Den europeiska stridskonsten har varit utdöd sedan länge. Det vill klubben Örebro Hema ändra på. Genom att ha kontakt med forskare och klubbar runt om i Europa och i USA återuppväcker de gamla stridstekniker.
–Vi har en bild av att vi här i Europa mest slog på varandra med 15 kilo tunga knölpåkar, medan exempelvis de japanska stridsteknikerna var välutvecklade. Men vår stridskonst är egentligen lika välutvecklad. Det är ett förlorat kulturarv som vi försöker återupprätta, säger Carl Ryrberg.
Källor från 1200-talet
Han var en av dem som var med och startade klubben i Örebro. Där håller han kurser i tyskt långsvärd. För att hitta källor kring hur svärdet ska användas har man behövt leta i manuskript från 1400-talet, och de äldsta källorna går så långt tillbaka i tiden som 1200-talet. Över forum på nätet samlas människor för att diskutera och analysera materialet.
– Det kan vara svårt att förstå skrivstil och gamla texter och dessutom kunna översätta dem från gammal tyska. De som gör det är ofta historiska akademiker med ett stort kontaktnät inom den världen, berättar Carl Ryrberg.
Svårt översätta till praktik
Men det är inte heller helt lätt att översätta stridsteknikerna i praktiken. Genom att prova dem, diskutera, gå tillbaka till källorna och prova igen växer återskapandet fram. Målet är att utföra tekniker så korrekt som möjligt.
– Tänk er att Zlatan och Messi skulle skriva ner hur de gör sina mål och finter. Och så ska du utifrån de instruktionerna försöka spela fotboll. Många skrifter är nedtecknade för mycket kompetenta fäktningsmästare, berättar Carl Ryrberg.
För Mattias Pettersson som också är tränare i klubben är det svensk militärsabel som gäller. På klubben i Örebro tränar han människor i tekniker som återfinns i böcker från 1800-talet.
– Det är manualer som har skrivits för militärer. Man kan ju tänka sig när ett helt kavalleri kom störtande mot vanliga fotmilitärer, då behövde man skrifter som kunde lära ut hur de skulle agera, berättar han.
Viktigt med grundteknikerna
Sporten har inte många år på nacken men den växer på många håll i världen och klubben i Örebro vill gärna ha flera deltagare. Själva träningen består av vanlig uppvärmning och rörlighetsträning samt vapenträning. För nybörjaren är det viktigt att starta med att lära sig grundteknikerna.
– Det handlar om hur man kan anfalla, försvara sig och sedan ta tillbaka initiativet igen. Sedan är det övning i hur man slår slag och hur man gör olika handgrepp exempelvis, berättar Carl Ryrberg.
Under träning används ofta träpinnar för att öva slag. Under tävlingar däremot, används riktiga vapen med trubbiga eggar. I år håller klubben själv i tävlingen Örebro Open. Men tävlingarna är snarare medel än mål.
– Det viktigaste är att få testa tekniker och återskapa historia, säger Mattias Pettersson.