IF Metall och Handels för samtal om uppluckringar av Lagen om anställningsskydd, Las, med arbetsgivarorganisationerna. Det avslöjades förra veckan. Ett förslag som diskuterats sedan i våras är att ge arbetsgivaren fri uppsägningsrätt de två–tre första åren av en anställning. Nu planerar lokala metallklubbar i Umeå att starta ett upprop mot fackledningen.
– Vi samlar ihop alla de kritiska rösterna för att få till en mäktig opinion i frågan. Vi vill inte bara sprida det inom metall, utan i hela fackföreningsrörelsen som ju inte kan se på detta med blida ögon. Det är medlemmar som ringer hela tiden och frågar vad i helvete de håller på med, säger Jan Olov Carlsson, klubbordförande på Volvo Umeverken.
Flera krav i utbyte
I utbyte mot uppluckringar i Las har facken flera krav: Bemanningsanställda som varit inhyrda på samma arbetsplats i minst ett år ska få fast jobb på kundföretaget. Äldre anställda ska få fördubblad uppsägningstid. Fler ska få hjälp med utbildning. André Börvall är ordförande för Handels Profficeklubb på Icalagret i Helsingborg. Han var själv bemanningsanställd på Proffice tills han blev uppsagd nyligen. Fallet ska upp i Arbetsdomstolen i mitten av november, eftersom Handels anser att uppsägningen är felaktig, enligt just Las. När André Börvall hörde att hans förbund diskuterade fri uppsägningsrätt med arbetsgivarna trodde han knappt på det.
– Går det igenom kommer rubriken dagen efter att bli: ”Minns ni dagen då facken sålde ut arbetsrätten?” Jag har lämnat in en anmälan om misstroendeomröstning om Handels ordförande, säger André Börvall.
Han är inte alls säker på att bemanningsanställda skulle bli tryggare om de fick formell rätt till fast jobb på kundföretaget efter år. Tvärtom så ser han en risk för att en sådan konstruktion skulle kunna utnyttjas av arbetsgivarna.
– I bemanning idag kan du bara vara visstidsanställd i sex månader, sedan ska det bli en tillsvidareanställning i bemanningsföretaget. Det första arbetsgivarna kommer att kräva i avtalsförhandlingarna nu är att vi ska ha tidsbegränsad anställning i 365 dagar, sedan kommer det plötsligt inte att finnas jobb efter 364 dagar. Detta löser inte problemen, säger André Börvall.
Kommer påverka hela marknaden
Jan Olov Carlsson understryker att bemanning blivit utbrett inom industrin och att det är viktigt att komma tillrätta med de otrygga anställningsformerna. Han tror emellertid inte att omfattande försämringar i Las är rätt väg att gå.
– Man försöker parera och förbättra tryggheten för inhyrda. För att nå dit måste man gå med på vissa krav. Sedan är det så att arbetsgivaren är den starka idag och fackföreningsrörelsen har antagit en anpassningslinje som är förödande. Las är en milstolpe i svensk arbetsrätt, säger Jan Olov Carlsson.
Seko, GS och Pappersindustriarbetareförbundet tillhör de LO-fack som är kritiska mot en uppluckring av Las. Pappers informationsombudsman Per-Anders Pettersson menar att förslaget om fri uppsägningsrätt för arbetsgivarna låter konstigt.
– Vi har lagstiftning som säger först in, sist ut och sedan beror det på kompetens, men det kommer i andra hand. Det där löser vi på våra fabriker där vi har lokala företrädare, säger han.
Om IF Metall och Handels kommer överens med arbetsgivarorganisationerna om förändringar kommer de be regeringen att göra Las förhandlingsbar. Trots att de bara förhandlar om sina egna kollektivavtal kommer det att påverka hela arbetsmarknaden, menar Lars Ekdahl, professor i historia med inriktning mot arbetarrörelser.
– Metall har traditionellt en central position inom LO-förbunden och är också en av de som uppbär industriavtalet. Det Metall gör kan inte bara förbigås som att det inte skulle påverka omgivningen. Klart att det har en betydelse att just Metall för dessa förhandlingar, säger Lars Ekdahl.
År för år – så kom Las till
1906
• Svenska arbetsgivarföreningen, SAF, erkänner föreningsrätten. Det innebär att organiserade arbetare inte får diskrimineras vid anställning och avsked. I gengäld tvingas facket gå med på att låta arbetsgivaren fritt få anställa och avskeda.
1938
• Efter förhandlingar ger SAF fackföreningsrörelsen rätt att förhandla om permitteringar och uppsägningar. Fackförbunden garanteras dock inte inflytande.
1939
• Riksdagen lagstiftar om förbud mot uppsägning av anställda som gör värnplikt, gifter sig eller är med barn. Lagen kompletteras 1945.
1964
• Avtalsrörelsen 1963–1964 leder till att LO får igenom att uppsägningar ska vara sakligt grundade, att arbetsgivare ska betala permitteringslön och att äldre anställda har rätt till avgångsbidrag.
1971
• Riksdagen klubbar igenom de så kallade Äldrelagarna som ger äldre anställda rätt till längre uppsägningstider.
1974
• Lagen om anställningsskydd, Las, antas av riksdagen. Därmed avskaffas den fria uppsägningsrätten slutgiltigt.
1982
• Riksdagen klubbar igenom vissa försämringar i Las. Bland annat ges arbetsgivarna rätt till direkt provanställning. Denna variant av Las gäller i dag, med vissa förändringar.
Fotnot: Dagens ETC har kontaktat alla 14 LO-förbund och erbjudit dem att kommentera diskussionerna om Las. Seko, GS, Pappersindustriarbetareförbundet, Handels och IF Metall har kommenterat. Hotell- och restaurang har avböjt kommentarer liksom Svenska elektrikerförbundet. Kommunal vill inte kommentera i nuläget. Övriga förbund har ej återkommit.