Med kort varsel flyttades den omvittnat kompetenta bemanningsanställda reportern från Aftonbladets nyhetsredaktion till resebilagan. Det har fått journalistkollegorna på Aftonbladet att se rött. Över 100 personer har skrivit under ett protestbrev som skickats till tidningens ledning.
Bland undertecknarna finns flera av tidningens tyngsta profiler som Fredrik Virtanen, Kerstin Weigl, Peter Kadhammar och Martin Aagård.
– Det handlar om en principiell fråga om hur skadligt det kan vara med bemanningsföretag, även i den här organisationen. Detta är ett väldigt konkret bevis på att bemanningsanställningar leder till att vi inte kan bestämma vem vi vill ha på redaktionen och att folk behandlas jävligt illa, säger Martin Aagård, kulturjournalist och litteraturkritiker.
Han understryker att han uttalar sig i egen person och inte för alla som skrivit under protestbrevet.
Jobbat flera år
Nyhetsreportern har specialkompetens och har jobbat flera år på Aftonbladet via bemanningsbolaget Schibsted Media. Reportern omplacerades från nyhetsredaktionen till en bilaga efter att ha sagt nej till en schemaändring.
”Ett synnerligen vardagligt bekymmer för chefer på världens alla arbetsplatser som man löser genom att resonera lite med sina anställda. Väga för och emot. Ta sitt ansvar för personalens hälsa och välmående. Och sedan lösa problemet på bästa sätt”, skriver Aftonbladetjournalisterna i brevet.
Dagens ETC har varit i kontakt med reportern som inte vill kommentera. Anna Flytström är ordförande i Schibsted Medias fackklubb på Aftonbladet. Hon förhandlade med arbetsgivaren om omplaceringen. Anna Flytström säger att reportern med kort varsel ställdes inför ett ultimatum: acceptera att byta dagtjänstgöring mot skiftgång. Detta trots att reportern kunde visa läkarintyg som styrkte att skiftjobb var olämpligt på grund av tidigare sjukdom.
– Som bemanninganställd faller man lite mellan stolarna. Vår arbestgivare Schibsted Media är ju bara till för att fylla luckor på Aftonbladet. Vi hade ett möte med Schibsted Media som sa: detta är enda luckan som finns. Tar du inte skiftpasset får du gå hemma med garantilön, säger Anna Flytström.
Hon tog även kontakt med Aftonbladets ledning. De förklarade att det inte fanns några luckor på nyhetsredaktionen under hösten eftersom flera fast anställda var på väg tillbaka från föräldraledigheter och annan längre frånvaro.
– Då hittade i alla fall Schibsted Media enmånadersvikaritatet på resebilagan som var under dagtid men det är inte alls reporterns expertis. Det är ett väldigt dumt slöseri med kunskap att en nyhetsreporter med flera expertkompetenser ska arbeta där hen inte får användning för dem, säger Anna Flytström.
Martin Aagård är starkt kritisk till att hans kollegor som är bemanningsanställda har helt andra villkor än de som är anställda direkt av Aftonbladet. Det kan skilja tusentals kronor i lön och reportrar kan jobba i åratal utan att få fast anställning.
– Lönerna är helt vansinnigt ojämställda och det borde åtgärdas snarast. Sedan handlar det väldigt mycket om tryggheten som ju är noll även om man arbetat här i många år.
Hotar journalistiken
Martin Aagård tror också att otrygga bemanningsanställningar på sikt hotar själva journalistiken.
– Det blir svårare för en reporter att bli specialist, att fördjupa sig och att bedriva förnyelsearbete. Bemanningsföretagstänktet bygger på att vi alla ska vara utbytbara hela tiden. Det är klart det blir sämre journalistik i långa loppet. Det tror jag i alla fall.
Vad vill ni uppnå med brevet?
– Vi vill bara uttrycka vår solidaritet med vår medarbetare som vi tycker behandlats illa. Vi vill påpeka för ledningen att detta är ett problem när vi ska bygga en slagkraftig redaktion som vi hoppas ska vara landets bästa, säger Martin Aagård.
Schibsted Medias vd Eva Idmark vill inte svara på Dagens ETC:s frågor i telefon. Istället mejlar hon hon sina svar.
– Schibsted Media har ett uppdrag att bemanna på den aktuella redaktionen och det måste vi lösa, just nu har vi inga nya uppdrag på annat håll. Vi för en diskussion med Aftonbladet om detta, skriver Eva Idmark.
Hon lägger till att hon håller med undertecknarna av brevet om att reportern är duktig och kompetent.
– Vi ser det som en tillgång på alla journalistiska uppdrag, skriver Eva Idmark.
Här är hela brevet från kollegorna:
Till Aftonbladets ledning.
Vi är många medarbetare på Aftonbladet som blivit upprörda över hur tidningen (och dess två parallella arbetsgivare) behandlat en medarbetare på nyhetsredaktionen.
En av tidningens reportrar – som besitter kunskaper som ingen annan på tidningen – har placeras på en bilaga eftersom hen av hälsoskäl bad om att få slippa en schemaändring.
Vi pratar alltså om en schemaändring.
Ett synnerligen vardagligt bekymmer för chefer på världens alla arbetsplatser som man löser genom att resonera lite med sina anställda. Väga för och emot. Ta sitt ansvar för personalens hälsa och välmående. Och sedan lösa problemet på bästa sätt.
Men inte denna gång.
Förklaringen är enkel. Reportern är anställd på Schibsted Media istället för på Aftonbladet och är därmed möjlig att avpollettera med mycket kort varsel. Dessutom finns ingen tydlig chef utan två parter (Schibsted Media och Aftonbladet) som inte tar tillräckligt med ansvar.
Vår upprördhet beror inte bara på att vi känner solidaritet med vår kollega utan på att detta är ett principiellt viktigt fall för hur vi ska jobba i framtiden.
Om ett par veckor presenteras Aftonbladetrapporten som ska bli underlaget till vårt framtida nyhetsarbete och hur vår redaktion ska vara organiserad i fortsättningen. Ett arbete där det kommer att vara viktigare än någonsin att ha rätt kompetens på rätt plats. Vår bransch står inför gigantiska utmaningar och vi är alla sugna på att möta dem. Vi har nu chansen att skapa framtidens journalistik tillsammans med landets vassaste journalister.
Men vi frågar oss om vi överhuvudtaget kan styra över hur vår redaktion ska se ut, när en så pass enkel sak som en schemaändring blir en förhandling mellan minst fyra parter varav en är ett bemanningsföretag.
Hur ska vi kunna behålla kompetenta medarbetare när alla verkar vara utbytbara och till och med en toppreporter med specialistkompetens byts ut på det här sättet?
Det här skickar jobbiga signaler till alla medarbetare. Vågar vi jobba deltid? Törs vi prata med branschmedia om att våra löner är lägre än våra kollegers? Törs vi skicka sådana här mail och diskutera arbetsförhållandena på Aftonbladet öppet?
Det kommer att bli omöjligt för Aftonbladet att skapa lojalitet med företaget och våra framtida utmaningar om det här är normen för hur företaget behandlar sina anställda.