Bostadssituationen i Uppsala är en av de värsta i landet. Bristen på lägenheter är stor, köerna långa och hyrorna för nybyggnationer rekordhöga.
Gemensam kö i juni
Nu hoppas kommunen lösa en del av problemen genom att införa en gemensam kö från och med juni för alla kommunala bostadsbolag där även privata aktörer kan ingå. Men den som letar bostad måste betala en avgift för att få vara med och kostnaden på 290 kronor per år är en av de högsta i landet. För varje förmedlad hyresrätt -tillkommer dessutom en avgift på 1 250 kronor.
Kommunalrådet Erik Pelling (S) menar att Uppsala bara väljer att göra som landets övriga kommunala bostadsförmedlingar och ta ut en avgift, något som är tillåtet enligt lag.
– Vi har inte möjlighet till skattefinansiering eftersom vi dras med ett så stort underskott, alternativet hade varit ingen bostadsförmedling alls. Det här är en pusselbit i bostadspolitiken som har saknats de senaste 30 åren och där är vi i kommunen överens över de politiska blocken. I dagsläget är det en fullständig djungel att få tag i en lägenhet och vi hoppas kunna samla många hyresvärdar och lägenheter på en och samma plats, säger han.
– Vår avsikt är att ha så låg avgift som möjligt och sänka den efter hand. Det här är ingen vinstdrivande verksamhet.
Svårt att ha råd för studenter
Men den nya förmedlingen får kritik. Caisa Lycken på Uppsala studentkår menar att det kan vara svårt för studenter att ha råd att stå i kön.
– Vi tycker det är jättebra med en gemensam bostadsförmedling, men sedan handlar det om utförandet. Och när själva avgiften ska tas ut, vissa perioder på året är studenterna resurssvaga som till exempel i januari och under sommaren, säger hon.
En annan som är kritisk är Viktor Mauritz, medlem i förbundet Allt Åt Alla Uppsala som har dragit igång kampanjen Fri Bostad. Han menar att det är bostadssökande som drar det kortaste strået och hyresvärdarna som blir de stora vinnarna.
– Bostadsbolagen får den här tjänsten gratis. Det har varit avgiftsfritt att köa till allmännyttan tidigare, en väldigt stor andel av hyresrätterna i stan ägs av Uppsalahem och den möjligheten försvinner nu, säger han.
– Det finns en orättvisa i att något som borde vara en rättighet för alla avgiftsbeläggs så att de med lägst inkomst inte har råd att vara med.
– Jag tror kön kommer att minska för att folk inte kan betala och går ur. Men en minskad kö betyder inte att färre behöver bostad.
Men kritiken tillbakavisas av Erik Pelling som menar att en bostadsförmedling i stället kommer att locka fler privata bostadsbolag att etablera sig i Uppsala som investerar i nybyggnationer.
– Vi tycker inte avgiften är orimlig och vårt mål är att sänka den efter hand. Jag tror inte att en sådan här kö kommer att utestänga någon, de som inte kan försörja sig i dag och redan har hjälp och bidrag kommer att få detta bekostat via försörjningsstödet, säger han.