– De här frågorna ska ju tas upp i pensionsgruppen i riksdagen och jag vet att det pågår diskussionen där, men det är alltid svårt när alla partier ska komma överens, säger Gabriella Sjögren Lindquist.
Vad är det mer konkret som gör att en förändring dröjer?
– Min uppfattning är att arbetsgivarorganisationer som Svenskt Näringsliv inte vill ha en höjning. Äldre är inte så populära att ha som anställda på arbetsplatser, det finns mycket fördomar om äldre arbetskraft. Till exempel att de inte är så mottagliga för nya idéer, att de inte är flexibla och kostar mer i lön.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
MP: ”Ska vara flexibelt”
Socialdemokraterna har kommit överens muntligt med alliansen om att höja pensionsåldern med ett år och enligt Miljöpartiet är det inte en fråga som splittrar regeringen, trots att de har en annan åsikt i frågan.
– Vi kan tänka oss att se över rätten att få arbeta längre om man vill det. Generellt tycker vi att det ska vara ganska flexibelt eftersom man i vissa jobb sliter ut sig och i andra vill jobba längre, säger Hanne Simonsen, pressansvarig hos Miljöpartiet.
Solveig Zander är talesperson för socialförsäkringsfrågor hos Centerpartiet. Allianspartierna tycker att man ska höja gränsen två år, men något som de också arbetar för är att få till en ”riktålder” för pensionen. På det sättet skulle man kunna höja åldern efter den ökade medellivslängden, menar hon.
– Det är en viktig förändring, för då behöver vi inte längre diskutera det här med ålder längre då riktåldern skulle följa utvecklingen i landet.
Men att höja pensionen passar inte alla. I Dagens ETC:s enkät svarar fem av sex tillfrågade att de hellre går i pension tidigare än 65, som är en slags inofficiell riktålder i dagsläget.
– Jag vill gå när jag är 60 år gammal, om inte tidigare. Det viktigaste är att man får chansen att njuta av livet, inte att arbeta ihjäl sig, säger Tina Svensson som arbetar inom IT i Malmö.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Problemet, menar Gabriella Sjögren Lindquist, är dock att med en allt högre medellivslängd måste pensionsåldern höjas för att man ska ha en rimlig möjlighet att leva på sin pension.
– Det är rätt logiskt egentligen och förmodligen därför som alla partier är överens i den här frågan. Pensionen är som en penningpåse som du har samlat ihop under livet och ju längre vi lever desto mindre kommer det bli varje månad om vi inte arbetar längre, säger hon.
Så vad måste man höja pensionsåldern till enligt dig?
– Åtminstone 67, men vi behöver troligen höja till 69 eller 70. Men det är inte så att man bara kan höja pensionsåldern, även åldern för sjukpension till exempel måste ändras. Det är ett helt socialförsäkringssystem som måste ses över och det kan nog vara ytterligare en anledning till att sådana här förändringar dröjer en del.
Dagens ETC har försökt att nå Svenskt Näringsliv utan resultat.
Carolina Hollander, 30, arbetslös, Malmö
– Bra fråga, det har jag aldrig tänkt på. Kanske runt 63 så man hinner leva innan man blir för trött. Det finns mycket mer i livet än jobb.
Tina Svensson, 45, jobbar inom IT, Malmö
– 60, om inte tidigare. Jag vill kunna njuta av livet utan press och stress. Det finns ingen anledning att jobba längre än vad man måste.
Ale Ottenby, 30, frilansande skådespelare, Malmö
– Jag har liksom inget fast jobb så jag kan tjäna ihop en pension, så jag tror att jag kommer jobba vidare som jag gör nu som frilans och med lite av varje tills den dagen då jag körs till hemmet.
Kadrija Shefqet, 26, statligt anställd, Malmö
– 60 hoppas jag, då jag har kunnat arbeta ihop tillräckligt med pengar för att kunna ha det ordnat för mig. Förhoppningsvis är jag miljonär redan då, ha ha.
Ara Roofogaran, 45, biotekniker Stockholm
– Aldrig! Jag tycker det är så roligt att jobba, så varför ska jag gå i pension? Så länge jag orkar vill jag i alla fall fortsätta arbeta.
Mark Danielowski, 46, logistiker, Stockholm
– Så tidigt som möjligt. 65 år är ju en bra ålder, och det är inget problem i mitt yrke, men jag kommer att kämpa för att få göra det tidigare.