I nuläget står 100 äldreboendeplatser tomma i Uppsala. Styret menar att de tomma platserna kostar kommunen mellan 30 och 50 miljoner kronor och att en avveckling av Lagen om valfrihetssystem, där kommunen får bättre kontroll över äldreboenden, skulle minska risken att platser står tomma i onödan.
I stället ska då lagen om offentlig upphandling (LOU) att avgöra. Målet är att ge kommunen större kontroll över särskilda boenden, när och hur nya äldreboendeplatser ska byggas. Vänsterpartiet i Uppsala har drivit frågan under en längre tid.
– LOV för äldreboenden har gjort att privata företag har kunnat komma och gå som de vill. Det här kommer inte innebära att kommunen får all makt över äldreboenden utan att vi nu säkerställer att Uppsalaborna kan välja kommunala alternativ också och äldreboenden som är bättre fördelade geografiskt och efter behov, säger Tobias Smedberg (V) ordförande i äldrenämnden.
Kommunen får hälften
Utvecklingspartiet Demokraterna (UP) startades 2019 och ligger vanligtvis närmare högerpartierna sakpolitiskt. I den här frågan har partiet ändå valt att samarbeta med det rödgröna styret. Tillsammans har de 41 av fullmäktiges 81 mandat.
Överenskommelsen betyder att Uppsala kommun ska driva ungefär 50 procent av Uppsalas särskilda boenden. Privata och idéburna icke vinstdrivande aktörer ska driva den andra hälften.
– Oppositionen pratar om valfrihet men LOV-företagen har inte velat erbjuda någon valfrihet för den som bor på landsbygden, eftersom det inte är attraktivt att driva äldreboenden utanför stan. Men i innerstan ploppar de upp som svampar i skogen, säger Tobias Smedberg.
Om förslaget röstas igenom under kommunfullmäktige i april, blir Uppsala kommun den första av de 20-tal kommuner som har lagen om valfrihetssystem för äldreboenden att avsluta systemet. Tobias Smedberg säger att han hoppas att Uppsala kommuns väg kan bli ett ledande exempel för kommunerna med samma upplägg.
Rädda för köbildningar
Cecilia Forss (M) är moderaternas gruppledare i äldrenämnden i Uppsala och riktar kritik mot förslaget att slopa LOV. Hon anger risken för köbildning till äldreboenden som den största farhågan.
– Vi tror att Lagen om valfrihetssystem är det som gör att medborgarna får mest valfrihet och som gör att det alltid kommer att finnas boenden. Kommunala tjänstemän har aldrig varit bra på att planera behovet, det visar erfarenheten från hela landet. Det tar för lång tid för kommunen att bygga nya boenden när det kommer att behövas framöver.
Hon ser en risk att fler boenden övergår till kommunal drift och att valfriheten sätts ur spel.
– Långa LOU-avtal kommer också att strypa konkurrensen medan korta avtal gör att företagen inte långtidssatsar.
Cecilia Forss motsätter sig också argumentet om att det inte byggs tillräckligt med äldreboenden där det behövs, till exempel på landsbygden.
– Majoriteten använder gärna argumentet att det inte byggs boenden på landsbygden. Orsaken till det är ju att man inte erbjudit företagen mer pengar så som de kommunala får för att etablera sig där.
Äldrenämndens vice ordförande Jonas Segersam (KD) motsätter sig också förslaget:
– Jag tycker att det är tråkigt. Lagen om valfrihetssystem är något som vi initierade när vi satt i majoritet. Det är ett bra sätt att ge äldre större valfrihet. Jag tror på att konkurrens främjar kvaliteten.
Han menar att kommunen haft tomma kommunala äldreboendeplatser i många år.
– Varför har inte majoriteten arbetat för att stänga de platserna i så fall? Jag ser det främst som att vänstern har en ideologisk önskan om fler platser i kommunens regi.
”Hot mot fria marknaden”
Enligt Jonas Segersam finns det i de kommuner som inte har LOV i stället en brist på äldreboenden.
– När vi införde LOV 2014 var det stor brist på boenden i Uppsala. Många kommuner som inte har LOV har stor brist på platser, så det är en oro att det blir så även här på sikt.
Tobias Smedberg (V) bemöter kritiken från KD och Moderaterna så här:
– Oppositionens motstånd visar vems valfrihet som de tycker är viktig. Det är friheten för företagen att komma och gå som de vill framför privatpersoner. Att vi slopar lagen om valfrihetssystem kommer inte innebära ett hot för människors frihet, men ett hot för företagens fria marknad, säger han.
Ärendet om att avsluta lagen om valfrihetssystem skickades under tisdagen till äldrenämnden för beslut i kommunfullmäktige i april. Det förväntas ta ungefär 18 månader från att beslutet gått igenom till att det i så fall tillämpas.