hur universitetet hanterar arbetsmiljöproblem. Några beskriver hur HR föredrar kontakt via telefon och tolkar det som att känsliga ärenden inte ska dokumenteras i skrift.
En anställd som tidigare haft chefsansvar på en av institutionerna på Uppsalas universitet menar också att man gömmer undan rapporter från utredningar.
– Det gör man för att man inte är intresserad av några åtgärder eller förbättringar och det är detsamma för alla institutioner.
Den tidigare chefen säger också att även om det funnits problem i Falck Healthcares upplägg och återkoppling så är det till syvende och sist HR och ledningen som brister.
– Hur många personer har fått några konsekvenser för trakasserier av olika slag? Man ger inte ut någon sådan statistik, varken från juridiska avdelningen eller från HR när man ställt frågan. Det är det jag tycker är väldigt märkligt. Du kan byta ut Falck healthcare men samma problem kommer finnas kvar om varken tidigare rektor eller den nya vill avskeda personer.
En återkommande tolkning till varför HR agerar som man gör och till varför konsekvenser uteblir är för att de anklagade oftast är personer man av olika anledningar vill behålla.
– De kanske drar in mycket pengar eller har ett gott forskningsrykte, stora nätverk och de representerar ofta normen ”vit manlig professor” som man tycker är viktig att bevara, säger en anställd.
Hej, Sofie. Nej tack.
Enligt källor till Dagens ETC har även minst tre personer blivit utsatta för sexuella övergrepp av personer verksamma på universitetet. Trots att universitetet och HR blivit informerade om minst en av dessa händelser har de inte genomfört några djupgående interna eller externa utredningar.
När Dagens ETC söker juridiska avdelningen för en intervju om deras ansvar och roll för arbetsmiljöfrågor kommer det korta och koncisa mejlsvaret från Per Abrahamsson, ställföreträdande universitetsdirektör:
”Hej, Sofie. Nej tack.”
HR-direktören: ”Spekulationer”
HR-direktören Eliane Forsse går däremot med på en telefonintervju.
Vad skulle du säga är HR:s primära syfte på Uppsala universitet?
– Det gemensamma uppdraget är att bidra till att vidareutveckla Uppsala universitet som en attraktiv arbetsgivare och företräda arbetsgivaren i HR-frågor.
Vad skulle du säga att er roll är i arbetsmiljöfrågor?
– Vår roll är att hantera arbetsmiljöfrågor utifrån sakkunskap; löner, förordningar, avtal, arbetsrätt, att stötta chefer och vara rådgivande hur man kan förhålla sig i olika situationer. Men det är ett arbete man aldrig bli klar med för det är väldigt komplext.
Med tanke på de berättelser som kommit fram i Dagens ETC:s granskning, hur tycker du att ni lyckats med ert uppdrag?
– Jag skulle nog säga att vi har ganska god ordning för de här ärendena men sagt med ödmjukhet och respekt för de är jättesvåra frågor. Det kan verka konstigt om man bara har en del av en bild men i konfliktsituationer är det inbyggt att det finns polemik och jag tror jag får stanna där.
Kritik har framkommit om brister i hur trakasserier diarieförs. Är det en bild du känner igen?
– Jag tänker inte att det är ett mönster, nej.
När det kommer till externa utredningar så upplever Eliane Forsse, vilket även HR-konsulten nämner, att många är nöjda med Falck healthcares arbete. Samtidigt är hon medveten om kritiken och har i de fall man ansett den befogad framfört den till Falck.
En del personer som jag talat med menar att HR fortsätter att använda sig av den här firman för att man känner till att utredningarna kommer att resultera i slutsatser som inte tynger universitetet allt för mycket. Vad tänker du om det?
– Spekulationer vill jag inte ställning till och håller inte med om det.
Flera personer har också reagerat på att utredningarna lett till värre problem och att frånvaron av konsekvenser tillåtit situationen att fortsätta. Varför släpper man ärenden efter utredningarna har gjorts?
– Det låter på din beskrivning som att vi medvetet släpper ärenden trots att det finns något att gå på men vi gör en arbetsrättslig bedömning som vi tittar på tillsammans med juridiska avdelningen för vad vi kan göra och inte göra.
Ett exempel där man släppt saken är en person som blev utsatt för sexuella trakasserier och fått höra från HR att det ska ske återkopplingar men där detta sedan aldrig sker.
– Jag känner inte igen det här.
Känner du till något fall där en anställd fått lämna sin tjänst på grund av att trakasserier eller sexuella trakasserier har uppdagats?
– Jag kan inte säga det på rak arm. Jag vet att frågor har prövats och att sådana ärenden finns men jag är inte beredd att gå in på det. Vi har naturligtvis mycket utvecklingsarbete vi måste göra och som vi kämpar med. •